Vi mangler norsk kunnskapsbase om psykoaktive narkotiske stoffer

Vi mangler norsk kunnskapsbase om psykoaktive narkotiske stoffer

kategori: helse

Myter og kunnskap lever ikke sammen

Kunnskap om psykoaktive stoffer - bruk og forskjeller - mangler helt her hos oss, kaos er en riktig beskrivelse. E-cig med psykoaktive tilsetninger, mengder nye stoffer, fortsatt politisk røre eller lammelse, hard markedsføring heller enn fakta er momenter i det som foregår.

Les mer: Verdens narkotikapolitikk flyttes til helsesektoren og FN.

Bildet viser den grønne absint feen som har fristet mennesker i hundrevis av år.

Budskapet er å kle deg i grønt, drikk grønnfarget absint og hallusinér. Absint har vært sett på som et farlig avhengighetsskapende hallusinogen brukt av store kunstnere, det serveres som en urtedrikk der hovedingrediensene er malurt, anis og brennevin. Det er skapt myter og ritualer omkring absint, og absint ble forbudt i mange land fordi det ble hevdet at man ble ført inn i en annen høyere verden når man drakk den. I dag er mystikken borte. Dette er en 60% likør, den drikkes utblandet i vann og med tilsatt sukker for å ta bort smaken av malurten og Polet har to typer til salgs. Man blir full når man drikker noen glass av den.

Dette var den tids nye skrekkdop, og nå er det en akseptert vare på vårt Pol.

Les mer:

Kravet til kunnskap om narkotiske stoffer øker

Det lages i dag stadig nye psykoaktive stoffer av utviklere og labber av mange slag, og muligheten for forvirring og farlig oppførsel blant brukere er overhengende. Tilgangen på narkotiske stoffer er stor både i det fysiske marked og nettmarkedet. Ved at vi har drevet all denne handelen undergrunns er det betydelig fare for å bruke stoffer man ikke har kunnskap nok om eller har erfaring med, og som man heller ikke kjenner kvaliteten på. Er det rent eller er det et potpurri av kjemikalier?

Norge er propagandastyrt innen såkalte rusmidler, evidensbasering er bare en talemåte, og mediene er totalt usaklige og bruker uttrykk som "narkotikaens metanol" og "ekstrem-hasj" om de nye variantene som strømmer på. Faktainformasjon om realitetene i denne verden ville være et framskritt, men offentlige databaser er aldri objektive. Egentlig skal vi bare glemme dem.

Les mer: Cannabis er ufarlig.

The States of Consciousness Research Team at Johns Hopkins University needs your help: Have you ever taken a psychedelic and had an experience that fundamentally altered your beliefs or understanding about death and dying?

Eksempler på nye drugs

AL-LAD

Dette er en LSD analog som er litt mindre potent enn LSD. Den selges i UK for GBP 69 for ti 150 microgram pads. Det regnes som et syntetisk rekreasjons ergoloid, og finnes i store mengder.

5-IT

Dette er et kjemikalium relatert til AMT først beskrevet i 1963. Effekten skal være skitnere og mindre visuell enn AMT. Brukerne tar den blant annet sammen med stoffer som 6-ABP og 5-MeO-MiPT.

LSZ er også en ny variant.

Syntetisk cannabis

Spice og K2 kan inneholde ett eller flere av mange syntetiske cannabinoider som JWH-018, JWH-073, JWH-200, AM-2201 UR-144, XLR-11, AKB4, cannabicyclohexanol og AB-CHMINACA, AB-PINACA or AB-FUBINACA.

Syntetisk cannabis er ofte uskyldig utseende urter og gress som er blitt sprayet med syntetiske cannabinoider som kan være 100 ganger sterkere enn vanlig cannabis.

Syntetisk cannabis er ikke hva det ser ut som - pass på.

Krav til kunnskapsbase i Norge

I Norge har vi i dag ingen offentlig tilgjengelig kunnskapsdatabase for psykoaktive stoffer. Tilgangen på nye stoffer er nå stor, mange av de nye stoffene vet vi lite om, og det foreligger få erfaringer fra brukere. Evidensbasert kunnskap er et ord som brukes, men som foreløpig er en teoretisk term i Norge.

Noen krav til offentlig tilgjengelig informasjon kan være

Les mer: Moder Ayahuasca helbreder hode, kropp og sjel.

Framtidsspekulasjoner

Psykoaktive stoffer inngår i mange framtidsspekulasjoner, og en av dem er NEXUS 5. Ramez Naam har skrevet en bok om "Mankind gets an upgrade" (Mennesketheten blir oppgradert) som finner sted i 2030-40 og et nytt psykoaktivt narkotisk stoff er under utvikling. Stoffet er psykedelisk og basert på nanoteknologi, og kan hjelpe brukerne til å kontrollere og endre hjernen sin på nye og virkningsfulle måter. Det muliggjør telepatisk og empatisk forbindelse mellom mennesker, og uendelige muligheter til å programmere hjernen og kroppen til å fungere på høyere nivåer. Kanskje det blir slik?

Empati - har de brukt drugs?

Det blir bare mer av disse stoffene, og det beste er å vite hva som faktisk foregår. Canadiske Erowid har en fin kunnskapsbase som du selv kan bruke og støtte med bidrag.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Norsk Rusreform i kjømdi

The Drug Policy Alliance (DPA) which is the nation's (USA) leading organization promoting drug policies that are grounded in science, compassion, health and human rights

Her kan du kjøpe kjemikalier til forskning

Canadiske Erowid har en fin kunnskapsbase som du kan støtte med bidrag

SIRUS slås sammen med Folkehelse instituttet

Les også: