Våkn opp: Innsamlede data om deg kan ødelegge livet ditt

Våkn opp: Innsamlede data om deg kan ødelegge livet ditt

kategori: frihet

Krev at de som bruker data om deg har din godkjenning

Bedrifter henter nå fritt data om deg fra sine nettsider, og de kjøper data om deg fra andre nettsider du (kanskje) bruker. Disse dataene selges og brukes til å plassere annonser. De henter ikke inn tillatelse fra brukerne for dette. De bruker "tracking cookies", sosiale plug-ins og små pixelblinkere for å sjekke hva som leses og for å spore nettaktivitetene.

Logg aldri inn på noe som helst via Facebook, Google, TripAdvisor, Flickr eller andre: da vet du ingenting om hva de gjør med opplysningene du gir dem. De selger dataene til alle som vil betale, blant annet data aggregatorer eller innsamlere som Experian og Acxiom. Dataene om deg kan da havne hvor som helst og brukes til hva som helst. Vet du hvor kredittopplysninger om deg kommer fra? Vet du hva myndighetene samler inn om deg? Hvor mye av dette har du godkjent? Hva vet du om data om deg som finnes på nettet?

Datatåke: Datainnsamling uten hensyn til noe - bare penger.

Tilliten er borte

Tillit mellom brukerne av data er grunnleggende viktig for å få en trygg digital verden. Mer informasjon og kontroll til brukerne/de som leverer fra seg data om hvordan dataene deres samles og brukes er målet. Vi må huske at det er ikke bare myndigheter som samler data om oss, bedrifter av alle slag er svært aktive. ikke godta dette automatisk, begynn å følge med og ta styringen selv.

Tingenes internett der alle gjenstander kan sende og/eller ta i mot data kommer til oss nå. Det er også mye diskusjon om stjeling av produkter via internett, nedlasting av filer og mer. Men ser vi på det store bildet så er det myndigheter og store firmaer som forsyner seg grovest av dataene som finnes. De stjeler dine data og din identitet og lar deg ikke være privat.

Les mer: Tingenes internett gir mulighet for detaljert datainnsamling om alt.

Glem aldri at å være privat er å ha frihet

Vi skal ikke glemme privatlivets fred fordi myndigheter og firmaer uten grunn krever å bruke data om oss, og faktisk gjør det på omfattende og invasive måter. Firmaer og myndigheter har ingen automatisk rett til å gjøre som de vil med data om oss og til og med bruke dem mot oss gjennom overvåking.

Ved datainnsamling over det nye voksende tingenes internett er personvern en av de første tingene folk skal ha egen kontroll over. Det handler om egen identitet, privatlivets fred, personvern, og mest av alt om den enkeltes frihet. Alt dette er viktigere enn noen gang, og det er å ta vare på seg selv.

5G nettet sender data raskt og farlig i lokalmiljøet.

Med godt personvern kan man bestemme selv

Personvern er blant annet muligheten til selv å bestemme hvem som ser informasjon om en selv. Det kan være lurt å dele litt informasjon med noen mennesker, men ikke med hele verden, og slett ikke med mennesker man ikke vil dele med. Det er hva personvern er, det er diskresjon rundt data, det er personvern. Det handler om frihet til å bestemme selv.

Vi har noen grunnleggende begreper om personvernet. Det første er å vite og forstå hvilke data som blir fanget og dernest vite og forstå hvordan de kommer til å bli brukt. Hvis det ikke gjøres som en selvfølge, gir man ikke folk valget i hvordan deres data skal bli brukt, og det er et stort problem akkurat nå.

For eksempel kan man ta inn i sitt hjem mikrofonsystemer der man snakker til en enhet for å for å bestille noe, for eksempel pizza. Dersom folk ikke forstår virkningen av at disse mikrofonene lytter hele tiden er vi igang med å skape et problem. Slike enheter må lytte hele tiden, fordi ellers vil de ikke høre deg når du forteller dem at du trenger en pizza. Finnes slike enheter i heimen går det en kontinuerlig datastrøm ut på nettet, og det er lett å registrere alle dataene. Du er helt svimete hvis du lar dette skje uten å vite hva dataene blir brukt til.

Google lever av data du produserer, og du får ingenting.

Det er viktig å fatte hva som er ferd med å skje

Å kommunisere hva en teknologi gjør, og hva som skjer med informasjonen den samler, er av grunnleggende betydning. Måten dette håndteres på i dag er med noen kompliserte vilkår fra leverandører når du ønsker å bruke en form for datatjeneste. Man må krysse av i en boks som sier at man har lest vilkårene og betingelsene. Men i virkeligheten har man ikke lest vilkårene - ingen leser vilkårene! - men hvis du gjorde det ville du ikke egentlig forstå hva de prøver å fortelle deg uansett. Disse vilkårene og betingelsene er designet for å være uklare, og ingen orker å gjøre noe med det. Myndigheter av alle slag er verre, de bare henter dataene dine uten så mye som et ord om hva de gjør.

Alle må nekte eller si klart hva de vil akseptere

Det første vi trenger er en slags privatliv-etikett på et produkt der leverandøren trenger et datasett, på samme måte som en ernæringsetikett på en matvare som forteller om kalorier og ingredienser. Vi trenger en enkel, lett å forstå og tydelig måte for forbrukerne å forstå hvilke data som blir samlet inn, hvilken teknologi de bruker og hva dataene brukes til. Det skal alltid finnes valgmuligheter innen produktet. Dersom man ikke vil godta erklæringen, ikke vil krysse av i boksen, dropper man produktet. Det samme skal gjelde myndigheter.

Det finnes datagodkjenninger i flere steder i verden, men noen er skumle.

Krav om beskyttelse eller ikke la dem få data

Konsekvensen er at når man får en slik erklæring må man være trygg på løftene som er gitt. De som lover å holde data private, må være i stand til å holde løftet med en god sikkerhetsteknologi som de setter i verk. Det er en stor utfordring for mange myndigheter/regjeringer og firmaer/selskaper i dag.

Teknologien finnes for å holde data sikre - det finnes teknologi for å holde data meget, meget sikre - men mange myndigheter og firmaer bruker dem ikke. De vil ikke implementere teknikken riktig, de tar snarveier, og disse snarveier fører til sårbarhet i forhold til personvernet.

Alt rundt personvern og sikkerhet er politikk - enten regjeringers politikk eller bedrifters policy. Det er et spørsmål vi skal stille til alle: "Gjør dere det dere kan gjøre for å holde folks data private?"

Med øket bevissthet omkring personvern i forbindelse med databruk vil alle organisasjoner som ikke gjør det riktige komme til å lide. Folk vil ikke kjøpe deres produkter eller tjenester eller de vil ikke støtte deres politikk lenger.

Identiteten din eier du selv.

Oppvåkningen er begynt

Dette er det første vi skriver om et emne som har fått hvile lenge, og som har gjort at firmaer og myndigheter kan ture fram som de vil. De herjer nå med data om oss. Med tingenes internett og framtidig øket databruk må vi lære å passe på hva som skjer. Vet du at Facebook eier alle data du har lagt inn i systemet deres, at Google gjør hva de vil med dataene dine, at store datamengder om deg lagres av mange i skyen uten din godkjennelse, at myndighetene i Norge henter hva de vil av data hvor de vil.

Dette er ikke greitt, og det må stoppes. Å våkne og se realitetene er det første trinn.

Les også: