Vidunderlige Genaldalen Andalucia Spania

Vidunderlige Genaldalen Andalucia Spania

kategori: natur

Økologisk harmoni uten like

Genaldalen er spesiell, og kan ikke sammenlignes med noe annet du kommer til å se. Genaldalen ligger i Serranía de Ronda fjellkjeden i Andalucias provins Malaga i det sydlige Spainia.

Kart over området fra Gaucin til Ronda. Her finner man uberørt natur med alt fra dype daler til høye fjell.

Fra toppen av fjellene i dalen kan du flere steder se Middelhavet i retning Gibraltar. Om høsten kan du se et rikt fargespill i høstens farger i alle retninger.

Du kan komme dit fra sør fra Estepona, Casares eller fra nord via Ronda.

Turister fra mange land på tur i Genaldalen. Vinteren er best for turer, den er omtrent som en sommer her omkring.

Rent naturparadis

Dette er et naturparadis med panoramautsikt og planter og dyr som nesten ikke er til å tro. Med et areal på 420,000 mål er Genaldalen utpekt til nasjonalpark. Elven Genal er en av Europas reneste elver, og mange steder er det dypt så du kan du bade i den. Det er flere mindre fosser som kan brukes til vannsport.

Elven Barranco Sima slutter seg til Genal elven

Dalen har en av de få gjenværende Middelhavs-eikeskogene som en gang strakk seg rundt mesteparten av Middelhavets kystlinje både i Syd-Europa og i Nord-Afrika.

Korkeik høstes hvert 7-9 år, men virksomheten er truet av at syntetiske plaststoffer tas i bruk. Kork til gulvbelegg er det beste en kan få.

Hvite byer

Det er 16 små hvite byer spredd rundt i dalen hvor innbyggerne lever et rolig godt liv. Byenes navn er arabisk inspirerte etter de som anla dem, eksempelvis Benarrabá, Algatocín, Benalauría, Benadali. Innbyggerne arbeider godt, har det ikke travelt og er vennlige og tar godt i mot fremmede. Landbruk med frukt og grønnsaker er viktig, mye økologisk og alt smått, og 3-4000 tonn kastanjer høstes årlig i skogen. Hjemmedyrket vin finnes også.

Ristede kanstanjer er en delikatesse, og en kan høste det en orker i skogen og riste dem selv.

Landsbyene er ideelle som base for turgåing i dalen og høyere opp i fjellet, en god kombinasjon. Om vinteren kan det snø øverst oppe, og om sommeren kan det bli varmt, men begge mellomsesongene er ideelle for turer. Når du blir kjent er det fint her hele året. Landsbyene har gode tilbud med overnatting, mat og drikke.

Fra Benarrabá, og i Malagaprovinsen er det over 100 slike hvite byer - alle interessante reisemål.

Byene er anlagt med intim kjennskap til naturen i dalen, og har en arkitektonisk utforming som er nøye tilpasset landskapet. Arbeid med å bevare denne symbiosen er allerede startet. Tidligere var det små industribedrifter her og ruinene er nå fredet og tatt vare på.

Økologisk natur

Området er et av de best bevarte i Europa og Middelhavsområdet da det har eike- og andre løvskoger, spansk furu, kastanjeskoger og det finnes utrydningstruede dyr som oter her.

Fjellkjeden er ikke ulik Rifs fjellene i det nordlige Marokko, og er sannsynligvis en del av den iberiske halvøy som har hatt forbindelse til Afrika.

Utsikt over Genaldalen om høsten. Dalen er stor og det finnes mange stier, utsiktspunkter og dypest i dalen går en i skogen.

Dalen er full av stier og gamle muldyrspor som binder det hele sammen. Langs disse stiene kan du oppdage en mengde planter og dyreliv i mange forskjellige landskap, fra grønne frodige gressbakker, skoger av mange slag og fjellterreng i mange varianter. Elven renner tvers igjennom det hele og kan brukes til bading og avkjøling og drikkevann. Kanskje det mest spennende er tjukk eikeskog og kastanjeskog der man høster av naturen med kork og kastanjer. Innomellom det hele summer det av insekter, masse bier og deres bikuber med honning.

Svarte halvville griser spiser eikenøtter som setter smak på skinkene, dette er storindustri i Spania.

Mange steder går svarte griser fritt omkring i eikeskogen og spiser eikenøtter før de blir skinke pata negra iberico. Åpne elvebredder hvor man kan gå mange steder, og månelignende steinlandskap finnes høyere oppe.

Det er rikelig med naturlig liv her for både amatører og eksperter. Spesielt fuglelivet er rikt med en rekke slag hekkende småfugler, ugler, ørner, falker og flere arter gribber.

Gribbene venter til åtselet kan tas

Flere naturparker

Serranía og omgivelsene inneholder tre store naturparker, Sierra de las Nieves, Sierra de Grazalema (her regner det mest av alle steder i hele Spania, like mye som i Bergen), og Los Alcornocales som er en tjukk skogpark med spesielt mye fugl.

En såkalt booted eagle kan man se. Fuglelivet er rikt.

Området er vernet fra eiendomsutviklere og det finnes økologisk harmoni her.

Superterreng for turgåing, både nede i dalen og oppe i høyden.

Anbefales, dette er et sted du kan bli glad i, sjekke planter, fugletitte, gå flotte turer og bade i elven. Husk også de hvite byene, de er virkelig en opplevelse.

Genalguacil: Hvite byer er kompakte, effektive og man kommer nær hverandre.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: