Stor økning i artsmangfold ønsket av matkundene

Stor økning i artsmangfold ønsket av matkundene

kategori: helse

Forlang mer og mer - det er naturlig

Det kommersielle tilbudet av matsorter er sterkt begrenset, kanskje unntatt for fabrikkproduserte varer som dessverre er fulle av karbohydrater og tilsetninger. Utvalget av kjøtt i markedet er redusert til noen få sorter. Villsvinkjøtt er sjeldent, vill rein og hjort har ikke det omfanget det kunne hatt, vi spiser bare noen få sorter fisk.

Vi bruker nesten ikke geiter til mat.

Det er også begrenset utvalg av planter. Blå tomater finnes, men går du inn i hvilken som helst matbutikk finner du bare røde tomater, kanskje noen gule småtomater eller noen brunaktige tomater. Antallet eplesorter er redusert til nesten ingenting, ofte bare to eller tre sorter epler fra utlandet. For ikke lenge siden var det 600 eplesorter i Sogn alene. Alle gulrøttene er rød oransje, men lilla og svarte finnes. Alle variantene har forskjellig næringsverdi. Sånn kan man fortsette, og konklusjonen er at vår bevissthet omkring mat er liten.

Mangfoldet mangler på alle området, og vi går glipp av mye smak og god ernæring.

Litt av det som finnes når man slipper det fram.

Lokal mangfoldighet er mulig

Ser man på hvor mange sorter frukt og grønnsaker som tilbys snakker vi kanskje om 50. Det fins mange tusen sorter som kunne vært her. Dette betyr enorm ensidighet, og enorm mangel på variasjon. Vi er alle forbrukere, og mulighetene til variasjon i smak og ernæringsmangfold er et spennende nytt område. Bli opprørt, engasjer deg for spennende nye smaker kan bli dine.

Det gjelder selvsagt ikke bare tomater, epler og grønnsaker. Kanskje man skal søke rundt på mulighetene innen kjøtt og fisk, grønne grønnsaker, eller helt nye arter og sorter som vi aldri har brukt. Man kan få positive overraskelser, så kom igjen, ikke vent på noen, gjør det selv.

nytt_norge_hjorte_mangfold Fine muligheter for god dyrevelferd ved slike driftsformer.

Oppdrett av det som nå er ville dyr - hjort, elg, rådyr, villsvin er populært, men ennå ikke stort.

Kjøtt og fisk finnes også i mange flere varianter enn det vi bruker

Artsmangfold er kanskje sett på som noe som gjelder planter, men matmulighetene våre er uendelige. Kylling, gris og storfe er de tre sortene kjøtt vi får, noe mer innen fisk, selv om oppdrettslaks har fått en dominerende posisjon. Det finnes mengder med forskjellige dyr som kan spises, og nærliggende for oss er vilt i skog og mark. Naturlige driftsformer kan lett gi god dyrevelferd, og det er all grunn til å se seg rundt etter alternativer: gode, sunne, rimelige. Følg det naturlige og skap en rik matkultur.

Småvilt som hare har en framtid.

Linker

Mellom 2 og 100 millioner arter finnes på jorda, 1,7 millioner er hittil beskrevet

Topp 20 frukter du sannsynligvis ikke vet om.

Gulrot Cosmic Purple

4 milliarder til artsmangfold

Spiser stein - vill fisk

Les også: