Uforståelig ulogisk reaksjon på sannheten vanlig

Uforståelig ulogisk reaksjon på sannheten vanlig

kategori: frihet

Nye sannheter i en kontinuerlig strøm forstyrrer oss

Vi kjenner ikke sannheten om konfliktene i verden, men vi kan ofte trekke klare slutninger. En liten gutt fra en kristen familie i Irak har hørt mye om islamske ISIS og hva de gjør. Hans sannhet og vår sannhet om saken kan være vidt forskjellige.

Sannheten er et bevegelig mål, fleksible hjerner takler sannheten, andre ber den forsvinne og låser hodene sine. Sannheten er ofte tung å se, tung å bære og tung å forstå. Det kan være konsekvensene av sannheten vi ikke takler eller vi kan være bundet av livssituasjonen vår. Mange har brukt åresvis på å sette seg inn i noe som kan være en løgn, og vil heller forsvare posisjonen sin enn å innrømme at de har blitt lurt.

Vi tåler ikke å høre sannheten.

De tingene vi finner ut eller oppdager krever at vi må ta stilling til dem, og det krever mot og omstilling. Er du tøff nok til å innrømme at det du alltid har trodd ikke er sant?

Hva skjer i oss når nye eller kontroversielle meninger presenteres

Vi spør oss hvorfor det kan være så vanskelig å se sannheten i ny informasjon. Filosofen Schopenhauer har tre stadier av sannhet: "All sannhet passerer gjennom tre stadier. Først blir den latterliggjort. Så blir den voldsomt motarbeidet, for så å bli akseptert som selvinnlysende". Disse tre etappene er svært praktiske for tilhengere av nye ideer.

Når vi har ny kunnskap blir vi latterliggjort

Vi hevder for eksempel at vi har en ny og spennende kunnskap basert på de sterkeste bevisene fra biokjemi, fysiologi, ernæringskunnskap, antropologi, arkeologi og en rekke andre vitenskaper. Bevisene er logiske, kan reproduseres og kan vanskelig motbevises, så det burde ikke være noen tvil.

Vi bruker alle vitenskapelige data, er intelligente, godt informerte, har åpne sinn, snille og omsorgsfulle. Vi verdsetter sannheten, tjener våre medmennesker, og vi unngår interessekonflikter. Så vi blir ofte overrasket over den utrolige ulogiske motstand vi møter når vi diskuterer de nye ideene. Dette gjelder alt av ideer som ikke er vanlig kunnskap, og vi blir møtt med taushet, distraksjon eller blir forsøkt latterliggjort.

Human eller etisk eller begge deler samtidig er spørsmålet.

Står på og motstanden bygger seg opp

Hvis latterliggjøring ikke fungerer, og vi ikke gir oss, da blir opposisjonen mer bestemt, og til slutt unngår de oss eller angriper oss med voldelig logikk eller til og med tyr til falsk logikk, misvisende metoder eller andre skitne triks. Heldigvis får vi etterhvert noen tilhengere som ser det hele som selvinnlysende. De andre kan altså ikke håndtere sannheten.

Det fjerde stadium

Vi kan henge på et fjerde stadium. Etter at vi har sett sannheten som selvforklarende blir sannheten intuisjon. Intuisjon er en veldig dyp og emosjonell visshet, en form for "auto-pilot" som ikke får spørsmål. Når sannheten er blitt intuisjon opererer den automatisk, uanstrengt, og har et eget liv. Det kan forsvare seg selv.

Skakende lesing er ofte sann, og vi blir følelsesmessig engasjert.

Mot-intuitiv tenking

Vi kan slutte å tro på vår intuisjon ved hjelp av mot-intuitiv tenkning. Dette er den vanskeligste form for tenkning. Derfor, hvis vår intuisjon er utfordret, vil vi forsvare det fordi det er svært vanskelig å gjennomføre mot-intuitiv tankegang, og vi går igjennom de tre stadiene ovenfor.

Zombiene trer fram

Det er som om vi er hjernevasket, vi er helt og fullt overbevist om det som intuisjonen sier oss. Men intuisjoner er ikke uovervinnelige, til slutt kan vår intuisjon bli overveldet av den vedvarende kraften i en ny og bedre sannhet, kanskje drevet av sosialt press fra massene eller publikum som støtter den nye sannheten.

