Vitamin D3 fra lett soling fremmer god allmennhelse

Vitamin D3 fra lett soling fremmer god allmennhelse

kategori: helse

Kort soling et par ganger i uka ordner saken

Ikke bekymre deg over alt mulig, følg bare med på det du selv har valgt, og vær glad. En forenklet oppskrift kanskje, men den fungerer utmerket for de som har valgt å gjøre det slik.

Vi kan sannsynligvis ikke nok om vitaminmålinger og vitamininntak. Det er mange meldinger å finne om emnet, for vitaminpiller er big business. Nå gjelder det vitamin D3, mangel på vitamin D3 og forholdet vårt til soling som er blitt et "problem". Hovedfunksjonen til vitamin D-komplekset er opprettholdelse av kalsium- og fosfor-nivåene i kroppen, og litt soling setter huden vår i stand til å produsere nok vitamin D.

Løsningen på saken er derfor heldigvis såre enkel. Det er nok å ta seg en tur ut et par ganger i uka, for eksempel ut i hagen eller parken eller på stranda med bare armer, bein, fjes og/eller rygg. Det er deilig å vite at overskuddet av D3 lagres i kroppen i opptil 6 måneder.

Les mer: Kom deg ut i naturen og bli kjernesunn og superfrisk.

Noen sier at det er et problem å få nok sol her hos oss, men det er neppe sant, for det er svært lite som skal til, så det er gode muligheter til å få nok her hos oss også.

Strekk deg mot sola det er alltid nok til deg og alle andre.

Kroppen lager vitamin D3 fra sola

Å tilbringe tid i sola er den mest effektive måten å skaffe seg nok D3 vitamin. Kroppen lager D3 fra sollyset, og er du nok ute i sola får du nok D3. Mangel på D3 er en "tullelidelse" som de fleste kan unngå med litt omtanke og praktisk tilrettelegging.

Les mer: Ute i naturen der sola er får du stimulanser.

Vi er blitt unødig skremt, noen ganger av de som vil selge produktene sine

De mulige farene forbundet med soling og hudkreft har gjort at vi tilbringer mindre tid i sola, og når vi først gjør det blokkerer vi solstrålene med solkrem og solblokkere. I tillegg lever moderne mennesker mest inne i husene sine, og resultatet er at lite D3 vitamin er blitt vanlig. Det fører igjen til helseproblemer av mange slag.

Det er nok med noen stunder i uka

Men botemiddelet er lett å finne. Å være i sola er den selvsagte, naturlige og mest effektive måten å skaffe seg D3 på. Å tilbringe et par ganger i uka så lite som 5 til 30 minutter i direkte solskinn med fjeset, armer, bein og rygg eksponert om sommeren, høsten og våren mellom klokken 10 og klokken 15 kan lage nok vitamin D3 til å dekke behovene. Har man mørk hud trenger man litt lenger tid.

Kroppen kan lagre overskudd av vitamin D3 som er et fettløselig stoff i 30 - 60 dager. Har man mye kan det vare i 6 måneder.

Vintersol er svak men hjelper.

Tilskudd og kosthold

Noen "eksperter" er i mot soling, og mener at å spise vitamin D3 tilskudd er det eneste riktige. Det er ikke klart hvor mye tilskudd man trenger, og anslagene er kaospregete og går fra 500 IU til 10.000 eller mer. IU er den internasjonale måle-enheten.

Man kan også få i seg D3 gjennom kostholdet, og da er mat som lever, fet fisk, noen sopper, ost og eggeplomme aktuelle. For veganere er dette ikke aktuelt, men det er jo slett ikke noe problem å sole seg litt nå og da.

Vitamin D er en gruppe vitaminer der D3 er den viktige, dernest D2 som har mindre virkning, begge lages av sollys, og er med i tilskudd og mat som nevnt.

Lett og kort soling er derfor løsningen for de fleste. Sol i ansiktet og vind i håret er jo deilig.

Hvem har nok vitamin D3

Folk som er mye ute i sola som eksempelvis friluftsmennesker, i yrker som gartner, taktekker, asfaltlegger, utendørs badevakter, parkeringsvakter og andre har høye nivåer av D3. I tidligere kulturer var det nok D3 i kroppen hos praktisk talt alle, fordi mye av aktiviteten i samfunnet foregikk utendørs, og vår sivilisasjon er skyld i de "problemene" vi ser.

Jobber i sola og har bra med D3

Mangel på vitamin D3 påvirker helsa på mange måter

Gå tur med huden mot sola, og D vitaminer lages i kroppen din.

Mangel på vitamin D3 og fare ved normal soling er overdrevne farer

Man kan ta det helt med ro. Gå ut i sola de få gangene som trengs og "problemet" er løst. Det fine er at ute i sola venter naturen på oss, og her er det glede, sunnhet og opplevelser å hente.

Les her vitenskapelig artikkel om D-vitamin: Vitamin D in plants: a review of occurrence, analysis, and biosynthesis.

Her kan du lese flere artikler fra listen over våre spesielt anbefalte.

Les også: