Artikler > Frihet

NEI: Militære aksjoner skader oss dypt

Av Einar Eldøy 4.1.2024

Å krige er den ultimate form for umoden oppførsel

Å krige er den ultimate mangel på modenhet. Når noen starter krig mot oss skal vi kle oss nakne, gå mot deres ledere og forlange samtaler om framtida. Våre argumenter for fred skal være godt forberedte og uimotståelige. Alt er nøye planlagt.

Soldatvirket er det lite positivt å si om. "Når soldatene er fjernet fra krigsteatret og kameratskapet til den militære gruppen, følger intens, varig og invalidiserende skyldfølelse, posttraumatisk stresslidelse og rusmisbruk. Selvmord er ikke uvanlig." (Shane O’Mara)

Det er ubegripelig at unge menn og kvinner stiller opp til krigstjeneste

Den sprer død og elendighet som følge og sprer seg som en pest til samfunnet de kommer fra. Veteraner som lider og begår selvmord, sosiale forhold som destrueres og varig frykt og fare er resultatene. Det er bare skremmende - og komplett umodent. De kontinuerlige krigene vi har nå er ren aggresjon, for det handler om verdensherredømme og interessekamp for økonomiske formål. Det viktigste i verden er ikke økonomiske interesser. Det er ikke det viktigste i verden at alle kjøper amerikanske produkter, og henger med USA. I en moden verden er det mye som går foran økonomiske interesser. Menneskeheten har ikke et omforent syn på hva som er det viktigste i vår verden.

Styrte multimedie mentalister propagandister

Samtidig skal vi huske at verden er full av propaganda, og at presentasjoner av mange historier og detaljer i alle krigene vi får presentert kan være laget for å styre tankene våre i en ønsket retning. Det er jo ingen av oss som faktisk har vært der og kan kontrollere hva som er sant. Våre egne medier har jo ingen tilstede der heller. Det er utrolig hva et filmteam kan gjøre med en gruppe skuespillere.

Krigen mot verdens befolkning hardner til. Norge har 4 nye militærbaser for amerikanske styrker. Vi skal øke militærutgiftene.

Du skal ikke slå ihjel

Å drepe folk er ikke en gøy lek som alle kan delta i, flire og le og få betalt for det. Baksiden av glansbildet er at du kan dø i militæret, skape sorg i ditt nærmiljø og at mange faktisk skades fysisk og psykisk. Det er også et problem at mange begår selvmord etter at de har vært i krigstjeneste.

Det er en alminnelig sannhet at vår sivilisasjon kan vokse i styrke om vi sier nei til krig. Costa Rica oppløste sin hær i 1949, og Norge kan vinne stort både menneskelig og økonomisk hvis vi gjør det samme. Vi kan heve oss moralsk, ressursene vi sparer kan brukes til mange positive formål. Landet som deler ut fredsprisen øker nå sitt forsvarsbudsjett, og vi klarer derfor ikke en gang å være et godt eksempel for verden.

Propaganda gjør krig til fred

Presidenter sender tropper til mange land i Afrika, Vietnam, Korea, Afghanistan, Irak og mange flere steder for å passe på egne interesser. Mediene lager lett presentasjoner og artikler om slik aktivitet, kanskje i et grønt rom for lettvinthets skyld. Snart er det vår tur å sende flere militære styrker ut i fremmede land, og vi er allerede godt i gang: Jordan, Mali, Afghanistan, Irak ..........

Norge involveres stadig mer

Vårt NATO-medlemskap har trukket oss inn i konflikter i flere land langt borte, og våre alliansepartnere er nå gått inn i Afrika med tropper og droner. De kaller det terror og krig mot Islam, men bak ligger et interessearbeid uten sidestykke i verdenshistorien. Vi kan ta det for gitt at vi gradvis trekkes inn i dette området også. Norske liv og ressurser kan anvendes bedre, og området vårt kommer i en permanent krigstilstand som gir oss utrygghet og død. Militær aktivitet blir ikke lenger en kamp for å redde eget område, det blir en del av en global interessekamp styrt av USA.

Vi er i god gjenge og vi har allerede vært i Afghanistan, Libya, Tyrkia, Jugoslavia, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Kosovo, Makedonia, USA (luftovervåking etter 9/11), Irak og Litauen.

Vi er de mest aggressive nå - vi har overlegne ressurser

Vi og våre partnere i aggresjon er samlet mye større enn alle de andre til sammen. Over 70% av alle militære ressurser på Jorda kontrolleres av oss, vi er helt overlegne og kan gjøre hva vi vil. Det er vanskelig å se at noen orker eller har ressurser å stille opp mot denne overmakten - kanskje det hele er et iscenesatt spill?

Våpenstyrken vår skal øke - vi er størst

Eksempler er at NATO samlet har 10 store hangarskip og 10 små, resten av verden har noen få hangarskip. Det finnes 8400 krigshelikoptere i verden og NATO har 6400 av dem. Vi har 8700 Abrams tanks og lignende tanks, og resten av verden har kanskje tusen. Alle dronene er våre og antallet er ukjent, men nordmenn er under opplæring i bruk av dem.

Motstridende informasjon om krigene tyder også på at mye av det vi får se og høre om er en produksjon. Vi får se svært lite fra krigene, og vi kan ikke vite hvor mange som egentlig deltar da vi er henvist til media. De samme bildene blir brukt flere steder med tekster om at de drepte er drept i Sinai, Afghanistan eller Irak. Hva er sant og hva foregår egentlig? Er det skuespillere som vises på bilder og på TV? Ha øynene åpne for at ikke alt er som beskrevet. Krigene kan være noe helt annet enn det de skal ha oss til å tro.

Det er ingen mening i denne galskapen vi er med på

Aggressive Norge går til krig, og norske våpen dreper over hele verden. Samfunn i Kongsberg og Raufoss bygges opp rundt våpenproduksjon, og menneskelige, økonomiske og tekniske ressurser går til spille.

Den norske NATOs sjef er stadig på tur i nye områder. Han har aldri vært på noe ærefullt oppdrag. De militære operasjoner er alltid mislykkede: Vi har ødelagt mer enn vi har reparert i Afghanistan, Libya er knust. Hva gjør NATO i Asia? ISAF ble til NATO. Krigen i Afghanistan foregikk midt i verdens store opium marker. Overalt mangler det forklaringer.

Intelligent konfliktløsning og ressursfellesskap er mulig

Norge har vært med på dialog før gjennom Nansenskolens dialog og fredsprosessarbeid. Praksis fra Nansen Dialogue Network har vært brukt med hell: dialog og fredsbyggende prosesser flere steder i verden. Nøkkelen til frihet er lik tilgang for alle til våre felles ressurser.

Avvikling av militære styrker som i Costa Rica er et første mål, og man kan leve fredelig blant sine egne og de som vil gjeste oss. Avgjørelsen er enkel, all krig er for mye krig, og nå må det bli mindre. Vi lever i en skammens atmosfære av krig og angrep, og krigen eruten ende.

USA sier 2000 døde i september et år, de sier det blir mer og snart er det vår tur hvis vi ikke stopper dødens inntog. Dette er jo slett ikke som det skal være.

Photo by Amine M'siouri