Ny og bedre sannhet

Etter dette kan vi forhåpentligvis til slutt ta et kjølig blikk på bevisene og støtte den nye og bedre sannheten. Eller vi kan gå i vår grav uten noen gang å ha akseptert den nye og bedre sannhet. Den overlates til ny en generasjon av yngre tenkere som er mer villige til å akseptere den nye sannheten, mye på samme måte som vi en gang gjorde. Ingen av dem har noen gang forstått prosessen i de fire etappene, og slik gjentar hver generasjon feilene fra tidligere. Vi må tilgi oss selv for vi visste ikke hva vi gjorde.

Agurkvitenskap er om åpenbare feilaktigheter: grønn utenpå hvit inni.

Effektivitet

Vi bruker alle snarveier i tenkning. En av dem er å nekte ny sannhet ut fra at de fleste nye teorier er feile. Hvis vi ikke har lært det på skolen er det feil, eller det er en form for latskap vi foretrekker å kalle effektivitet. Hvis vi kan forstå prosessen med sannheten litt bedre kan vi kanskje finne ut mer.

Har vi plikt til å gå videre?

Hvordan kan vi unngå å falle i de fellene som er beskrevet ovenfor? For det første være bevisste, godt informert, ha et åpent sinn og tenke gjennom ting. Se på referansene bak informasjonen, aksepter helt åpenbare fakta som at en agurk er grønn utenpå og hvit inni (agurkvitenskap), ikke vær lat, ikke stol på automatisk tankerespons, ha en sterk følelse for hva som ikke er kjent.

Så dette er grunnen til at de som ikke vil se sannheten setter opp en slik kamp. Kanskje du er en som ønsker å forstå hvorfor han ikke klarer å bryte gjennom andres intuisjon.

Full stopp

Moderne kunnskap er stoppet opp fordi den ikke tenker mot-intuitivt. Fysikk, metafysikk, sjel, bevissthet og det paranormale henger sammen i en naturlig digital helhet, men det er ikke mulig å fremme slike tanker i dag. Du blir sendt rett inn i første stadium av latterliggjørelse eller fortielse, men de som hevder dette gir seg ikke.

Blir man latterliggjort er man inne i første fase på å bli trodd. Stå på.

Her er en liten test

De fleste svarer ja på disse spørsmålene uten å tenke seg om selv om det motsatte er nærmere sannheten:

 1. Tror du kosthold ikke har noe å si for om du har god helse?
 2. Tror du på utenomjordiske vesener?
 3. Tror du at utdanning er viktig og gjør deg smart?
 4. Tror du medisin gjør deg frisk?
 5. Tror du bakterier er farlig?
 6. Tror du det er sunt å spise frukt og grønnsaker?
 7. Tror du universet er uendelig stort og at jorda er en spinnende ball?
 8. Tror du det de sier i media er sant?
 9. Tror du at du er fri?
 10. Tror du at dinosaurer har eksistert?
 11. Tror du på evolusjon?
 12. Tror du olje ikke er fornybar?
 13. Tror du på global oppvarming?
 14. Tror du drikkevannet i Norge er trygt?
 15. Tror du vitenskapen alltid snakker sant?

Har du absorbert mytene i den grad at de er blitt en del av din virkelighetsforståelse? Kanskje trenger du et godt hardt blikk på deg selv? Er du blitt en gammel hund som ikke kan lære nye triks?

Vår kunnskap utvikler seg slik at sannhet vinner fram og uriktighet forsvinner. Ta det mentale spranget: Ikke stopp å tenke, resonnere, finne ut ting, og test det på andre, for det første og beste er ikke alltid det sanne.

Uten bruk av den logiske hjernen alle har blir det ikke bevegelse mot sannheten. Alle skal ha naturlig lov til å bruke hjernen, og si eller skrive det de har funnet ut. En sak kan være konspirasjon en dag og vise seg å være sant den kommende dag.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Intuisjon er automatisert tenking og reflekser.

Les også: