Artikler > Frihet

Japan ruster opp til krig vil ha dobbelt så mye våpen

Av Einar Eldøy 28.3.2023

Pasifistiske Japan vil ha den største militære oppbyggingen siden andre verdenskrig

Japan ga fra seg muligheten for et eget forsvar i avtalen etter annen verdenskrig. Men pasifistiske Japan vil nå doble sine militærutgifterr og skal først bruke 320 milliarder USD dollar. De vil kjøpe raketter som kan skytes mot Kina og forberede seg på langvarige konflikter. Begrunnelsen er nervøsitet overfor Kina og Russland i ren krigsfrykt.

Japan har laget en 5-årsplan som vil gjøre landet til verdens 3. største bruker og eier av våpen, bare forbigått av USA og Kina. Dette var en gang helt utenkelig i Japan. Statsminister Fumio Kishida sier at opptrappingen er et svar på sikkerhetsutfordingene Japan står overfor.

Kishida mener Russlands angrep på Ukraina har skapt presedens

Regjeringen hans tror at Russland har skapt en presedens som vil lede Kina til å angripe Taiwan, true nære japanske øyer, forstyrre forsyninger av flere slag og stenge trafikk på sjøveiene.

Flertallet japanerne er imot planen

Militær ekspansjon krever mer skatter, og folk er i mot å bruke penger på militærutgifter. De militære lederne sier dette dreier seg om selvforsvar, og bare må gjennomføres.

Japan skal gå igjennom hele sitt militærvesen og modernisere det. De skal ha store beredskapslager våpen og ammunisjon, reservedeler, mer transportutstyr, bedre cyberkrigføring, sevner. I sin etterkrigstidens, amerikansk-forfattede grunnlov, ga Japan fra seg retten til å føre krig og midler til å gjøre det.

Påskuddet er Russlands invasjon av Ukraina

Angrepet er et alvorlig brudd på forbudet mot bruk av makt mellom land. Det har skremt Japan, og rystet grunnlaget for den internasjonale orden, sier strategidokumentet deres.

Japan sier også at den strategiske utfordringen Kina utgjør er den største Japan noen gang har møtt. Japan tror Beijing ikke kan bruke makt for å bringe Taiwan under sin styring. Nord-Korea er en annen trussel i dette området. De lover tett samarbeid med USA og andre likesinnede nasjone.

USAs innflytelse er tydelig

Japan blir nå en stor sikkerhetsleverandør i Indo-Stillehavet, sier USAs ambassadør i Japan Rahm Emanuel. Taiwans president Tsai Ing-wen venter forsvarssamarbeid med Japan.

"Vi ser frem til at Taiwan og Japan fortsetter å skape nye samarbeidsprestasjoner på ulike felt som nasjonalt forsvar og sikkerhet, økonomi, handel og industriell transformasjon," sa presidentkontoret til Tsai.

Kinas forsvarsutgifter ble større enn Japans ved århundreskiftet

Kina har nå et militærbudsjett som er mer enn fire ganger større enn Japan. Kishida vil ha forsvarsutgifter på 2 % av bruttonasjonalproduktet over fem år. Den gamle grensa fra 1976 var 1 %. Japan skal bygge skip, raketter, fly alene eller sammen med andre land som Storbritannia, Australia og Italia.

Jeg aner initiativ og påskudd fra imperiebyggeren USA bak dette. 2% av BNP høres kjent ut.

Photo by Alex Knight