Xantangummi E415 tilsettes mat for å lure deg

Xantangummi E415 tilsettes mat for å lure deg

kategori: helse

Bildet over viser en ekte ma(s)jones.

Xantangummi E415 er et karbohydrat laget ved gjæring på samme måte som alkohol. Det har egenskaper som tykningsmiddel, og brukes som erstatning for gluten som er proteinet i hvetemel og som gir baksten struktur. Som emulgator gjør den det mulig å blande to væsker som vanligvis skiller seg for bruk i sauser, dressinger, rensevæsker, medisiner og kosmetikk. Velegnet fortykningsmiddel og stabilisator i systemer med partikler som skal holdes suspendert i vannløsning.

Næringsmessig er det å sammenligne med sukker, den inneholder ingen vitaminer, mineraler etc., og antas å ha lavere glykemisk indeks enn sukker og har derfor vært brukt som middel for å redusere blodsukkernivået hos folk med diabetes.

Det tilsettes også i iskrem for å hindre at det danner seg iskrystaller.

Sukkerlignende stoff

I handelen er det et sukkerlignende stoff eller polysakkarid, det vil si satt sammen av flere sukkerarter, og det har vært i bruk siden 1960 tallet. Det selges som et pulver du kan kjøpe i butikk, på nett eller tonnevis i bulk fra Kina og andre steder. Prisen er lav, omtrent som for sukker, og man trenger ofte svært små mengder, omtrent 1% for å få effekt. Xantangummi E415 lages ved gjæring eller fra bakteriekulturer av glukose, sukrose eller laktose via mange forskjellige emner som mais, soya, hvete, kål etc. ved hjelp av en bakterie som heter Xanthomonas campestris.

Xantangummi E415 brukes til å endre viskositeten på en blanding, for eksempel en salatdressing eller hårkrem slik at den holder seg fast og fin på glasset eller tuben, men samtidig renner lett ut når du vil det. Det produseres som et fint pulver som senere tilsettes væske for å lage gummien. I følge myndigheter og leverandører regnes det for en trygg tilsetning til mat.

Sild med xanthangummi er fyldig.

Xantangummi er vannløselig, varmestabilt og kan steriliseres for å drepe bakterier - dette gjør at matindustrien elsker det.

Hva det brukes til

Xantangummi E415 har fått vid anvendelse, og brukes i fabrikklaget mat og produkter som rensemidler og kosmetikk som en utseendemessig tilsetning for å gi produktet et helt eller integrert utseende, slik at ingrediensene ikke skiller seg eller blir fyldigere enn det som er naturlig. Anvendelsen er økende, og salatdressinger, melkeprodukter, ferdigpakkede kjøttprodukter, sauser, bakervarer og drikkevarer inneholder alle xantangummi. Xantangummi blander stoffer som ikke liker hverandre, og lager en glatt og jevn blanding, for eksempel av olje og vann.

Produktet imiterer gluten i hvetemel og personer med gluten resistens er begynt å bruke xantangummi som tilsetning for bedre bakst av glutenfritt mel for å gi bakverket elastisitet og viskositet. I noen produkter bidrar det til en kremaktig konsistens og brukes også i renseprodukter for bad, toalett og kjøkken samt som tilsetning og tykningsmiddel ved boring etter olje.

Oljeboring med xantangummi i prosessvannet.

Brukes som medisin

Xantangummi brukes for senking av blodsukkernivå og kolesterol hos folk med diabetes. Det har også virkning som avføringsmiddel da det sveller opp i tarmen og stimulerer tømmingsfunksjonen. Medisinsk brukes det for å øke spyttproduksjonen hos personer med tørr munn. Tannkrem kan inneholde xantangummi for god viskositet og som fyllstoff. Det brukes også som tilsetning til medisinske kremer og salver for å gi god konsistens.

Helsemessige effekter

Xantangummi E415 er godkjent for bruk i mat. Allergikere kan få reaksjoner av xantangummien, gravide og ammende anbefales ikke å bruke det da det har vært konstatert nekrose eller døde celler og vev hos fosteret når moren har brukt det. Spiser man mye xantangummi vil det føre til fising og promping, og under produksjonen er det konstatert lungeproblemer hos arbeidere.

Lignende stoffer

Det finnes en rekke lignende produkter som guarkjernemel laget av guarbønne, gum arabic laget av akasietreeet og carrageenan laget av rødalger og flere.

Bearnaise fra fabrikk: Er deilig og er full av kjemikalier - god matdesign. Snart blander man bare kjemikalier og så har man ferdig mat: Bingo. Original Bearnaise lages av klaret smør, eggeplommer, hvitvinseddikk og urter.

Design av mat, utseende viktigst

Naturlig mat trenger ikke disse fyll- og kosmetiske stoffene. I det alt vesentlige kan bruken av Xantangummi E415 sees på som en kvikk fiks eller designmetode for industriell produksjon. Man lager produkter som er vakre, integrerte, glatte, flyter riktig etc., men helse effekten er fjernt fra produsentenes tanker.

Det samme produktet brukes industrielt og til mat i en sammenblanding som er direkte uklar og forvirrende. Helse effekter som nekrose, lungeproblemer, allergier, gassutvikling skal heller ikke settes lett til side. Det er nå en massiv mengde mattilsetninger i fabrikklaget mat, og man finner tilsetninger for farger, holdbarhet, konsistens, blankhet, smak etc.

Et viktig krav til mat er naturlighet og trygghet, ikke mer og mer tilsetninger som man som i dette tilfelle kan få nekrose, lungeproblemer eller allergi av. Hold deg unna alt dette for det er ikke trygt.

Sjekk ut naturlig mat først. Kjemikaliebruken i matproduksjon er helt urimelig stor, næringsverdien er som regel lik null.

Matvareguiden xantangummi E415

Les også: