GJENREISING: DEN AMERIKANSKE DRØMMEN KNUST
Den amerikanske drømmen har vært et sentralt tema i amerikansk kultur og identitet - nå nedover, ikke oppover
Det er presidentvalg 2024 i USA om en kort stund. De folka sliter med seg sjøl. Drømmen er knust.
Den amerikanske drømmen representerer ideen om at hvem som helst, uavhengig av bakgrunn, kan oppnå suksess og sosial mobilitet oppover gjennom hardt arbeid og besluttsomhet. Folk fra alle verdens nasjoner har strømmet til USA i århundrer for å få nye gode liv, men begrepet "Den amerikanske drømmen" stammer fra tiden omkring år 1900, da det ble popularisert, kulturalisert og masseprodusert. Her er en oversikt over dens opprinnelse, utvikling og nåværende status.
Opprinnelsen til den amerikanske drømmen
Begrepet "American Dream" ble først popularisert av historikeren James Truslow Adams i sin bok fra 1931, "The Epic of America."
Adams beskrev den amerikanske drømmen slik: "En drøm om en sosial orden der hver mann og hver kvinne skal være i stand til å oppnå den fulle vekst som de er medfødt i stand til, og bli anerkjent av andre for hva de er, uavhengig av de tilfeldige omstendighetene ved fødsel eller stilling. "
Dette konseptet var forankret i verdiene demokrati, frihet og jakten på lykke som nedfelt i uavhengighetserklæringen. Det ble også påvirket av forestillingen om "mulighetenes land", der innvandrere kunne komme til Amerika for å bygge et bedre liv for seg selv og sine familier.
Evolusjon over tid - fra 1900
Opprinnelig og tidlig på 1900-tallet fokuserte The American Dream på industrialisering og mulighetene den ga. Tiden etter andre verdenskrig så en blomstrende økonomi, med mange amerikanere i stand til å kjøpe hjem, sikre stabile jobber og gi utdanning til barna sine.
Midt på det 20. århundre: Drømmen begynte å inkludere ikke bare økonomisk suksess, men også bredere sosiale fremskritt. Civil Rights Movement, for eksempel, presset på for like muligheter for alle amerikanere, uavhengig av rase.
Sent på 1900-tallet: 1980- og 1990-tallet førte til et skifte med økt vekt på formueakkumulering og forbrukerisme. Ideen om å eie et hjem, ha en vellykket karriere og leve et komfortabelt liv ble sentral i den amerikanske drømmen.
21st Century: Det nye årtusenet så utfordringer til den tradisjonelle amerikanske drømmen, inkludert økonomiske resesjoner, økende inntektsulikhet og endringer i arbeidsmarkedet på grunn av globalisering og teknologiske fremskritt.
Nåværende status og utfordringer - motbakke
Økonomisk ulikhet: 2020 Global Social Mobility Report rangerte USA på 27. plass i verden for sosial mobilitet, noe som indikerer betydelige utfordringer med å oppnå den amerikanske drømmen i dag. Faktorer som det økende formuesgapet, stillestående lønninger og høye kostnader for utdanning og helsetjenester bidrar til denne nedgangen.
Sosial mobilitet: Sosial mobilitet i USA har blitt vanskeligere sammenlignet med tidligere generasjoner. Forskjellen mellom de rike og de fattige har vokst, noe som gjør det vanskeligere for dem på bunnen å klatre på den økonomiske rangstigen.
Endring av oppfatninger: Mange amerikanere tror fortsatt på kjerneprinsippene til den amerikanske drømmen, men det er økende skepsis til dens oppnåelse. Særlig den yngre generasjonen står overfor unike utfordringer som studielånsgjeld og en gig-økonomi som ikke gir samme stabilitet som tradisjonell sysselsetting.
COVID-19-pandemien: Pandemien eksponerte og forverret eksisterende ulikheter ytterligere, påvirket lavinntekts- og minoritetssamfunn uforholdsmessig og fremhevet skjørheten til sikkerhetsnettet for mange amerikanere.
Sterk idé med stor motgang i virkeligheten
Mens den amerikanske drømmen fortsatt er en kraftig idé, som symboliserer håp og muligheter, har dens virkelighet blitt mer kompleks og omstridt. Utfordringene med økonomisk ulikhet, begrenset sosial mobilitet og skiftende arbeidsmarkeder har gjort det vanskeligere for mange å oppnå drømmen slik den tradisjonelt ble forstått. For å gjenopplive og opprettholde den amerikanske drømmen, er systemiske endringer som tar for seg utdanning, helsetjenester, inntektsulikhet og sosialpolitikk avgjørende. Denne pågående samtalen gjenspeiler drømmens utviklende natur og den kontinuerlige innsatsen for å gjøre den tilgjengelig for alle.
Se bok Amerikansk Karmageddon av Thomas Seltzer