Artikler > Frihet

Husk på den sorte svane: sjelden, men du kan møte den

Av Einar Eldøy 30.3.2024

FORTELLING: "Sort svane" en sjelden, uforutsigbar hendelse med stor innvirkning når den inntreffer

Clara var en eventyrlysten og nysgjerrig ung dame som alltid hadde hatt et sterkt ønske om å utforske verden rundt seg. Hun hadde alltid trodd at livet var forutsigbart, at hun kunne planlegge og kontrollere alt som kom hennes vei.

En dag, mens hun bladde gjennom en gammel bok om filosofi og risikostyring, kom hun over begrepet "sort svane". Det fascinerte henne - ideen om at det kunne eksistere hendelser som var sjeldne, uforutsigbare og likevel hadde en enorm innvirkning gjorde inntrykk på henne og satte tankene i sving. Clara ble nysgjerrig og begynte å grave dypere inn i konseptet.

Clare var mye på farten - alltid trygg - vel nesten

Som Clara reiste rundt i verden, opplevde hun ulike kulturer, møtte nye mennesker og utforsket forskjellige steder. Hun lærte å være årvåken, ikke bare for det åpenbare, men også for det uventede. Det var da hun en gang virkelig forsto betydningen av "sorte svaner".

En dag, mens hun var på en avsidesliggende øy langt fra hjemmet, opplevde Clara noe uventet - et plutselig skifte i været førte til en kraftig storm. Øya ble isolert, og Clara og de andre besøkende måtte jobbe sammen for å overleve. I løpet av denne tiden fikk hun virkelig erfare konsekvensene av noe helt uforutsett.

Hun hadde tenkt på mulighetenes spennvide

Men i motsetning til panikken som spredte seg blant noen, bevarte Clara roen. Hun visste at selv i kaoset var det mulig å finne løsninger. Hun hadde lært å tilpasse seg, være fleksibel og holde seg årvåken for de uforutsette hendelsene som livet kaster på veien.

Etter denne opplevelsen innså Clara at livet ikke alltid følger de planene vi legger. Noen ganger er det viktigste ikke å kontrollere alt, men å være forberedt på det uventede. Hun tok denne lærdommen med seg videre i livet, og det gjorde henne mer åpen, tålmodig og takknemlig for de små øyeblikkene - både de forutsigbare og de uventede.

Ha begrepet sort svane i verktøykassa di i livet

"Sort svane" er et begrep innen risikostyring og beskriver en hendelse som er sjelden, uforutsigbar og har stor innvirkning når den inntreffer. Begrepet ble populært etter forfatteren Nassim Nicholas Talebs bok med samme navn.

Den korte historien om "sort svane" går som følger: I gamle dager trodde folk at alle svaner var hvite, siden de kun hadde sett hvite svaner. Dette ble ansett som en universell sannhet inntil oppdagelsen av sorte svaner i Australia endret denne oppfatningen.

Vi skal alle lære noe nytt

Lærdommen fra dette begrepet er at selv om vi baserer våre antakelser på observasjoner og erfaringer, så kan det eksistere hendelser eller fenomener som vi ikke har sett eller opplevd, og som kan ha stor innvirkning når de skjer. Derfor bør vi være åpne for det uventede, være forberedt på uforutsette hendelser og ikke nødvendigvis stole blindt på tidligere erfaringer.

Photo by HUI WEN