Svært usikker matframtid

Svært usikker matframtid

kategori: helse

Effektivt jordbruk med kortsiktig fortjeneste som eneste strategiske mål

Kylling i farger du aldri har sett før, blomkål og andre grønnsaker i alle mulige farger og med alle mulige smaker, kanskje smak av en fisk eller eller bacon? Det kommer til et kjøkken nær deg snart. Det er kaos om GMO genmodifisert mat i Norge.

GMO Genmodifiserte organismer basert mat er en skrekkvisjon vi ikke skal finne oss i, og man spiser Roundup ved å spise GMO mat.

Mennesket er med på et genetisk eksperiment via GMO, og hva er poenget?

De store produsentene av kjemi for jordbruket i verden, som Monsanto, Bayer og Dupont, eksperimenter nå friskt med å flytte gener mellom planter og dyr slik at de kan øke mengdene og gi bedre motstand mot skadeinsekter, nye smaker, større avkastning. Vi vet ikke hva langtids-effektene på mennesker er når vi spiser slik mat. Genmodifisert mais som tåler sprøytemiddelet Roundup gir en effektiv industriell produksjon, men rester av Roundup havner i kroppen din. Leverandøren Monsanto har søkt om å få denne maisen godkjent av norske myndigheter, men søknaden er nå trukket tilbake, sier Mattilsynet som behandler slike søknader.

Globalt varsel om at her kan det gå galt. Rottene ble ødelagt av GMO mat.

Fullstendig komplett usikkerhet er situasjonen

Mange andre produkter med variasjoner i genene kan være på vei inn. I USA er GMO godkjent og brukes, det samme i India. 80% av all soya som dyrkes i verden er genmodifisert og kommer fra USA, Brasil og Argentina, og mesteparten av dyreforet vårt er nå importert soya. Mais, bomull og oljevekster er stort sett genmodifiserte vekster som behandles med sprøytemidler.

GMO er ganske nytt og langtidsvirkningene er ikke dokumentert. Hvorfor skal vi spise noe som ikke kommer fra naturen? Mais med fiske-DNA? Korn med Roundup modifisert inn i selve DNA'et til kornet? Planter som er sterile og ikke forplanter seg videre? Alt dette høres ut som om det tilhører i en apokalyptisk skrekkfilm om framtiden der gale vitenskapsmenn har gått amok, men det er det ikke, det er ekte og det skjer i dag.

GMO er skrekk: Dette er en skulptur men kan en dag bli virkeligheten

Kontroll og fortjeneste i en gal verden

Med sterile planter får de kontroll på frøene. Man må kjøpe nye frø hver gang man skal så og kan ikke samle frø fra den forrige høsten som man kunne før. Når DNA-et er modifisert, kan selskapene bak det ta patent og får enerett på frøene. Det blir det mye penger av. Om det er sunt for en eller ikke er som vanlig ikke førsteprioritet. Det som er viktig for industrien er høy produksjon, stort og raskt, ikke god smak og høyt næringsinnhold. Det er morsomt å observere at de nå reklamerer for at man ikke trenger sprøytemidler lenger, noe man aldri har trengt i utgangspunktet. Det er de samme selskapene som driver med GMO som også produserer sprøytemidler.

Baby bekymret menneskene mål for genetisk modifisering - vet vi hva vi holder på med?

Vi har rotet jordbruket opp i en bisarr situasjon

Vi trenger ikke sprøytemidler i det hele tatt, og naturlige skogsystemer er de mest produktive av alle økologiske systemer. Trær og andre planter har ikke problemer med å frø seg når insektene får leve et naturlig liv. Permakultur og bio-organisk dyrking har stor suksess, og de fleste matbutikker øker nå tilbudet av økologisk mat. De kan gjerne produsere og selge GMO-mat, men så lenge ingen kjøper den forsvinner den fort fra hyllene, for usolgt mat gir ingen fortjeneste. Det er opp til deg og meg å ta de rette valgene.

Linker

Norsk Nettverk for GMO-fri mat og fôr.

Ja eller nei til genmodifisert mat.

Foreløpig har vi ingen genmodifiserte planter eller matvarer med genmodifiserte ingredienser i Norge. I USA har omtrent 80 prosent av alle ferdigmatprodukter genmodifiserte ingredienser.

Er jordbruksindustrien ute etter oss.

Nasjonalt regelverk og internasjonale avtaler om genmodifisert mat

Store spørsmålstegn ved GMO skrekkvisjoner kan bli sannhet.

Les også: