Ville nyttevekster fantastisk rikdom

Ville nyttevekster fantastisk rikdom

kategori: helse

Naturen full av delikatesser vi kan høste selv

I naturen finnes mat i mengder, og vi er godt kjent med ville bær og sopp. Men det er rart at vi spiser bare de plantene som dyrkes i hagene, på de industrielle jordene og i drivhusene. Planter vokser fritt i naturen, naturlig og uten gjødsel, kjemikalier og kunstig vanning. Mange, mange av disse naturplantene er spiselige, smaksrike og sunne. En tur ut er alt som skal til for å høste mat.

Meldestokk er som spinat

Spinaten/ugraset meldestokk som vokser vilt og lett over hele landet er et eksempel. Den var en helt vanlig matplante i tidligere tider, og den kan igjen bli en del av kosten vår. Fra Forskerfrø sakser vi: "En av vårens virkelige delikatesser er meldestokk. En grågrønn og uanselig ugrasplante med en deilig smak som absolutt kan konkurrere med spinat, og som attpåtil inneholder både viktige mineraler (jern) og vitaminer (A og C)."

Alt er nytt, men husk at det gamle finnes også

Vår industrialiserte jordbrukskultur er ikke mer enn vel 100 år gammel, og før det igjen var åkrene små og stelt av dyr og mennesker. Moderne jordbruk er ikke varig ved at det er helt avhengig av kjemikalier, olje og tungt maskineri. Det er også frikoblet fra naturlige voksemåter som naturen heldigvis fortsetter å vise fram i overflod til glede og nytte for alle - hvis vi vil. Jakt er også en mulighet i naturen - det finnes store mengder fisk og vilt, og vi har god tradisjon for å høste der.

Hasselnøtter finnes i mengder om man ser seg litt om i nabolaget.

Vi har et spiskammer

Uansett hva framtidas jordbruk vil bli så har vi allerede et spiskammer i naturen rundt oss. Gammel kunnskap kan hentes fram igjen og naturen er en villig læremester. Vi ser nå nytten av å ta i bruk den gamle høstekulturen igjen, og ny interesse bringer oss i bedre kontakt med naturen. Mange områder er svært rike på naturlig forekommende mat.

Bær sopp gress blader nøtter frukt

I Norge har vi gammel kultur med bærplukking ute i naturen av blåbær, blokkebær, tyttebær, bringebær og bjørnebær. Det finnes enda flere, men kunnskapen om disse er ofte mangelfull, og eksempler er teiebær og hyllebær.

Sopp fra skogen med strandsmelle, gjøkesyre, smørbukk, prestekrageblader, forglemmegei, granskudd og hvitbergknapp.

Sopp er en favoritt for mange, og om høsten kan du lett skaffe deg sopp og få hjelp til å få den kontrollert. Gode soppbøker finnes det mange av. Husk at vi har fóret dyr med naturlig forekommende gress og blader fra trær fra uminnelige tider. Frukt og nøtter finnes, og mange steder har man høstet hasselnøtter fra langt tilbake. Frukt som epler og moreller, rips og stikkelsbær kan noen steder finnes viltvoksende.

nytt_norge_kantarell Lær deg om sopp, og kantarell kan være et godt sted å begynne.

Ville urter er gode

Det finnes mengder av urter i naturen, og bergmynte, strandtorn, løvehale, mesterrot og sodaurt er gode eksempler. Det sies å være over 100 planter med medisinsk elller kryddervirkning i Norge. Urtekilden - se link - inneholder et vell av informasjon om planter med medisinsk og krydder-virkning.

Sodaurt i stranda er det ikke mange som kjenner.

Finn ut hva som finnes nær deg

Men det finnes mer, for naturen har gitt oss en overflod av planter som kan spises, og det er nesten slik at man ikke vet hvor man skal begynne. Lokal kunnskap er løsningen og man begynner i sitt eget nabolag. Mange eksempler kan gis: tindved, ramsløk, ryllik, brennesle, geiterams, løvetann, engsyre osv...

Engsyre frisk og god i salat

Her er fire vekster som noen kaller essensielle

I Danmark organiseres det nå turer i mange lokalområder hvor man kan få informasjon om planter og hjelp til å finne lokale varianter.

nytt_norge_ville_planter Samlet til langt matbord i København basert på ville planter.

Hjelpemidler finnes

Gyldendals Nordiske Feltflora, apper som "Forage - free food from the wild"og "The Forage Companion". Bokhandleren hjelper deg sikkert med litteratur. Husk også at noen planter er giftige og at naturen må behandles pent. Glem ikke at mange blomster ogå er spiselige. Frø er et annet område som er massivt i omfang.

Kanskje du får bruk for kunnskapen dersom du går deg vill uten mat, eller hva skjer hvis det blir en katastrofe og vanlig matforsyning stopper opp?

Interessant

Det er ofte krevende å skaffe seg kunnskap om mat og natur, men man kan få mye igjen gjennom naturkunnskap, herlig, billig og spennende mat og mye bevegelse og frisk luft.

Hva venter du på?

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Se bok "Ville planter til mat og glede". Her finner du også oppskrifter.

Fire fantastiske planter

Høsting av ville planter

Urtekilden

Medisinplanter og aromatiske planter i norsk flora

Spis din by

Nordens unikke spisekammer - fyraftenstur i Hedeland

Gjøksyre vårplante med smak

Natur på menyen

Les også: