Artikler > Økonomi

Tilbake til naturen: Klær er glemt økologisk faktor

Av Einar Eldøy 23.4.2022

Naturlige plantefiber kan brukes til alle klær, tau, duker, garn, seil, mye mer

Vær bevisst når du handler klær. De skal selvsagt være slik at du liker å gå med dem. Men spør også om klærne er naturlige, om de ødelegger miljøet, utnytter produsentene arbeiderne når de lager tekstilene og syr plaggene, blir klærne til søppel når de er brukt eller kan de resirkuleres og gjenvinnes. Tenk når du kjøper klær, og gled deg over at du bidrar i sirkulærøkonomien.

Mer enn 50% av klærne våre er laget av olje

Det finnes vakre klær i tekstiler av hamp for både kvinner og menn. Elegante klær kan selvsagt lages av naturlig dyrket hamp med hampetekstiler i den kvalitet vi ønsker, og i den design vi ønsker. Det samme kan sies om lin, bomull og de fleste andre naturtekstiler. Hamp og lin er framtiden, det kan vi dyrke her, og plantebaserte tekstiler er klart det vi skal gå for.

Alle disse fibrene kan dyrkes fornybart naturlig, og produseres til tekstiler fram til klær uten kjemikalier og med rimelig innsats av energi, eller helt manuelt.

Viskose, rayon eller nanocellulose er alle laget i produksjon basert på tunge energikrevende kjemiske prosesser. Mange såkalte bambusprodukter er resultatet av tunge industrielle prosesser og det er ikke alltid tydelig hvordan de er laget.

Skjevt bilde, olje dominerer, litt bomull og ull

Vi bruker naturfiber som ull, lin, silke og bomull til klær, og de utgjør ca. 50 % av tekstilene vi bruker. Resten er syntetiske fibre som i alt vesentlig er laget av oljebaserte kjemiske stoffer. Navn som akryl, elastan, kolfiber, modakryl, polyamid (nylon), polyester, polyeten, polypropen og vinyl er kjente. Oljen som brukes til klær utgjør omtrent 5% av det totale oljeforbruket i verden.

Vi går i petrokjemiske klær

99% av all bomull er uøkologisk og oljebaserte fibre er ikke økologiske. Over 90% av våre klær er derfor laget av ikke-økologiske fibre. Vi står overfor en stor endring som vi ikke er begynt å tenke på enda. Å få til en en omlegging mot naturlige økologiske fibre er en kjempemessig utfordring, og vi har ikke startet på oppgaven ennå.

Sjekk om de du handler hos rapporterer tall for økologi og gjenvinning, om de tar samfunnsansvar, bruker de naturbaserte økologiske plantefibre og om arbeiderne får en rettferdig lønn.

En moderne bedrift har returordninger og systemer for resirkulering og gjenvinning, og totalt sett skal ikke kærne ha dårlige miljøeffekter.

Å få klærne inn i en naturlig verden begynner med at vi alle bruker naturbaserte økologiske klær. Ta ledelsen selv, be om naturlige resirkulærbare klær laget av folk som får bra lønn.