Artikler > Frihet

Martin Luther King Jr. talte for sin sak drept av James Earl Ray

Av Einar Eldøy 16.1.2023

Til minne: Helligdag i USA til minne om Martin Luther King tredje mandag i januar for å ha vist oss en drøm å streve etter

James Earl Ray var en amerikansk kriminell som myrdet borgerrettighetslederen Martin Luther King Jr. i 1968. Han erkjente straffskyld for forbrytelsen og ble dømt til 99 års fengsel, men trakk senere tilbake sin skyldige erkjennelse og fastholdt sin uskyld frem til sin død i 1998. Rays skyldfølelse har vært gjenstand for mye debatt og kontrovers. Noen mener at han var en del av en større konspirasjon, mens andre mener at han handlet alene.

Informasjon om konspirasjonen kom aldri

Det har vært ulike konspirasjonsteorier rundt James Earl Ray og attentatet på Martin Luther King Jr. Noen teorier tyder på at Ray ikke var den eneste pistolmannen, men snarere en brikke i en større konspirasjon som involverer offentlige etater, organisert kriminalitet eller andre individer. Andre teorier antyder at Ray ble tvunget eller manipulert til å utføre attentatet av de samme gruppene eller individene. Det er imidlertid ingen konkrete bevis som støtter disse teoriene, og den offisielle posisjonen til USAs regjering er at James Earl Ray handlet alene i attentatet på Martin Luther King Jr.

James Earl Ray personopplysninger

James Earl Ray ble født 10. mars 1928 i Alton, Illinois, USA. Han hadde en urolig barndom og en historie med kriminell oppførsel, inkludert flere dommer for innbrudd, tyveri og væpnet ran. Han rømte fra fengsel to ganger før attentatet på Martin Luther King Jr. Ray var en kjent rasist og segregasjonist, og hadde vært involvert i hvite overherredømmeorganisasjoner før attentatet.

Erkjente sraffskyld - trakk tilbake sin skyldige erkjennelse

Den 4. april 1968 myrdet James Earl Ray Martin Luther King Jr. mens han sto på balkongen til Lorraine Motel i Memphis, Tennessee. Ray flyktet fra landet og ble til slutt tatt til fange i London, England, to måneder senere. Han erkjente straffskyld for forbrytelsen og ble dømt til 99 års fengsel. Ray trakk tilbake sin skyldige erkjennelse og fastholdt sin uskyld frem til sin død 23. april 1998. Han døde i fengselet mens han sonet straffen.

Personlig beskrivelse

James Earl Ray var en hvit amerikansk mann, han beskrives som gjennomsnittlig høyde og vekt, med lysebrunt hår og blå øyne. Han var kjent for å ha et karakteristisk arr over høyre øyenbryn og en tatovering av en panter på armen. Han hadde en historie med kriminell oppførsel og hadde vært involvert i hvite overherredømmeorganisasjoner før mordet på Martin Luther King Jr. Han var en kjent rasist og segregasjonsmann. Han hadde også en historie med rømming fra fengsel, og hadde rømt to ganger før attentatet. Ray ble ansett for å være en ensom person og hadde en urolig fortid og hadde en historie med psykiske problemer.

Photo by Igreja Dimensão