Ta kontroll på bakteriefloraen din med probiotika i grønnsaker

Ta kontroll på bakteriefloraen din med probiotika i grønnsaker

kategori: helse

De gode og de dårlige bakteriene i balanse er best

De fleste har hørt om probiotoka, melkesyregjæring og bakteriebalanse, for mange produsenter av matvarer mener deres varer har probiotika eller effektive mikroorganismer, enten naturlig eller ved tilsetninger. Det betyr enkelt sagt at de mener det finnes gode bakterier i produktet deres, og at produktet er godt for deg. Probiotisk betyr for liv og at det er helsefremmende. Det kan være lurt å kjenne disse begrepene, da de er viktige for en god funksjon i kroppen vår. For de aller fleste fungerer kroppen vår godt, og det er ingen grunn til å tukle med de naturlige mekanismene, men sørge for at de får kjøre sitt naturlige løp.

Les mer: Med mengder gode bakterier i tarmen blir du sunn og tenker klart

Nærbilde av bakteriene i probiotikakultur: Probiotisk fermentering av matvarer er vanlig i mange land. Det mest kjente eksemplet er tysk eller mellomeuropeisk sauerkraut.

Takket være yogurtprodusentene er publikum blitt oppmerksomme på probiotika og dens mange helsefordeler. Verdens Helseorganisasjon WHO definerer probiotika som levende mikroorganismer som tilført i tilstrekkelige mengder gir helsefordeler til den som har dem. Probiotika selges i både dehydrert form som pulver eller med væske, og noen hevder at væskeformen er best.

Melkesyregjæring og probiotika

En melkesyregjæringsteknikk kalt EM eller effektive mikroorganismer ble oppdaget av professor Higa i Japan omtrent i 1980. Men lignende bakteriekulturer har mer eller mindre bevisst vært brukt i hundrevis av år spesielt som startkulturer i matproduksjon.

Melkesyregjæring er bakteriell omdanning av karbohydrater som glukose, sukrose og laktose til melkesyre, kjemisk formel C6H12O6→2C3H6O3. Mikroorganismene som dannes i form av bakterier kalles probiotika. Firmaet Biosa i Danmark har kombinert melkesyregjæring med tenking innen urter, og lager et produkt av urter som innhelder probiotika. Det behøver ikke være melkeprodukter inne i bildet. Det foregår mye forskning rundt emnet nå, spesielt innen utnyttelse i matindustrien.

Melkesyregjærete rødbeter bortsch er kjent og velbrukt europeisk variant.

Alle mennesker har omtrent 400 sorter bakterier i kroppen

Alt dreier seg om bakteriekulturene i vårt indre, om balansen mellom gode og dårlige bakterier. Probiotika eller melkesyrebakterier kan bidra til å holde en god balanse og derved bidra til god helse ved å regulere fordøyelsen og hjelpe immunforsvarets arbeid.

Balansert bakterieflora

Det handler om balanse – balanse mellom gode og dårlige bakterier – og når helsa er god er det balanse i bakteriefloraen inne i deg. Samtidig styrkes immunforsvaret av probiotika slik at uønskede bakterier, stoffer etc. ødelegges eller støtes bort. Men medisiner, kosthold, sykdom og miljøet rundt deg kan skape ublanse.

Det enteriske (tarm) nervesystemet holder orden på funksjonene i mage/tarmsystemene våre og fungerer som en slags hjerne, noen snakker om vår andre hjerne og ordet magefølelse brukes. Her finnes 10 talls millioner nevroner og noen av de samme kjemikaliene som finnes i hjernen.

Probiotika for slanking også.

Inne i spise/fordøyelses systemet vårt finnes en mikroflora eller et kompleks økosystem med over 400 sorter bakterier, mesteparten i tykktarmen (colon). Denne mikrofloraen hjelper til med fordøyelsen, syntetiserer vitaminer og næringsstoffer, metaboliserer medisiner, støtter tarmsystemet og hjelper immunsystemet til å fungere godt.

Presenteres som nytt, men har vært brukt siden tidenes morgen

Probiotika, melkesyrebakterier, bifidobakterier o.a. dukker nå opp som tilsetninger i mat, drikker og kosttilskudd, ofte kraftig støttet av reklame. Dette er levende mikroorganismer som kan gi helseeffekter, de er i live og de fleste av disse mikroorganismene er bakterier. Det er også slik at nyfødte får med seg bakterier fra sin mor.

Probiotika eller effektive mikroorganismer

Probiotika beskytter oss på to måter. Først skaper de balanse mellom gode og dårlige bakterier ved å fjerne skadelige bakterier og filtrerer ut og eliminerer toksiner, kjemikalier og avfallsprodukter. Dernest balanserer og styrker de immunsystemet, og et svakt immunsystem fører til allergier, autoimmune lidelser, colitis, artritt, infeksjoner etc. Ved korrekt balanse i mikrofloraen unngår man alt dette.

Mange muligheter og ikke vanskelig.

Våre venner bakteriene

Probiotika er vennlige bakterier som ligger i den menneskelige mage-tarmkanalen. De inkluderer bifido-bakterien bifidum, melkesyrebakterier og andre typer bakterier. Probiotika kan bidra til å kurere tarmsykdommer, hindre patogen-relatert diaré, atopisk sykdom og ulike urogenitale infeksjoner. De er lagt til live kulturer som for eksempel yoghurt, eller inntas som kosttilskudd enten tørre eller i urteekstrakter,

Fordeler

Probiotika produserer spesielle proteiner som oppfører seg som antigener og beskytter kroppen mot fremmede inntrengere. Disse antigenene er en del av kroppens immunforsvar som trer i aksjon når skadelige mikroorganismer som bakterier, virus, gjær eller forurensninger må nøytraliseres. Probiotika fester seg til tarmveggene og produserer et surt miljø som hindrer vekst av skadelige bakterier, virus eller gjær. De danner symbiotiske forhold med celler og vev for å kunne bidra til å eliminere giftstoffer fra kroppen. Probiotika produsere enzymer som øker kroppens evne til å syntetisere kalsium, essensielle fettsyrer, vitamin K og vitamin B. Probiotiske effekter kan for eksempel redusere frekvensen av diaré og rotavirus, redusere forstoppelse og regulere avføring. Acidophilus (en type probiotika) øker veksten av vennlige bakterier i tykktarmen, og hindrer galle i å forandre seg til kreftfremkallende stoffer.

Tyskernes berømte sauerkraut som finnes i alle helsekostbutikker

Probiotiske bieffekter

De fleste probiotika anses ufarlige og ikke forbundet med alvorlige bivirkninger, men enkelte bakteriestammer er potensielt skadelig når det gis til syke pasienter. De kan potensielt, men sjelden, overstimulere immunsystemet eller forårsake overdrevne metabolske aktiviteter. Noen probiotika kan øke barns følsomhet overfor allergener. Bivirkninger er vanligvis milde (oppblåsthet eller gass), og krever ingen legehjelp.

Typer probiotika

De fire store familiene av probiotika er Lactobacillus arter (L reuteri, L bulgaricus, L johnsonii, L paracasei, L lactis og L fermentum), Bifidobakterium arter (B Infantis, B adolescentis, B breve, B Longum og B lactis), Saccharomycesarter (S boulardii), Streptococcus-arter (S salivarius subsp og S thermophilus) og andre bakteriearter (Propionibacterium freudenreichii, Escherichia coli, Entercoccus)ercoccus).

Mat som inneholder probiotika

Matprodukter som inneholder probiotika enten naturlig eller kunstig tilsatt er yoghurt, frossen yoghurt, kefir, gjæret drikk som inneholder probiotika og er laget av kokos, ris, soya eller melk, og meieriprodukter acidophilus fermentert med Lactobacillus acidophilus. Andre produkter inkluderer juicer, gjæret og saltet sylteagurk, oliven og kål lagt i saltlake, og organiske sauerkrauts. Probiotiske kosttilskudd inneholder frysetørket pulver, kapsler og væsker.

Bruk ostehøvel til å kutte opp grønnsakene når du lager probiotisk mat.

Faktorer som skader bakteriafloraen i kroppen

Faktorer som influerer på innholdet av vennlig probiotika i tarmsystemet er antibiotika, p-piller, fluor, klor, kaffe/te, kullsyreholdige drikker, stråling, konserveringsmidler, tilsetningsstoffer, sprøytemidler og kunstgjødsel. 

Probiotika kan lages ved melkesyregjæring av grønnsaker

Grønnsaker er ypperlig egnet til å lage probiotika, og innga i en naturlig prosess der alle vitaminer og næringsstoffer beholdes.

Melkeprodukter med probiotika som kommersielle produkter er vanlig i dag, men man kan enkelt legge ned på glass alle slags grønnsaker som kålrot, rødbeter, gulrøtter, hvit og rød kål, grønnkål (super næringsrikt), brokkoli, blomkål, squash, paprika, selleri, reddik, sukkererter, løk og bønner. Frukt kan også tilsettes som feks eple, pære og rosiner. De fleste former for krydder kan også brukes for å gi slik smak som du vil ha, f. eks fersk ingefær og hvitløk samt hele krydderkorn som f. eks pepper, koriander, chilli, cummin og sennepsfrø. Dill og laubærblad fungerer også utmerket. I grunnen er det bare fantasien som setter grenser for hva du putter i «sauerkrauten» din. Vi kommer tilbake til hvordan du går fram i detalj. Det viktigste er å legge grønnsaken på glass i sitt eget vann – du må presse og jobbe litt - med ca. 1 spiseskje salt tilsatt pr. liter volum for å hindre sopp og mugg.

Klar for melkesyregjæring,

Gammel teknikk som blir populær

Du kan bruke nesten alle grønnsaker, de beholder alle sine næringstoffer, du holder deg sunn: Hva mer kan du be om?

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Den originale europeiske probiotika produsenten Vita Biosa

Melkesyrebakterier er snille bakterier som er en kilde til god mat

Facebookgruppe om melkesyregjæring.

Les også: