Teknologi skal bli vårt nye altomfattende fengsel for livstid

Teknologi skal bli vårt nye altomfattende fengsel for livstid

kategori: teknologi

Storsalg av ny teknologi viser veien de vil vi alle skal gå

Vi lukkes alle inn i den nye teknologien og det er et mulig fengsel for oss. I millioner av hjem finnes nå Echo og det er så koselig å ha den. I framtida vil alle ha den eller lignende apparater. Amazon melder om storsalg av Echo, og folk er vilt begeistret over alt den kan gjøre for dem. Det meldes at når barna står opp sier de bare Alexa slå på lyset, og Alexa start Netflix, og livet deres er i gang. Foreldrene sier finn kalenderen min for dagen og vis den på skjermen ved frokostbordet, og kombinasjonen Echo/Alexa ordner det uten anstrengelse. Når barna gjør lekser kan Echo/Alexa hjelpe med å stave og skrive og gjøre regnestykker.

Snille Alexa, farlige Alexa, Amazons talende operativsystem finnes overalt. Google og Apple stiller også opp med sine tilbud.

Det er moro med Amazon Alexa, ha Echo-bokser overalt, og de får vite alt om deg.

Les mer: Umenneskelig framtid 5G 5Gbps nettet styrer snart våre liv. Høykapasitets nett over alt legger oss under teknologisk lokk.

Echo/Alexa er høy teknologi

Echo er en smart høyttaler og mikrofon kombinasjon som responderer på navnet til datasystemet Alexa. Den kan gjøre mye: samtale om kjøp og bestillinger, spille musikk, lage gjørelister med datoer og sette det inn i kalenderen, stille inn alarmer, streame film og video, spille av lydbøker, skaffe informasjon om været, trafikken eller nyheter. Den kan styre hjemmet med temperatur, lys, starte stoppe maskiner, låse dører og porter og mer.

Bak Echo ligger det store datasystemet Alexa

Datasystemet inneholder store databaser om alt og alle, og har det de kaller kunstig intelligens AI eller maskinintelligens MI. Dataene ligger i skyen, og Amazon er verdens største leverandør av tjenester i skyen til offentlige myndigheter som politi, militære, skattevesen, skoler, samt bedrifter av mange slag.

Konseptet skal bygges ut med stadig nye funksjoner. Apple, Samsung, Google og flere har lignende funksjonalitet og apparater under utvikling. Vi ser også at hoteller skal installere Echo/Alexa overalt, og politiet vil ha data som er talt inn via Alexa for å løse en mordsak. Alexa er allerede på vei inn i flere TV-apparater.

Snakkende dukke for barn er utvikling og testing av overvåkingsutstyr.

Bekymrede foreldre skremt av teknologi

Bruk av tale er fremme i en annen sammenheng også. Det finnes dukker for barn med taleferdigheter av typen svare på spørsmål, spille spill, lese fortellinger og ta i mot og registrere tale fra barna som bruker dem. Det viser seg at opptakene sendes til et datafirma som også selger biometriske løsninger til politiet og militære organisasjoner. Aktivistgrupper hevder nå at dette er å spionere på barna, det er falsk markedsføring og de vil at dette stoppes. De hevder at når det barna sier finnes digitalt lagret, kan det brukes for mange formål og at det er starten på overvåking av barn. Det handler også om at barn gjøres vant med at data de produserer blir lagret.

Det aurale grensesnitt er stemmebasert og passer inn i helheten

De som styrer utviklingen vil at bruk av stemmen skal bli det neste store innen teknologi, og de snakker om det såkalte aurale grensesnittet eller tale grensesnittet. Slike stemmestyrte grensesnitt sjenerer jo ingen sier de, og man kan selv velge hvilken stemme man vil høre på.

Man kan få telefoner som snakker til en, små trådløse høretelefoner kan gi og ta imot beskjeder om alt med en sensuell stemme slik at Twitter og Facebook kan gå rett inn i øret, og smartklokka kan gi haptiske signaler via berøring og vibrering. Legger vi til et kamera og noen NFC kretser på de rette plassene så er bildet av teknologien komplett: lyd, bilde, oppmerksomhet, posisjon. Man kan bli fullt overvåket, og teknologien er klar.

Når dagen begynner kan man be Alexa starte morgenmusikken, trekke bort gardinene, slå på lyset, slå på dusjen med akkurat din temperatur... Hva med at Alexa begynner å gi deg beskjeder om hva du skal gjøre?

Les mer: Tingenes internett The internet of things IOT skrekkfylt teknologisk framtid kommer. Du øyner skrekkframtida allerede.

Tingenes internett IOT er her allerede

Alt dette er utstyr innen det som kalles tingenes internett, og spørsmålet er om utstyret skal brukes til glede for oss eller mot oss. Utstyr for å samle data og distribuere dem finnes nå, og det er flere myndigheter som kan tenkes å bruke dem for å kontrollere oss. Teknologien utvikles stadig, og kan allerede brukes til inngrep i privatlivets sfære mot den enkeltes ønske, ikke bare i politiets etterforskning av saker, men skjult av at det er jo så nyttig og koselig. De prøver gradvis å feste grepet på oss, og i den nye tapre verden vet de alt man har sagt, og bruker det for alt det er verdt.

Vi er i den aurale tidsalder, det vi sier gjøres til analyserbare data, og de har allerede kontroll over alle andre data som epost, SMS, bilder.

Tankene har man ennå for seg selv

De vet ennå ikke hva den enkelte tenker - husk tankepolitiet - men de kan påvirke alle handlinger via bevisst massepåvirkning. Teknologi skal vi passe oss for og ha et bevisst forhold til, for vi havner i et teknologisk fengsel dersom vi ikke er bevisste.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: