Tror du at bilder og nyhetsinnslag i media viser deg virkeligheten?

Tror du at bilder og nyhetsinnslag i media viser deg virkeligheten?

kategori: frihet

Bilder er ikke bevis for de kan manipuleres

Hjernen vår er ekstremt flink på å ta til seg informasjon gjennom bilder. I bøker, filmer, nyheter, aviser og på Internett vises bilder med forklaringer på hva du ser. Disse forklaringene kan tolkes, vris, og tas ut av sammenhengen. Hvordan vet du egentlig at det de sier er sånn det er?

"PKK soldater" i Tyrkia fotografert av Reuters og distribuert av BBC. Eller er det bare to innleide skuespillere med brune overaller, skjerf over hodet og lekepistoler?

Har du sett nyhetsinnslag med store krigsskip? Har du sett folkemengder i revolusjon og protest? Bilder fra naturkatastrofer? Fly som kræsjer inn i tårn? Bilder av jorda som er rund, planeter og galakser? Hvordan vet du at bildene er ekte? Fordi de sier det?

Les mer: Sjekk ut alt mulig.

Bilder av russiske soldater i Syria - på bakken og posta på Facebook. Eller er det bare to karer med matchende tank-tops?

To-dimensjonale bilder er ikke det samme som virkelighet, det er piksler på en skjerm, og de kan manipuleres til å få deg til å tro hva som helst. Alt de trenger er software, green-screen og flinke skuespillere, og hvis du ikke følger med, forandrer de hele din virkelighetsforståelse.

Green-screen på sitt beste. 2D blir 3D. De kan lage falske naturkatastrofer hvis de vil.
Presentert som film. Avansert kamerateknologi og filmteknikk får det til å se helt ekte ut.
Presentert som ekte. ISS-astronauter foran green-screen med data-effekter?

Bilde eller tegning, klarer du å se forskjellen?

I media får du se bilder og innslag fra andre siden av verden, og til og med fra verdensrommet. Har du vært der selv? Kan du stole på kilden? Er du sikker på at det du ser faktisk har skjedd?

Blyant eller fotografi?

Ekte eller bilde?

Maleri eller realitet?

Virkelighet eller fantasi?

Ikke la deg lure.

Se fasiten her: Hyper-realistisk kunst som det er vanskelig å tro ikke er bilder

Les også: