Store gevinster er tatt ut, og det er mye olje og gass igjen
Nedstenging oljefelt i havområdene våre gir kraftig reduksjon i Norges inntekter
Det finnes store drivkrefter bak ønsket om forstatt drift av olje og gass feltene i våre havområder.
Letevirksomheten har vært lønnsom i alle havområder. For de siste fem årene er verdien av funnene som er gjort over dobbelt så stor som letekostnadene.
En analyse som Sokkeldirektoratet har utført av letevirksomhetene de siste 20 årene (2004-2023) viser at verdien av funnene er over tre ganger kostnadene.
Sokkeldirektoratet har beregnet at samlet netto kontantstrøm for letevirksomheten i perioden 2004-2023 er om lag 3800 milliarder kroner. I dagens verdi (samlet netto nåverdi) utgjør dette over 2000 milliarder kroner.
Verdien av funnene som er gjort i perioden er over tre ganger kostnadene. Alle leteinvesteringer fra denne perioden er allerede nedbetalt av funnene som er satt i produksjon. Om lag 50 av 190 funn er bygd ut og i produksjon. Det innebærer at det fortsatt gjenstår å produsere om lag tre firedeler av ressursene som er funnet i disse årene. Investeringene vil fortsette å gi avkastning etter hvert som flere funn kommer i produksjon.
Store funn bidrar mest til verdiskapingen, men er også viktige for etablering av ny infrastruktur i nye områder som gjør det mulig å bygge ut mindre funn. Mange små funn har til sammen skapt store verdier.
Mellom 2004 og 2023 er det investert om lag 660 milliarder kroner på å lete etter olje og gass på norsk sokkel. Dette har resultert i over 300 funn. som til sammen utgjør en ressurstilvekst på om lag 1800 millioner kubikkmeter olje.
Norge har fortsatt store olje- og gassressurser på sokkelen som betyr mulig produksjon, eksport og verdiskaping for samfunnet i lang tid. Manglende investeringer kan føre til rask nedbygging av petroleumsvirksomheten.
Les mer i Sokkeldirektoratets ressursrapport 2024.
SOKKELDIREKTORATET: Letevirksomheten har vært lønnsom i alle havområder