Artikler > Økonomi

Sjøruter i polområdet på vei til ny virkelighet uten Norge

Av Einar Eldøy 4.5.2025

Det blir ny skipstrafikk i nordområdene, og Norge unnsier seg nå sitt lederskap som polarnasjon

Norske politikere har glemt sin lederskapsfunksjon i nordområdene, og at det er i nord våre dype og varige interesser ligger. Å være opptatt av en framtid i EU er en grov feil.

Vår statsminister Støre er ikke politisk leder av sitt eget land i Nordområdene. Det er stor interesse for utvikling av nye handelsveier i nord fra Russland, Kina og flere. Flere store rederier, blant annet danske Maersk, har tidligere vist interesse for saken som kan få verdenshistorisk betydning. Trumps interesse for Grønland har sin bakgrunn i dette, og Trump vil ha Norge bort så USA kan overta styringen i nordområdene. Unnvikende knefall for USAs president Trump er ikke måten å gå fram på nå.

Norge trenger kloke ledere med riktig tidshorisont

Atter en gang trengs det nå politisk klokskapog og handlekraft som kan være av fundamental og avgjørende betydning for videreføring av norsk frihet, norsk velstand og for at den nye virksomheten i nord kan bli en politisk og økonomisk suksess.

Støre har vært med før. Det finnes en avgrensningsavtalen mellom Norge og Russland: «overenskomst om maritim avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet» som trådte i kraft 7. juli 2011. Lavrov var også med. Avtalen avklarer avgrensningen av norske og russiske havområder., og er basert på moderne folkerettslige prinsipper.

Russiske og kinesiske ideer er klare, og det jobbes praktisk

Russland har lagt fram detaljerte planer for å utvikle de nordlige sjørutene i verden. Hvor rutene detaljert skal gå er ikke bestemt og hvor langt de er kommet er ikke klart, men våre gamle betegnelser Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen er kanskje på vei ut. Det åpner seg nye muligheter når området blir isfritt i store deler av året, og man får på plass nye isbryter-tjenester. Polarhelter som Amundsen og Nansen var her, og Norge er tungt representert via våre rettigheter gjennom avtaler om Svalbard og i Barentshavet. Vår beliggenhet er midt i blinken, og vår skipsfart vil har stor interesse av etablerte leier for nye skipsruter i nord. Kanskje det bør nevnes at polarnasjonen Norge også har et svært landområde i Antarktis i Dronning Mauds Land.

Litt om den russiske planen - se detaljer i linket artikkel

Planen dekker emner for utvikling lang den nordlige sjøruta.

  • Havneinfrastruktur og terminaler
  • Kystvakt, redningstjenester, oversikter, organisering
  • Støtte for navigering og hydrografi
  • Isbrytertjenester
  • Stimulering av laste-trafikk og øket internasjonal transit
  • Flyplasser og jernbane funksjoner
  • Sikkerhet og utvikling av kommunikasjonsnett
  • Produksjon av strøm og tilhørende infrastruktur
  • Utdannelse, opplæring av folk
  • Skipsbygging av arktiske skip for området
  • Økologiske forhold: Det har vært spørsmål det er bærekraftig med slik skipstrafikk

Russerne sier de har budsjetter, tidsfrister og organisasjoner for denne planen og at arbeidet er i gang. Sett utenfra er det ikke klart hvor langt de er kommet.

Kineserne og USA er også interessert i nye handelsruter

Kina er klart interessert, og har undersøkt muligheter i forbindelse med infrastruktur som havner, lager og infratruktur i Norge. De er møtt med interesse fra norske lokalpolitikere, men sentrale politikere er ikke med. De snakker for tiden bare om sikkerhetsrisikoen. Kineserne er også tilstede på Svalbard.

USA med president Trump vet godt hva dette dreier seg om - ref. hans utspill om Grønland - men USA er bakerst i køen i denne saken. Norge må vise initiativ, og komme løs fra USAs skjørtekant i polområdene.

Internasjonalt regelverk må på plass, og Norge kan ikke skygge banen

Norge har store avtaler i polområdene, og disse må beholdes, og utvikles videre med alt det nye som kommer. Det er på tide at Norge kommer på banen med flere initiativ. Det er ikke USA som skal bestemme vår framtid i polområdene. Norske politikere og norsk byråkrati må gire opp for aksjon.

Link

Arktis i endring: Norges ansvar er større og alvorligere enn våre politiske ledere synes å forstå

Researchgate - Northern Sea Route: From Speculations to Reality by 2035

Bilde Pexels: Pixabay