Medienes framtid krever trygge dype journalister med humor

Du som vil bli journalist: Kanskje er framtidens medier mer som en åpen samtale.
Jeg bruker det som journalister produserer, og jeg trenger hjelp. Dagens journalistikk er på feil vei, klikkbasert, kortsiktig, styrt av eiernes narrativer og er forgjengelig. Det er til å gråte av, for jeg har sett god journalistikk, og den er dyp og fassetert. Mange ganger finnes god humor der også.
Hvis du vurderer å bli journalist i dag, trer du inn i et yrke i stor endring.
Ikke nødvendigvis i betydningen "under press" – det har det alltid vært – men i hvordan vi forstår rollen som journalist, og hva publikum faktisk etterspør. De gamle strukturene med tydelige redaksjonelle grenser, korte innslag og raske nyheter utfordres nå av noe som ved første blikk virker uformelt, men som i realiteten representerer noe dypt interessant: Den lange, åpne samtalen, ofte med innslag av humor, og preget av trygghet.
For noen år siden mente de fleste store mediehus at publikum ikke lenger hadde tid.
Oppmerksomhetsspennet skulle være kort, innslag måtte være korte, og alt skulle kuttes til det mest spissede poenget. Det virket som en slags naturlov. Men parallelt, og nærmest i skjul, vokste det frem en annen type medieformat: lange podkastsamtaler, noen ganger flere timer lange, ofte ledet av personer uten tradisjonell journalistbakgrunn. Og overraskende mange lyttere ble med.
Det er verdt å studere hvorfor lange samtaler er tilbake.
Disse samtalene er ikke bygget på ferdige manus eller ideologiske føringer. De handler om nysgjerrighet – ekte nysgjerrighet. En av de mest suksessrike podkastvertene i verden ble kjent nettopp fordi han lot gjestene snakke. Han stilte åpne spørsmål. Han blandet tung vitenskap, politikk, filosofi og personlige erfaringer, og skapte rom for tenkning, ikke bare posisjonering. Publikum strømmet til fordi det var annerledes. Fordi det føltes ekte.
Hva betyr dette for deg som vil inn i journalistikken?
Det betyr at du har flere veier å gå enn før. Og det betyr at publikum kanskje er mer klare for dybde, nyanser og langsom refleksjon enn redaktørene i gamle redaksjoner tidligere trodde. Ja, vi trenger fortsatt gravejournalistikk, frontlinerapportering og faktasjekk. Men vi trenger også formidlere som tør å være nysgjerrige uten å late som de vet alt. Som ikke først og fremst vil vinne en debatt, men som inviterer til utforskning. Som skjønner at det finnes verdifull informasjon i det som tar tid.
Så spør deg selv: Vil du bli en som forkorter og forenkler, eller en som åpner og utvider? Er det rollen som formidler av nyheter du søker, eller rollen som den som bygger forståelse?
Framtidens medier formes nå. De formes av dem som tør å stole på publikums evne til å tenke. Det kan være du som former dem – hvis du tør å stille spørsmålene som ikke nødvendigvis gir raske svar, men som får folk til å lytte videre.
Praktiske tips til deg som vil bli en ny type journalist:
1. Øv deg på å lytte – virkelig lytte. God journalistikk handler ikke bare om å stille spørsmål, men om å høre hva folk egentlig sier – og hva de kanskje prøver å si. Evnen til å fange opp nyanser er avgjørende i dype samtaler.
2. Lag dine egne formater. Ikke vent på at en redaksjon skal gi deg spalteplass. Start en podkast, en blogg, en samtaleserie på video. Bygg ditt eget publikum. Det trenger ikke være stort – det trenger å være ekte.
3. Dyrk nysgjerrigheten din. Ikke spesialiser deg for tidlig. Snakk med folk som er uenige med deg. Les om temaer du ikke kan. Gå inn i samtaler med vilje til å lære, ikke bare å forklare.
4. Ikke vær redd for lengde. Hvis du har noe interessant på hjertet, eller snakker med noen som har det, vil folk lytte. Mange er lei av overflaten – de vil ha substans. Tør å være grundig.
5. Bygg tillit, ikke merkevare. Framtidens mediepersonligheter blir ikke nødvendigvis store fordi de er best i sosiale medier – men fordi de skaper et rom hvor andre føler seg hørt, sett og utfordret på en god måte.
6. Vær kritisk – også til deg selv. Å stille spørsmål er viktig. Å tåle at spørsmålene også rettes mot deg, er enda viktigere. Troverdighet bygges over tid gjennom ærlighet, åpenhet og ydmykhet.
7. Oppmuntre til humor - det gir ofte åpninger. En vennlig, smilende, dypt interessert journalist kan få til mye, brukt med kløkt kan det bli riktig for mottakeren også når stoffet er formet..
Vil du være en del av journalistikken som bare rapporterer – eller den som forandrer hvordan vi tenker og snakker sammen? Framtidens medier venter på dem som tør å stille de lange spørsmålene.
Bilde Pexels Cottonbro Studio