Vi kan ikke nok om vitaminmålinger og vitamininntak

Vi kan ikke nok om vitaminmålinger og vitamininntak

kategori: helse

Nordmen stoler ikke på maten sin

Lever er supermat med rikelig vitaminer og mineraler, og alle burde spise lever. Hva mat egentlig inneholder er det ingen som vet fullt ut. Det foreligger tabeller som kan gi indikasjoner, og de brukes av mange som vil følge med. Den faglige kompetanse innen ernæring spriker i alle retninger, og det er et faktum at forretningsmessige interesser styrer mye av informasjonen som finnes - det er egentlig ekte propaganda.

Vi tar vitamintilskudd for sikkerhets skyld eller vi må ha vitamintilskudd for maten er ikke god nok, mener den alminnelige mann og kvinne her i landet. Derfor spiser over 50% av oss vitamintilskudd mer eller mindre hver dag. Men om det er sunt, nødvendig eller skadelig er det ingen sikker kunnskap om.

Les mer: Spis naturlig mat med mest fett, litt proteiner og nesten ingen karbohydrater

Nordmenn spør seg selv om dette, og legene kan ikke svare, for de har aldri satt seg inn i det. Man får svar i alle retninger, og anbefalte doser varierer sterkt og skaper ytterligere forvirring. Det strides også om naturlige eller syntetiske vitaminer.

Internasjonalt er det ingen enighet om mengden vitaminer vi skal spise, og anbefalt dagsdose varierer sterkt fra land til land. Nå kommer det kritikk mot metodene, og det kan synes som dette "fagområdet" er helt uavklart.

Agurken er bøyd og kan ikke selges. Hva inneholder egentlig intenst dyrket forretningsmessig mat der utseende og holdbarhet er viktigst av alt.

For sikkerhets skyld tar vi piller

Nordmenn flest mener at det gir en ekstra trygghet i hverdagen å ta vitaminer. "Vi kan jo ikke stole på maten vår", sies det. Utviklingen har vært at flere og flere er gått over til industrielt produsert mat som svært ofte er kraftig prosessert og bygget opp av kjemikalier i forhold til smak, konsistens, farge og holdbarhet. Næringsinnholdet i slik mat blir av tvilsom verdi og mange produsenter tilsetter nå i økende grad vitaminer, mineraler og sporstoffer i mat. Aktive liv med stor innsats trenger trygg mat. Om det skal være med eller uten vitamintilskudd er spørsmålet. Du er overlatt til deg selv i arbeidet med å finne svaret.

Alt kan tilsettes

Mulighetene for å legge til noe i mat er mange, og det vanlige har vært å tilsette vitaminer som C,B, D, E og mineraler som kalsium, fosfat samt aminosyrer. Presset for bruk øker stadig, og man går i retning av designermat med rikt innhold av tilsetninger. I tillegg til det næringsmessige kommer en rekke stoffer beregnet på matens utseende, smak, konsistens. Vi ser også at det tilsettes kjemikalier for å øke vekten ved å holde på vannet.

Presset på godkjennende myndigheter er stort, men løsningen er selvsagt at egen mat er det beste og tryggeste. Samtidig vet man hva som trengs og hva man virkelig får i seg. Alle e-stoffene i fabrikkmaten er tatt bort og erstattet med kjemiske navn, og forvirringen er snart total. Hold deg unna slik mat.

Lag mat selv hjemme eller ferdigmat laget på en fabrikk i fremmed land?

Forskere og vitenskapsmenn har dårlige metoder

De fleste kliniske studier av vitamintilskudd, inkludert noen som har konkludert med at de er uten verdi, eller til og med skadelige, har en feilaktig metodikk. Det gjør dem i stor grad ubrukelige til å bestemme den reelle verdien av disse mikronæringsstoffer.

Mange personer har prøvd å studere næringsstoffer som er naturlig tilgjengelig i menneskets kosthold på samme måte som de ville studere reseptbelagte stoffer. Dette fører til konklusjoner som har liten vitenskapelig mening, liten nøyaktighet og ofte trosser et vell av god kunnskap, sies det i en gjennomgang publisert av forskeren Frei i tidsskriftet Nutrition i USA.

Nye metoder må komme

Vi må ha en ny tilnærming til mikronæringsstoffer som mineraler og vitaminer, sier Frei. Slike endringer er nødvendig for å gi bedre og gyldig informasjon til forbrukere over hele verden som ofte har dårlig kosthold. Noen kan ha nytte av noe så enkelt som et daglig multivitamin / mineraltilskudd. Kort sagt mener han at vi trenger mer kunnskap.

Moderat trim og moderat fedme kan være sunt. Helse er omfattende og mye mer enn mat - trim kan bedre helsa.

Metoder til hjelp for folk

Folk som er friske, føler at alt er bra kan ta det rolig. De nye metodene skal først og fremst brukes for folk som åpenbart har mangler og til å finne den ønskede endring i deres helse. Tester må gjøres med blodplasma eller andre målinger for å verifisere at intervensjonen forbedrer pasientens innhold av mikronæringsstoffer i kroppen sammen med aktuelle biomarkører for helsetilstand.

Hva vet vi i dag

“Det antas at mer enn 90 prosent av amerikanske voksne ikke får de nødvendige mengder av vitaminene D og E for grunnleggende helse," sa Frei. "Mer enn 40 prosent får ikke nok vitamin C, og halvparten ikke nok vitamin A, kalsium og magnesium. Røykere, eldre, folk som er overvektige, syke eller skadde har ofte forhøyet behov for vitaminer og mineraler. Det er greit å fortelle folk å få seg et bedre kosthold, men det er dumt å antyde at en multivitamin som koster noen kroner for dagen er en dårlig idé."

Antagelig har vi lignende tilstander i Norge også. Forskeren sier videre at hvis alle voksne tar tilskudd kan det forebygge kreft og andre sykdommer.

Konklusjonen må bli at et naturlig bredt kosthold er målsettingen for alle, og at folk i risikogrupper kan få hjelp for sine konkrete mangler. Dette er ukjent område preget av kunnskapsmessige mangler, så ta deg fram som best du kan. Mål verdiene dine av og til, og suppler med det du eventuelt mangler, ikke noe mer. Let etter fagpersoner du kan stole på. Egen interesse og aktivitet betyr igjen alt, og gjør det hele til en spennende oppdagelsesreise.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Er det nødvendig for nordmenn å ta vitamintilskudd

Les mer om vitaminer og tilskudd her: Report says most clinical studies on vitamins flawed by poor methodology.

Dietary reference intakes

Les også: