Artikler > Frihet

Norge ut av NATO styrker norsk frihet og selvstendighet

Av Einar Eldøy 30.6.2025

NATO, USA og Norges suverenitet – Norge skal alltid forhandle fred først

Norge er i ferd med å gi fra seg all kontroll over egen utenriks- og sikkerhetspolitikk. Kravet om at medlemslandene i NATO skal bruke 5 prosent av BNP på forsvar kommer uten debatt, uten konsekvensutredning – bare et "just do it". Dette skjer samtidig som USA trekker seg unna sentrale NATO-møter. Vi bør stille spørsmålet: Hva er NATO blitt, og hva betyr dette for Norges fremtid?

Amerikanske senator Lee mener USA ikke lenger har interesse av NATO, vil ha USA ut derfra og har sendt et lovforslag i saken.

Fra forsvar til angrep

Gjennom NATO-medlemskapet har Norge forpliktet seg til å gå til krig når alliansen krever det – uansett om vi er enige eller ikke. Kommandoen ligger hos en amerikansk general. Norske styrker kan sendes i krig uten reell nasjonal vurdering. Dette svekker vår selvbestemmelse i spørsmål som handler om liv og død.

NATO har i dag et samarbeid med Israel, et faktum som til og med Tyrkia – et NATO-medlem – tar avstand fra. Når USA nå samler militærmakt i Midtøsten etter angrep og motangrep i regionen, må vi spørre oss: Kan norske styrker bli trukket inn i noe vi ikke forstår rekkevidden av?

En allianse med imperieambisjoner

NATOs globale ambisjoner blir stadig tydeligere. De åpner kontorer i Asia og krever store militærbudsjetter. NATO-landene står for nær 80 % av verdens våpenkjøp – til tross for at de utgjør kun 12 % av verdens befolkning. Vi må spørre oss: Forsvarer vi oss – eller bygger vi imperier?

Historien viser at imperier faller. Den amerikansk-dominerte verdensorden – Pax Americana – er kostbar, konfliktfylt og i ferd med å miste fotfeste. USAs politiske elite prøver fortsatt å dominere globalt, men hjemme vokser misnøyen. Kanskje er det på tide å se for seg en ny verdensorden – med større vekt på selvstendighet og fredelig sameksistens.

Norges rolle i USAs skygge

Norge har latt USA åpne permanente militærbaser på norsk jord. Vår utenrikspolitikk begrunnes med sikkerhetsbehov, men baserer seg på oppblåst frykt og ukritisk tilpasning til amerikanske prioriteringer. I praksis blir vi en brikke i en geopolitisk strategi vi verken styrer eller kontrollerer. Våre nye kampfly er egentlig bombefly som kan bære atombomber, militæranlegg tilpasset USAs krav bygges stadig ut - eksempelvis Ørlandet flybase og ny flybase i Bodø.

Samtidig er befolkningen i USA splittet. En liten elite kontrollerer politikk og medier, mens flertallet betaler regningen og mister innflytelse. Likevel følger Norge lojalt etter. Hvorfor? Fordi vi er blitt fortalt at dette er vår eneste vei til trygghet. Nøyaktig det motsatte er i ferd med å bli virkeligheten.

Norge trenger en ny retning - vi må snakke om alternativene

Etter 1945 har vi bygget et politisk system som nå preges av avmakt. Partiene er blitt apparater med egne interesser. Bare 3 prosent av Norges befolkning er medlem i et parti. Det demokratiske underskuddet er tydelig – og farlig.

Vi må våge å diskutere alternativer. En mer uavhengig utenrikspolitikk. En fornyet tro på alliansefrihet og fredsarbeid. En kritisk vurdering av hvorvidt vår lojalitet til NATO og USA egentlig tjener norske interesser.

Veien videre må være uten kriger

Norge har deltatt i krig i Afghanistan, Libya, Kosovo og Mali. Nå er vi en del av en global struktur som ønsker å plassere amerikanske styrker over hele verden – også hos oss. USA har omkring 800 militærbaser rundt om i verden. Stortinget har sagt ja til amerikansk kontroll over baser i Norge i fredstid. Det er et dramatisk brudd med vår tidligere politikk.

Er dette virkelig den riktige veien videre for Norge?

Jeg mener vi trenger en nasjonal oppvåkning. Vi må stille spørsmål, skape debatt og gjenvinne kontrollen over egen politikk. Suverenitet betyr ikke isolasjon, men frihet til å velge selv. La oss ikke gi fra oss denne friheten uten kamp.


Linker

Hva er Natos framtid?

Amerikansk senator Lee fremmer lovforslag om utmelding av NATO

Forsvarskommisjonen av 2021 Forsvar for fred og frihet

The Transnational Foundation for Peace & Future Research

Avskaff NATO

Foto ved Sora