Verdens farligste vei er i Malaga Spania Caminito del Rey

Verdens farligste vei er i Malaga Spania Caminito del Rey

kategori: natur

Dramatisk tur på Kongens lille vei åpen igjen

Den ble kalt den mest skremmende veien i verden, og ble stengt etter mange dødsfall. Kongen den har fått navn etter er kong Alfonso XIII som gikk veien han også. Veien ligger i Andalucia, ca. 50 km nord eller nordvest for Malaga, ikke langt fra Antequera.

El Caminito del Rey

Kongens lille vei er satt i stand igjen etter lengre tids forfall, og gjenåpnet for publikum 28. mars 2015, med offisiell åpning 1. april. Dette er en vei til å bli svimmel av, den farlige biten er 4 km lang og mye av den henger i løse luften. Inntrykket forsterkes ved at det på steder er lagt inn glassplater så du ser rett ned i avgrunnen, som er omtrent 120 meter rett under deg.

Glass under beina - over 100 meter ned er det ikke alle som greier.

Veien ble stengt i 2001etter at 5 mennesker hadde mistet livet der. Nybyggingen av stien har kostet 15 millioner kroner, og er utstyrt med moderne sikkerhetswire i hele den vanskelige lengden.

Den ble bygget som en anleggsvei for utbyggingen av kraftanleggene i området, men forfalt gradvis og ble mer og mer farlig - se dødsfallene før den ble stengt i 2001.

Veien ble gradvis en kultvei til den ble stengt, og selv etter stengingen og med flere dødsulykker fortsatte folk å følge stien. Etter stengingen ble det innført bøter på kr. 50.000 for ulovlig adgang, men det forhindret ikke klatrere å forsere veien.

Har du lyst å gå her?

Blir fortsatt spennende og til å fryse på ryggen av

Du må nå ha billett for å gå her - de slipper bare et visst antall inn om gangen - så tid må bestilles på forhånd, og det kan du gjøre på nettet via denne linken

Over 35 000 personer gikk der i månedene etter åpning, og det det er best å bestille i god tid, i hvert fall i turistsesongen om sommeren. Bare 50 personer slippes inn hver halvtime.

Selve turen er 10.7 km lang inklusive til og fra veiene, noe som er ganske langt å gå for de fleste. Du kan enten gå oppover eller nedover. Det kan også bli noe gåing til og fra det stedet du begynner og der du hentes. Turen tar 4-5 timer, du kan gå den veien du foretrekker, og du må ha arrangert transport til du kommer fram. Å gå fram og tilbake er ikke OK. Turen regnes ikke som fysisk krevende, men den er krevende på sin måte, veien er smal, du må være konsentrert og i praksis bevege deg ganske kontinuerlig.

94% av bestillingene kommer fra Spania, men alle er interessert - Storbritannia, Tyskland, USA, Holland og Danmark. Det koster omtrent kr. 25 å ta turen. Du får utlevert hvit hjelm som du må ha på før du starter, og sikkerhetsutstyr som du må bruke er installert.

Turområdet El Chorro er svært

El Caminito del Rey ligger i det flotte turområdet rundt El Chorro og Ardales. Dette er i naturparken Desfiladero de los Gaitanes.

På tur nær El Chorro

Skaffer du deg boka "Guia del Excursionista El Chorro - Paraje Natural: Desfiladero de los Gaitanes" av Juan Ignacio Amador Tojaba, forlag Arguval finner du her detaljerte beskrivelser av 18 forskjellige turer, både lette og vanskelige, i flatt terreng og opp i fjellet, i det store området.

Ikke langt borte ligger Torcal de Antequera med et stort område karst eller kalkstein formasjoner. Denne er også verdt en tur med sin e fantastiske steinformasjoner, og det går flere turløyper gjennom området.

Stort område med karst formasjoner ved Antequera - den formasjonen du ser her er naturlig.

Senderismo eller turgåing i Spania er fint - mye bra terreng i alle klasser av vanskelighet, og mye bra merking for de som ikke er lokalkjente. Lokale myndigheter satser mye på at turer merkes og tilrettelegges, og for nybegynnere og utlendinger er dette prima. Mange nordmenn hevder de er mer lokalkjente enn spanjolene i turterrenget, og legger opp til vennlig kappestrid.

Les mer her om vidunderlige Genaldalen i Andalucia

God tur.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Det er lettere nå

Les også: