Amerikansk woke symbolet på et samfunn med en stor byrde
Woke er en folkebevegelse, og folket må finne seg selv
Woke er et levende ord som nå får større fokus. Kanskje valget av Trump som president har noe med det å gjøre. Woke lever og utvikler seg, og ingen eier det, men det viser oss utenfra et land der det finnes store og uløste saker. Ordet woke har vært der i over 100 år som en del av bakgrunnskulturen. Det kan være vanskelig å sette ord på følelser og tanker om endringer, og woke har tatt opp i seg ønsker om mange slags endringer. Woke kan nå være kommet så langt at amerikanerne øyner begynnelsen på løsninger, og det er slett ikke så enkelt at det bare kan løses av en ny president med ny politikk.
Å bøye verbet "wake" i betydningen "wake up" gir oss ordet "woke". "Woke" er et uttrykk som har utviklet seg betydelig gjennom tidene, og her er en oversikt over de sentrale punktene:
Opprinnelse: Uttrykket "woke" stammer fra afroamerikansk slang på begynnelsen av 1900-tallet. Det betydde opprinnelig å være våken eller bevisst, særlig i forhold til sosial rettferdighet og rasebasert urettferdighet. Det ble særlig fremtredende i borgerrettighetsbevegelsen i USA, der det å være "woke" betød å være oppmerksom på rasistiske forhold.
Moderne bruk: Fra 2010-tallet fikk "woke" en bredere betydning, som omfattet bevissthet om ulike former for sosial urettferdighet, inkludert likestilling, LHBTQ+-rettigheter og miljøspørsmål. Det kom også i større grad til å symbolisere en slags politisk årvåkenhet mot diskriminering og undertrykkelse.
Eierskap og debatt: Ingen spesifikk gruppe "eier" uttrykket, men det har vært sterkt forbundet med progressive, venstreorienterte bevegelser. Samtidig har ordet blitt tatt i bruk av motstandere av disse bevegelsene, ofte på en sarkastisk måte, for å kritisere eller avvise det de anser som politisk korrekthet eller overfølsomhet.
Negativt og positivt ladet: Mens "woke" opprinnelig var positivt ladet og symboliserte bevissthet og engasjement for sosial rettferdighet, har det senere fått en negativ klang for noen, særlig blant konservative, som bruker det for å beskrive en overdreven politisk korrekthet eller moralisering.
Popkultur og politikk: Begrepet "woke" ble også populært i massemedia og på sosiale medier, der det raskt spredte seg og ble en del av diskusjonen om identitetspolitikk, kulturkriger og samfunnsendringer. Ordet har blitt et viktig symbol i politiske debatter rundt fri ytring, kanselleringskultur og samfunnsnormer.
Dette gjør at betydningen av "woke" avhenger mye av konteksten og hvem som bruker det, men det har sin rot i kampen for rettferdighet og bevissthet om undertrykkelse, samtidig som det har blitt omstridt og omformet i moderne debatter.
Jeg bruker uttrykket "et samfunn med en stor byrde", men kanskje det heller burde være "et samfunn i utvikling". La oss håpe USAs befolkning finner seg selv, og at "woke" blir positiv historie.
Bilde Pexels nicholas swatz photo