Artikler > Frihet

FOLKEMORD: Feilvurdering så taktisk spill av Israel i Gaza?

Av Einar Eldøy 22.1.2024

Israelsk etterretning visste om Hamas angrepsplan over et år før gjennomføringen

Et 40-siders dokument med kodenavn "Walls of Jericho" fra israelsk etterretning bekrefter angivelig dette. Dokumentet skal detaljert beskrive angrepet utført av Hamas den 7. oktober 2023, inkludert rakettangrep, bruk av droner for å ødelegge sikkerhetskameraer og automatiske maskingevær langs grensebarrieren mot Gaza, samt væpnede menn som entrer israelsk territorium gjennom hull åpnet av bulldosere i barrieren.

Kjent av Israel men feil konklusjon eller de så strategiske muligheter

Dokumentet sirkulerte blant israelske militære og etterretningssjefer i over et år før angrepet, men de konkluderte med at "en angrepsplan av denne størrelsesorden er utenfor Hamas' evner". I juli, bare tre måneder før angrepet, advarte en erfaren analytiker ved Unit 8200, Israels etterretningsbyrå, om at Hamas gjennomførte en intensiv øvelse lik den beskrevet i planen, men en etterretningskolonel avfeide rapporten hennes.

Hamas som sagt så gjort, Israel kjørte så strategisk plan

Den 7. oktober 2023 gjennomførte imidlertid Hamas angrepsplanen nøyaktig som beskrevet i dokumentet "Walls of Jericho", med imponerende presisjon. Tidligere påstander om at Israels ledere ikke ble overrasket av Hamas' angrep bekreftes, men angrepet bidro til utførelsen for å rettferdiggjøre gjennomføringen av deres strategiske plan.

GAZA skal bort, så Vestbredden, så skal palestinerne bort

Denne strategiske planen er rettet mot utryddelse av Gazas befolkning ved å gjøre området ubeboelig gjennom omfattende bombing. Målet er å deportere Gazas befolkning til Sinai-ørkenen og slette Gaza som palestinsk territorium, med planer om å gjøre det samme med Vestbredden. Forfatteren av dokumentet hevder at dette utgjør ikke bare krigsforbrytelser, men også et reelt folkemord, definert som den metodiske ødeleggelsen av en etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe gjennom utryddelse av individer og ødeleggelse av alle samfunnsinstitusjoner.

Det er uklare momenter her. Hvem kan vi stole på? Hva er forholdet Hamas Israel? Israels drøm om eget folke-/rase-rent land er stor, gammel og vanskelig å forlate. Men som alltid: Realiteter er vanskelige å forbigå.

Kilde artikkel VOLTAIRE: Israel Knew Hamas’s Attack Plan Over a Year Ago

Photo by Driss Oub