Artikler > Økonomi

BNPL kjapt og farlig: Kjøp nå betal senere handel høy risiko

Av Einar Eldøy 4.7.2023

Hurtig e-handel uten å betale er risikofylt handel

Det er høy inflasjon, renta går opp og prisene stiger. Utsatt betaling og rask handel er hot, men 30% av brukerne strever med å gjøre opp for seg. Vi har hatt det før, men nå blir det mer variert og avansert - mulighetene øker. Ekstreme løsninger er her med ingen betaling før om lenge. Forventningene til en friksjonsfri handel er store. Å handle uten å ha penger og uten å få tillegg i prisen er kommet for å bli. 80% av kundene mener hurtig handel er den viktigste kjøpe-faktoren.

Kjøp Nå Betal Senere KNBS Buy Now Pay Later BNPL

BNPL øker nå kraftig i alle markeder. Finansiell teknologi utvikler seg fort. Nye firmaer, nye ideer spretter fram, kundenes forventninger vokser, nye muligheter kommer på løpende bånd. Er dette en boble eller fad drevet fram av markedsføring eller er det en god varig ide? Følg med, for fristelsen er stor: ingen penger nå, ingen kostnader, bare sett i gang å handle. Det er litt sånn løp og kjøp. Det tar bare litt id å venne seg til det.

Hurtig handel og BNPL er nå blitt en viktig faktor i all e-handel. Det dreier seg om rask handel, rask levering og raskt forbruk, og så stadig ny handel. Handelen øker og alt er kjapt.

Myndigheter følger med på situasjonen - kredittrisikoen øker - mange klarer ikke betale som avtalt

Myndigheter er opptatt av at alle tjenestene fungerer uten stress og med lite folk som får problemer. Tjenester som Klarna, Affirm, Afterpay ser at mange kunder ikke har vent seg til det nye BNPL-systemet og strever med å betale som de skal. Apple Pay Later er under utvikling og skal rulles ut snart (2023?), og man venter god respons siden løsningen blir en del av IOSen og er bygget helt inn i iPhonen. Med Apple Pay Later kan man betale over 4 avdrag uten rentetillegg.

Men gjør deg klar for det som kommer nå

Det er mange nye temaer å sette seg inn i: Hvordan du kan bli med på dette, hvordan du finner varer og gjennomfører handelen, hvilke regler som gjelder, og hvordan du kan bli en aktiv deltaker og shoppe så mye du vil. En god historisk kredittscore vil hjelpe deg i gang, betalingsanmerkninger er pyton, klar ID er grunnlaget.

Datasystemenes utforming har mye å si

Hvordan tilbudet legges fram, hvordan systemet vurderer ditt ønske om å kjøpe, og hvordan du kan utnytte mulighetene. Man kommer ikke unna at risikoen med å la deg kjøpe blir vurdert, og det gjelder å holde seg på rette siden av den vurderingen. Firmaene bak disse kjappe handelsmetodene vurderer kontinuerlig kjøperne, og høy risiko for tap må unngås. Myndighetene følger med på dette, for det har med kreditt å gjøre, og den må holdes innen fornuftige grenser. Man kan ikke la det hele krasje.

Alle skal være med i hurtig handel - inkludering gir stort marked

Alle ønsker at flere kan delta og inkluderes, og da må systemene være effektive, nøyaktige og korrekte. Det gjelder å balansere kundenes forventninger til friksjonsløs gjennomføring av handel, mulighetene for svindel og nøyaktige avgjørelser slik at kundene får handlet raskt og at de kommer tilbake. Hva reguleringsmyndighetene gjør framover teller med.

Ut fra alle disse faktorene vokser nå en ny handelsform fram: KJØP NÅ BETAL SENERE. Friksjonsløs handel er under utvikling, inkludering av alle i en moderne finansiell teknologisk verden.

Lykke til med BNPL

Det viktige nå er risikoen den selgende bedrift tar - våger de å la deg få for eksempel en datamaskin til kr. 25.000 uten at du betaler noe? Kanskje du må betale halvparten? Kommer betalingen din som avtalt om en måned, og deretter slik som videre avtalt?

Nye tanker og praksis er under utvikling - følg med for dette blir spennende. Hurtig handel og mye handel er målet for alle fimaene som er med. De samler data om deg i en risikoprofil som styrer om du får være med på dette. Sørg bare for at du har en god risikoprofil. For leverandørene gjelder det at hurtig handel er det viktigste for kunden.

LINK

KLARNA: 30 dager å betale. Rentefritt. Med shopping-nettleseren i appen kan du søke etter et hvilket som helst merke og betale senere for favorittene dine.

SHEIN: Moter billig attraktiv rask data drevet avleder oppmerksomheten vår.

Photo by Cup of Couple