Vi er usikre tvilere vi trenger fysisk psykisk hjelp type sanatorium

Vi er usikre tvilere vi trenger fysisk psykisk hjelp type sanatorium

kategori: helse

Deltakelse i kunst har helbredende kraft via usikkerhet og tvil

Mennesket er en mental skapning, og det foregår mye inne i hodene våre. Ikke alltid har vi kontroll - vi trenger litt hjelp og støtte for å leve bra liv, for å bli helbredet, for å bli sikre, gjennomtenkte vesener. Men å være usikker og tvilende er kanskje en permanent side av menneskets vesen. Tenk på det, for det kan være at vi ikke skal kvitte oss med det ukjente, men lære oss å leve med det.

Den tysk-belgiske kunstneren Carsten Höller er et stort navn i verdens kunst med sine temaer og sin dramatiske originalitet. Hans helbredende sklier skal fjerne vår sikkerhet. Han sender oss ut i usikkerheten med slike store installasjoner, og vil ha oss til å tenke igjennom vår egen situasjon, og gjøre oss mindre sikre så vi kan komme videre. Tvilen skal hjelpe oss, og den er alltid der.

Les mer: Mange tar kunst alvorlig.

nytt_norge_psyko Psykotank er et badehus der vi kan flyte i en saltblanding og oppleve den dype tvilen som oppstår ved opphevelse av egen vekt og å være naken.

Ta et blikk tilbake. I tiden rundt 1890 - 1920 fantes det mange sanatorier i Oslomarka og i Bærum. Vi kan nevne Holmenkollen, Blakstad, Vardåsen og Godthåp som begynte med å tilby overklassen hvile og friskhet. Alle ble plassert slik at man fikk nær kontakt med naturen. Senere ble disse stedene brukt til behandling av sykdommer og rekonvalesens, og til å finne seg selv igjen.

nytt_norge_carsten_holler_lysrom Lysveggen utløser akustiske og optiske hallusinasjoner. Oppfattelsen av deg selv kan endres.

Årene er gått, og Carsten Höller leverte en utstillng på Høvikodden som han kalte et sanatorium - et sted der vi kan bli friske, tenke over vår situasjon i verden og redusere tvilen som finnes hos alle. Han inviterer til en ny opplevelse av tid, rom og en selv. Han vil at våre fysiske og psykologiske oppfattelser av verden skal gjennomgås, han vil skremme oss til usikkerhet, vise vår manglende orientering. Tvilen som oppstår hos den enkelte mener Höller er sunn. Vi skal alltid leve med tvil.

nytt_norge_ I terningen oppleves en annen realitet enn den du er vant med. Gå inn og prøv.

Hans kunst kan sees på som forslag til radikalt andre måter å fungere på. Vi tas inn i noe han kaller et sanatorium med vår mangel på forståelse og innsikt i våre egne liv, og kan gjennom hans kunst få innspill til å komme på sporet av hva vi er.

nytt_norge_ To bevegelige senger skaper usikkerhet med sin evige nesten umerkelige bevegelse. Hvor er du når du våkner? Hvor har du vært i løpet av natta? Hvem er du egentlig?

Hvem skal hjelpe deg, en av de andre usikre? Er det egentlig mulig å bli sikker? Med aksept av egen situasjon og tvil kan vi leve i evig tvil og ha det bra.

Linker

Picasso gir ennå folk en vekker: Kunst er ikke dekorasjon det er opplevd input til nye tanker og handling

Carsten Höller Artsy.net

Utstillingsoversikt for Henie Onstad Kunstsenter

Les også: