Artikler > Frihet

I verdens konspirasjoner lever den svarte fyrsten i Venezia ennå

Av Einar Eldøy 18.3.2023

Venezia er verdens maktsentrum - venezianerne var store de er med ennå - konspirasjoner lever lenge, hør her om venesianerne

Venesianerne var et sjøfarende folk fra byen Venezia i Italia, som ble fremtredende i middelalderen. Venezia ble grunnlagt på 500-tallet og ble en stor maritim makt i Middelhavet, med handel med Konstantinopel, den muslimske verden og utover. Venezias marine dyktighet og rikdom tillot det å opprettholde et mektig imperium som varte fra 900 - til 1700-tallet. Ja, noen sier de har makt ennå.

Strategisk geografi

Venezias tidlige innflytelse skyldtes i stor grad dens strategiske beliggenhet som en inngangsport til øst og handel med Kina via Silkeveien. De hadde også kontroll over sjørutene i Adriaterhavet. Venezias innflytelse strakte seg over Middelhavet, med kolonier og handelsposter så langt som til Svartehavet og Det hellige land. Byen var også kjent for sine kunstneriske og arkitektoniske prestasjoner, inkludert den ikoniske Markusbasilikaen og Dogepalasset.

I dag er Venezia en by med internasjonal turisme, med millioner av besøkende hvert år. Det er fortsatt et viktig kultursenter og er kjent for sin arkitektur, museer og historiske steder. Selv om dens innflytelse som en global makt har blitt mindre, fortsetter Venezia å spille en viktig rolle i italiensk politikk og regnes som et viktig knutepunkt for landets turistindustri.

Venezias rolle i dagens italienske politikk

Venezia og regionen rundt, Veneto, spiller en betydelig rolle i dagens italienske politikk. Byen og regionen er hjemsted for en sterk regionalistisk bevegelse, med mange innbyggere som tar til orde for større autonomi og uavhengighet fra sentralregjeringen i Roma.

De siste årene har Veneto og andre regioner i Nord-Italia blitt politiske kraftsentre, med betydelig innflytelse på nasjonal politikk. Regionen er kjent for sin sterke økonomiske ytelse, med en levende økonomi som inkluderer mange typer produksjon, turisme og teknologisk industri.

Venezia fortsetter også å spille en rolle i den italienske politiske diskursen, med spørsmål som "overturisme", klimaendringer og bevaring av byens arv og kulturarv - ofte i forkant av offentlig debatt. Totalt sett er Venezia fortsatt en viktig og innflytelsesrik by i Italia, med en rik historie og en fortsatt tilstedeværelse i landets kulturelle, økonomiske og politiske landskap.

Venezia bygget forbindelser utenfor Veneto og Italia

Ja, Venezia bygde relasjoner utenfor Veneto og Italia gjennom historien som en maritim republikk og handelsmakt. Venezia etablerte et vidtrekkende handelsnettverk og hadde diplomatiske og kommersielle forbindelser med en rekke forskjellige land og regioner, inkludert det bysantinske riket, det osmanske riket og den islamske verden. Venezia opprettholdt også en mektig marine og etablerte kolonier og handelsposter i hele Middelhavet, inkludert i Egeerhavet, Svartehavet og Adriaterhavet.

I tillegg til sine kommersielle aktiviteter, spilte Venezia også en rolle i internasjonal politikk og diplomati, og deltok i forskjellige kriger og allianser med andre europeiske makter. For eksempel var Venezia medlem av League of Cambrai, en allianse av katolske stater dannet for å motvirke utvidelsen av det osmanske riket på 1500-tallet.

Gjennom sin historie var Venezia kjent for sin evne til å etablere og opprettholde relasjoner med en rekke forskjellige kulturer og nasjoner, noe som gjør den til en kosmopolitisk og kulturelt rik by som tiltrakk seg kjøpmenn, kunstnere og intellektuelle fra hele verden.

Det finnes mye igjen av dette i dag

Det er rester av Venezias historiske forhold og innflytelse rundt om i verden i dag. Mens Venezias politiske og økonomiske makt har avtatt i moderne tid, består dens kulturelle arv. Utenfor Italia kan Venezias arv sees i kunsten, arkitekturen og kulturtradisjonene til stedene der det hadde kolonier og handelsposter, som Det osmanske riket, Svartehavsregionen og det østlige Middelhavet. Venezias særegne stil, preget av sin blanding av bysantinske, islamske og gotiske elementer, fortsetter å inspirere arkitekter, kunstnere og designere over hele verden.

Kort sagt, Venezias kulturelle og historiske arv fortsetter å merkes over hele verden i dag, og dens kulturelle innvirkning kan sees i en rekke forskjellige former, fra dens berømte kunst og arkitektur til dens varige kulturelle og handelsmessige forhold.

Det finnes konspirasjonsteorier knyttet til Venezia i dag

Ja, det finnes konspirasjonsteorier som er knyttet til Venezia. Som mange byer med en rik historie, har Venezia blitt et samlingspunkt for konspirasjonsteorier og legender. Noen av disse teoriene inkluderer:

  • Illuminati: Noen mennesker tror at Venezia var en av fødestedene til Illuminati, et hemmelig samfunn som sies å kontrollere verdensbegivenheter og regjeringer.
  • Den venetianske svarte adelen: I følge denne teorien fortsetter et hemmelig samfunn av velstående venetianske familier kjent som "den svarte venetianske adelen" å utøve makt og innflytelse bak kulissene, og utøve kontroll over global politikk og finans.
  • Den "aller høyeste republikken": Det er påstander om at republikken Venezia ikke var den demokratiske og velstående staten den så ut til å være, men snarere et diktatur kontrollert av en liten gruppe velstående familier. Noen mener de finnes i dag.
  • Skjult undervannsby: Noen tror at det er en skjult undervannsby under kanalene i Venezia, fylt med hemmelige skatter og gammel kunnskap.

Konspirasjonsteoriene har ikke troverdige bevis som støtter dem, og anses generelt for å være bløff eller legender. Eller .... Hvem vet?

Photo by Pixabay