Artikler > Frihet

Helst av alt vil jeg gjøre: (Sett inn det som passer for deg)

Av Einar Eldøy 1.7.2022

Evig sannhet at redusert jobbtid er mulig

Tenk ut hva du gjerne vil gjøre og skaff deg tid til å gjøre det. Det første du skal gjøre er å redusere tiden du tilbringer på jobb. Alt man gjør selv eller lar være å kjøpe bidrar til at man slipper å være på jobben, og får mer egen tid. Alt man kjøper betales av beskattede penger som man legger avgifter og moms på toppen av. Å kjøpe noe er dyrt. Du må jobbe i timevis for å kunne kjøpe den minste ting. Gjør noen helhetlige regnestykker så ser du det fort. Dessuten er det alltid lurt å spare penger - legge litt til siden hele tiden. Å skaffe seg fast eiendom er alltid lurt - prøv så snart du kan. Kanskje du skal spørre sjefen om en lønnsøkning også - å få et nei er det verste som kan skje.

Det muliges kunst er å gjøre det man selv vil

Å skape balanse mellom arbeid og fritid er en glemt kunst, for jobben spiser nå opp alle. Det er ikke nødvendig å jobbe så mye. Tenk hva du kan gjøre hvis du jobber mindre, 20% mindre eller 80% mindre. Da får du mindre penger til å begynne med. Det er en sjanse å ta, men det blir en utfordring du vokser på.

Noen ganger er det beste man gjør å komme seg ut av komfortsonen og få mulighet til å vokse. Tenk igjennom mulighetene og gjør noen kalkyler. Alt man ikke bruker eller gjør selv sparer man penger på, og jo mindre behøver man å sitte på jobben. Hva kan du la være å kjøpe, og hva kan du gjøre selv? 4-timers-uka høres ut som et eventyr, men kanskje 20 eller 30 timer kan være en begynnelse? Prøv det.

Utvikle en egen strategi for bosetting og forbruk

Hvis økonomien er et problem, kan du jo bosette deg strategisk. Norge er som kjent det dyreste landet i verden og klimaet her er heller ikke noe å skryte av. Land som Spania, Portugal, Thailand eller Vietnam er mye billigere og har bra klima hele året. I alle landene nevnt over, og mange fler, kan du få en fin leilighet for under 4000 kr i måneden. Matutgiftene halveres lett. Å spare penger er bedre enn å tjene penger siden du ikke trenger å jobbe for det.

Tenk etter om kaffen, snusen, vinen, restaurantbesøkene, de fine merkeklærne, shopping eller snacks kan ofres for mer frihet til egne ting. Mer frihet gir flere muligheter - et bredere liv, muligheter for nye impulser og kontakter. Deltakelse i frivillig arbeid gjør en tilfreds og er til stor nytte for andre. Å starte eget firma kan bli mulig dersom du har mye tid borte fra jobben.

Tenk deg godt om og gå gradvis fram mot målet

Et annet alternativ er jo å ta det gradvis. Snakk med arbeidsgiveren din og be om hjemmekontor en eller flere dager i uken, eller gå ned til 75% stilling for å frigjøre tid. Da blir du mindre sliten og planene og kreativiteten vil komme av seg selv.

Stol på instinktene dine, de vil deg vel og naturen er viselig innrettet mot gode løsninger slik at den kompletterer det som mangler. Hva med en bijobb som moromann? Eller som SEO (search engine optimization) skribent for andre sine blogger?

Å jobbe et halvt år og å reise et halvt år et annet alternativ - gjør en avtale med et rekrutteringsbyrå og få det til, eller bli freelancer og bo der du vil og jobb via nettet, eller ta et stort sprang og bli forfatter, kunstmaler, profesjonell idrettsmann selv om det ofte betyr mye arbeid i den tiden det står på. Jeg vet om en rørlegger som jobber om sommeren og er skiboms om vinteren. Silkeveien var en av mange ruter, Marco Polo var på reise - du kan gjøre det samme.

Vil du bare enkelt og greitt være helt selvstendig?

Med redusert jobbtid får du også masser av tid til dine egne ting, deriblant saker du kan tjene penger på hvis du vil, og du lærer masse! Du får altså både i pose og sekk. Kanskje en svært god løsning er å jobbe hardt i 20 år med målsetting om å slutte etter 20 år - ikke 40 år pluss som er det vanlige - tjene bra og legge opp?

Bak en god start ligger bevisst tenking fulgt av handling. Innta plassen og gjør deg klar: kjør. Enklest av alt er å gå ned på 80% stilling, bruke mindre, gjøre mer selv og helst mer av det du helst vil gjøre, slappe mer av. Ta det derfra.

Photo by cottonbro, PEXELS