Sunn avokado gir godt fett mineraler vitaminer god helse

Sunn avokado gir godt fett mineraler vitaminer god helse

kategori: helse

Mettende og sunn godsak er ofte dyr her

Sunn avokado er basismat i mange hjem, og den dyrkes nå i praktisk talt alle land med mye sol og varme. Peru, Chile, Spania har vært vanlige importland for oss, men California, Australia, Kenya, New Zealand og flere dyrker nå avokado. Avokadoen er et industriprodukt på store arealer de fleste steder, og kunstig vanning kreves nesten alltid.

Navnet avokado kommer fra det aztekiske ahuacacuahatl som på språket nahuatl ble forkortet til ahuacatl. Det betyr 'testikkeltre' og viser kanskje til at bærene - avokado er egentlig et bær men sees på som en frukt - ofte henger to og to på treet og lett kan forveksles med menns to ’frukter med stein’.

Fristende avokado med mange anvendelsesområder, ideell til å blande med andre frukter, nøtter og grønnsaker.

På spansk er navnet aguacate, og agua er vann, og avokado krever mye vann, noe som kan lede til strid om vannrettigheter og kostnadsproblemer der de dyrker avokado. I California, USA har det vært tørke som har gitt begrensninger i avokadodyrkingen.

Avokado er en basisvare nå

Vi i vårt område har fått smaken på avokado og bruker nå over 7000 tonn i året. Norske mødre lager barnemat med avokado eller gir barn avokado "bar". Avokado spises vanligvis rå, den kan lages til mousse eller blandes med andre frukter og grønnsaker. En blanding av avokado og lime kan gir en deilig lime pie. Blandet med mango kan du lage en en mango pie, alt uten koking og styring.

I Spania spiser man avokado med litt sukkermelasse til - en riktig godsak. Del frukten i to, ta på noen dråper sukkermelasse og du har en rett klar.

Avokado med melasse eller sukkerhonning er vanlig i bruk. Noen dråper sterk melasse fra rørsukker setter en liten piff på smaken.

En annen standardrett med avokado er guacamole som du lett lager selv med tomat og rødløk. Bruk to deler avokado, en del tomat og en halv del rødløk. Krydre med sitron, salt og pepper, evt. litt chili, alt etter egen smak. Konsistensen bestemmer du selv, for noen vil ha den grov og andre bruker prosessor og gjør den helt glatt.

Saftig guacamole, kjør den i prosessoren hvis du vil ha den glatt

En klassiker med avokado er rå lime pie som består av limesaft, cashews, avokado, kokosnøtt olje, agave og vanilje. Du finner et tonn oppskrifter på nettet. En annen fin kombinasjon er avokado og blåbær.

Klassisk lime pie med avokado og nøtter og dadler i bunn.

Kjøp, men pass prisen

I Norge koster avokado 15-30 kr. stykket, i Spania 15 kr. kiloet. Det er noe som ikke stemmer her. Hvorfor henter vi avokado fra New Zealand 15000 km borte og Israel 6000 km borte når de blir så dyre og ikke fra Spania/Italia der de kan skaffes for mye mindre? Handelsavtaler, høyere moms, urasjonell, monopolisert omsetning - vi får forklaringer til vi blir tause. Kanskje går prisen ned når vi kjøper mye.

Pass kvaliteten selv

Avokado trenger riktig modning, og den modner først etter plukking. Det beste er å plukke den nesten moden fra treet, og reiser du til land der de dyrker avokado må du prøve å få det til. Plukk av alle rester etter stilken så er du sikker på at modningen starter.

Avokado høstes når den er stor nok, og modningen skjer etterpå. Ikke alle norske butikker har lært seg å behandle avokado, og du må passe på modningen selv. Et godt tips er å glemme dem som allerede er bløte i butikken og kjøpe dem litt harde, legge dem i kjøleskapet, ta ut noen og pakke dem inn i et håndkle eller avispapir for modning. Da blir de som regel fine etter et par dager.

Det forekommer også modning i gass - slik som for bananer - og avokadoen blir da raskere modnet. En helt unødvendig praksis slik vi ser det, men pengene styrer..

Botanisk er avokadoen et bær, det finnes en mengde sorter, og de vanligste sortene her er Hass, Bacon og Fuerte.

Press butikken din på pris og kvalitet, og be dem skjerpe seg hvis du ikke er fornøyd.

Avokado er grønn på alle måter, men noen sorter er mørke utenpå.

Avokado vokser på store trær

Bildet øverst er fra Coín i Spania der man dyrker avokado på store områder. Avokado er nå et industrielt landbruksprodukt som dyrkes i store felt i mange land over hele verden. Den er et stort tre med høyde på 3-25 meter avhengig av sorten og hvor mye man beskjærer, er ofte meget bredt i fasongen, den gir avling to ganger i året og ofte rik avling. Den krever mye vann, og man ser ofte store vanningsanlegg med slanger overalt. Den tåler frost dårlig. Frukten er oval, og kan bli fra 7-25 cm lang. I Spania er det ofte slik at folk har noen avokadotrær i hagen og er selvforsynte.

Avokadotrær kuttes ned til en stump eller avkorta grener på 1-2 meters høyde når de mister fasongen eller blir gamle, og de har evnen til å vokse fram igjen etter omtrent 2-4 år. Da setter de frukt på vanlig måte. Dette er grunnen til at kvist stadig brennes i områder med avokadotrær. Det vurderes som god praksis å kutte og stumpe avokadotrær.

Nye trær dyrkes ofte fram ved poding på en grunnstamme.

Stumpete avokadotrær kommer tilbake etter 2-4 år

Avokadotrærene er alltid grønne, og de bærer to ganger i året.

Avokado egner seg meget godt til småskala økologisk dyrking, og noen få trær gir mye avokado til en familie. Avokado ser ikke ut til å egne seg for dyrking i Norge.

Uansett spis avokado alt du orker

Den gjør deg god og mett, er sunn med mye gunstig fett, mange mineraler og vitaminer, har gunstig aminosyreprofil som er proteingunstig, lav glykemisk indeks og bidrar til riktig pH i kroppen din.

Her kan du finne den komplette næringsprofilen til avokado

Avokado blomstrer rikt to ganger i året, omtrent 20 blomster blir til omtrent 3-4 avokadoer etter at biene har vært der

Vil du deg selv vel spis avokado

Ser vi det samlet gjør avokado deg mett, den har mye mineraler og vitaminer, god aminosyreprofil for proteinbygging, blodsukkernivået holdes konstant og den bidrar positivt til pHen i kroppsvæskene dine.

Får du fatt i den økologisk blir avokado perfekt mat.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: