Verdens matvarehåndtering en skandale

Verdens matvarehåndtering en skandale

kategori: økonomi

Å kaste så mye mat skulle være en umulighet

Fra våre hjem, butikker, restauranter og matfabrikker kastes opptil halvparten av den mat som produseres. Det er i de tusen små sammenhenger det skjer - litt her og litt der hos oss alle blir til store mengder. Tidsklemma og klokkertro på datostemplingen er noen av grunnene. Ofte liker vi ikke matens uttseende og kaster den i stedet for å spise den.

Ved å bruke så mye kjøtt som vi gjør blir det enda med urasjonelt fordi dyr ikke er effektive produsenter. Vi dyrker ressurskrevende planter som vi med enkle tilpasninger kunne spist, men som vi gir til dyr i industrielt landbruk med bruk av enorme ressurser inklusive vann.

Les mer: Overbefolkning og matmangel på Jorda er myter. Det blir ikke farlig befolkningsvekst og matmangel på Jorda.

nytt_norge_mat_kaste Det er store mengder vi snakker om: Søppelfyllingene overlesses med spiselig mat.

Datostempling gjør at all mat som er utgått på dato kastes, rester spises ikke og utseende spiller vesentlig rolle. Å bruke den mat som faktisk finnes, og å høste av naturens mangfold i skog og sjø gjennom jakt og fiske hadde gitt store gevinster i det såkalte naturlige systemet. Det finnes nok mat her til alle.

Å kaste og destruere mat fordi den er gått ut på en dato som oftest er romslig og ganske tilfeldig satt, er helt meningsløst. Noen ganger har vi nytte av den som dyrefor eller til produksjon av bioenergi, men mangelen på bevisst bruk er enorm.

Vi gjør feil på mange måter, men å ikke bruke den mat vi faktisk lager er denfeilen vi lettest kan rette opp. Mer nøyaktighet og bevissthet i alle led fra innkjøp, oppbevaring, tillaging og forbruk av mat er metoden vi alle kan utvikle og bruke.

Les mer: Lokal mat er den beste mat å bruke. Lokalt dyrket mat er alt vi trenger der vi er.

Ta vare på alt, ingenting skal gå til spille. Grip inn, ta ansvar selv - ingen andre passer på hva som skjer med maten din.

Det er mulig å lage god mat av rester. Ta en titt i kjøleskap og brødboks, for kanskje finner du både melk som er i ferd med å gå ut på dato, rester fra gårsdagens middag, litt tørt brød eller en osteskalk. Man kan bruke fantasien, og på nettet kan du finne mange gode tips til hva du kan lage av restene. Restemat kan bli fantastisk.

nytt_norge_rester_margbein Margbein kastes ofte, men de kan kokes og bli grunnlaget for en herlig rett. Bruk margbeina og suppler med annet du har.

Man må tak tak selv

Dette er drøye påstander, men ta en runde med deg selv - er dette sant? Hva kan du selv gjøre som betyr noe? Dag for dag - begynn å kartlegge hvor tapene oppstår, og grunnlaget er lagt for forbedring.

Heldigvis brukes en del av denne maten til dyrefor til dyr som vi deretter spiser kjøttet av. Men logikken er dårlig: vi kan ikke spise maten selv, men det er i orden å gi den til dyr. Vi er kresne og tankeløse, og vi har laget en matskandale fram til nå. Hvor står du?

Linker

Det innføres fransk lovforbud mot kasting av mat.

Det kan lages god mat av rester.

25% rett i søpla: Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år.

Les også: