The big country - drømmen om USA De Forente Stater lever hos alle norske menn og kvinner

The big country - drømmen om USA De Forente Stater lever hos alle norske menn og kvinner

kategori: frihet

Reis til USA for den amerikanske drømmen

Hvem har ikke drømt om å dra på en roadtrip gjennom USA i en rød cabriolet med vind i håret og med rock'n'roll spillende fra høytaleren? En reise i USA betyr vill og vakker natur i de mange nasjonalparkene, shopping i New York, gambling i Las Vegas, kjendisspotting i Hollywood, eller bare å kjenne på den amerikanske gjestfriheten.

De forente stater er et land du vil besøke for ikke annet enn å bare se hvor favorittfilmen din ble spilt inn og oppleve populærkulturen med egne øyne. Jeg hadde lenge hatt en drøm om å se det store eplet, New York, og så var jo de andre stedene en selvfølge når jeg først var i nabolaget. Her er noen utvalgte favoritter.

Overveldende: Enestående farger og fjellformasjoner med Colorado-elven i bunn.

Grand Canyon

Som en ekte nordmann skal har jeg en firmenning i USA. Som en del av mitt besøk i Arizona hos hennes foreldre, ble det en dagstur til Grand Canyon. Grand Canyon er ikke bare Grand, den er enorm og strekker seg over et stort område så mektig at det er ufattelig før du står ved kanten av Canyonen og kikker utover. Her har virkelig Colorado-elven vært i arbeid i flere millioner år. De vakre lagene av rød, hvit, grønn og grå stein er et majestetisk underverk som kun naturen selv kan være ansvarlig for, og området er nesten 450 km langt og 29 km bredt.

Følelsen av å titte utover og bare se canyonen utfolde seg så langt øyet kan se var overveldende, og jeg hadde rett og slett ikke lyst til å dra derifra, det var som om jeg ikke kunne nyte synet lenge nok. Det er ingen tur til USA som ikke bør gå innom Grand Canyon, uansett hvor du måtte komme fra.

USA og Canada deler alt det majestetiske vannet. Romantisk, men også flere store kraftstasjoner for hydroelektrisk strøm.

Niagara Falls

Hva er vel bedre enn et fossefall som deler to land? Niagara Falls tilhører både Canada og USA, og ettersom det bare er å gå over en bro for å krysse grensen til den andre siden, er det en lett sak å få med seg begge sider. Det er vel få fossefall som er like verdenskjent som Niagara Falls, ikke bare på grunn av størrelsen, men fordi den er en stor del av amerikansk popkultur.

Jeg dro til Niagara Falls på vei fra Canada til New York, og tilbragte i grunn mesteparten av tiden på den canadiske siden. På begge sider er det plenty av underholdning, men området rundt fossen har et rykte på seg for å være litt, på godt norsk, harry. Her finner du casinoer og du-tror-det-ikke-før-du-får-se-det-muséer, slitte moteller og familierestauranter. Personlig likte jeg atmosfæren der, nettopp fordi det var upretensiøst og avslappet - her kan du virkelig være deg selv.

Båten "Maid of the Mist" var på planen dager etter, og må være en av de mest romantiske båtturene som finnes. Seilende på vei mot gapet av de store vannkreftene, var jeg omringet av forelskede par kledd i blå “Maid of the Mist” - regnponchoer på alle kanter. Båten drar så nærme det største fossefallet som mulig uten å være inne i det. Selv med regnponcho blir du våt, men for et besøk i Niagara Falls skulle det bare mangle – la deg fortrylle av naturens krefter.

SF er spesiell by på mange måter med hus og bakker og gamle verft og spesielle bydeler.

San Francisco

Byen som ofte er ansett som en av USAs mest liberale byer, er ikonisk for sin Golden Gate Bridge, som strekker seg over havet i gyllent rødt. Et fargerikt besøk er du garantert på tur til San Francisco, for her er det veggmalerier på nesten hvert gatehjørne, husene er malt i glade farger, og trikkene lager en melodi mens de vugger avgårde. San Francisco utforsket jeg med både buss, trikk og til fots. Buss tok jeg til Golden Gate Bridge, en massiv metallskapning som kan sees fra fjernt og nært i byens omgivelser.

Jeg gikk på skattejakt i timesvis i San Francisco, blant annet til sjarmerende Alamo Square for de berømte og historiske husene “Painted Ladies” som står på rekke og rad foran en liten, populær park. For den ultimate utsikten over San Francisco gikk jeg til “Twin Peaks”, der jeg etter en lang gåtur opp en svingete vei kom til fjelltoppen som hadde utsikt over alt jeg ønsket å se av byen, fra Golden Gate Bridge til Mountain Diablo i horisonten.

Det hyggeligste i San Francisco er en tur på den røde, klassiske trikken opp en bratt bakke til gaten som er kåret til verdens skjeveste, Lombard Street, vakkert pyntet med blomster om våren og sommeren. Dette er en by hvor det ikke kun er de såkalte severdighetene man må få med seg, San Francisco har en sjel som må føles og oppleves.

You grownups: Go there play games.

Las Vegas

Syndenes by, kalles gjerne Las Vegas. Jeg kaller det et lekeland for voksne, for her er det spill og underholdning fra morgen til kveld alle dager i uken. I selv de mest berømte firestjerners hotellene får du et hotellrom for en billig penge, for idéen er selvsagt at du skal gamble, spise god mat og se et underholdningsshow i regi av hotellet.

Faktisk er det ikke meningen at du skal forlate hotellet ditt i det hele tatt. En hel etasje er viet til gambling, og pent kledde gamblere står ved bordene for Black Jack og Roulette. Ved slot-maskinene er det en litt annen type klientell, de som vil gamble, men ikke satse altfor mye.

For deg som ikke er så glad i gambling, er det mange restauranter å velge mellom, og ikke minst flere show om kvelden. Vi så min barndomshelt, illusjonisten David Copperfields magiske tryllerier live - min favorittopplevelse noensinne. I Las Vegas har den berømte sirkustroppen Cirque de Soleil holdt forestillinger i årevis, samt Jerry Seinfeld og Celine Dion. Utenfor hotellets vegger vandret jeg langs The Strip, en gågate der alle hotellene ligger på rekke og rad, og den vakre fontenen utenfor Bellagio holder et virkelig spektakulært lysshow.

Å være noen dager i Las Vegas var litt som å leve i en boble, i et luksuriøst hotellrom med frihet til å slippe meg løs og bli underholdt fra ankomst til avreise.

Verdensmesterskap i baseball med ett land som deltaker.

USA - land of the free

Amerikanere elsker å si at de bor i et fritt land, men vi som ikke er amerikanere, forstår raskt at USA har et samfunn med mye utfordringer. Som reisende derimot kan du uten bekymring nyte alt det spennende, underholdende og vakre av dette uendelig mangfoldige landet. Go girls, go - and take your men with you. Flyprisene nå (2020) er i løse luften, men følg med.

Linker

India er et av verdens mest fargerike og spennende land.

Sør-Amerika har alt: mysterier, surf, karneval, tango og mektig natur. Mektige Moder Jord viser seg fram i full bredde.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: