Stolte moderne barn: Lær barna lære gjøre ting selv tidligst mulig

Stolte moderne barn: Lær barna lære gjøre ting selv tidligst mulig

kategori: frihet

Aktiver barnets evne til å lære

Foreldres viktigste oppgave i forhold til et barn er å aktivisere barnets evne til å lære, og vekke instinktet for å lære. Når kan et barn begynne å lære å spise, snakke, lese, gå på do, vaske seg, kle seg etc.? Tidligere enn du har drømt om.

Vi har lært at vi må vente til barnet er modent før det kan gjøre noe selv. Men det riktige er å la barnet lære alt selv så snart du ser barnet er bevisst, kan feste blikket, kan føre hendene sine, kan krabbe og lage egne lyder.

Foreldrene skal vise normale bevegelser, snakke normalt, være tålmodige og konsentrerte, være naturlige og oppmuntre barnet. Barnet må se foreldre og andre voksne oppføre seg logisk og rolig, vise tydelig hva de gjør på alle områder slik at barnet kan gjøre det samme. Foreldre kan få en positiv overraskelse hvis dette gjøres.

Sett i gang tidlig, det blir litt grisete først, men det går over og en tidlig bekreftelse på læring er gjort.

Barns lek er til utvikling av intellektet

Lek er menneskebarnets måte å tilegne seg viten og erfaring på, og det er viktig å leke. Leken må være intellektuelt utviklende, og tilfeldig ballspill og løping rundt omkring er ikke utviklende for hjernen. Barn skal tidlig lære å tenke logisk og forstå hvordan ting henger sammen og kunne trekke konklusjoner.

Alle barn er forskjellige og har sine egne utviklingsprosesser

Foreldrene må følge godt med. Barn lærer seg selv alt mulig fortere enn det vi er tillært å tro, og barn har godt av å prøve seg selv så tidlig som mulig. Kan du starte en prosess der barn lærer av alt de selv gjør kan du oppleve at læring blir en metode som varer resten av livet. På denne måten kan man bryte ut og kjøre forbi den offentlige tregheten som barn må igjennom.

Å lære å spise handler om enten å mate henne eller la henne prøve selv. Hvis du mater henne må du holde på lenge, men hvis du er tålmodig, tåler griseri og lar henne prøve og grise til hun lykkes kan det gå mye fortere, og hun blir stolt av seg selv når hun får det til.

Brokkoli er lettere, men prinsippet er det samme: læring.

Hun blir også lysten på å lære flere ting, for dette var jo gøy. For barnet er dette en intellektuell prosess, hun ser hva de voksne gjør, prøver selv, lykkes og blir stolt.

Det samme gjøres med potten - sett henne oppå og la det stå til, og la henne se dere gå på do. Vaske seg, kle seg - stå på - vis barna alt sammen.

Snakk riktige ord

Lær ham å snakke ved å si riktige ord, aldri pjatteord, og lese høyt selv om han ikke forstår det i starten. Hjelp ham til å si enkle ord som kopp, do, mat, le, buss, nei og høre etter om det er ord han liker og har lyst til å si. Kanskje han klarer å si ord når han er omtrent 5 måneder gammel.

Lesing kan ikke vente

Å vente med lesing til skolen begynner er feil. Han kan greie det lenge før, flere år før. Bokstavleker trengs, kanskje en app, men aktive og tålmodige foreldre fikser det. Å lese i 3-årsalderen er en virkelig mulighet.

Nå blir det virkelig spennende for å kunne lese gir muligheter, og barnets potensielle lærekapasitet er stor. Stimuler barnets lyst til å lære, la ham bestemme og lære det han vil, og ikke vær redd for å gi impulser tidlig. Det han ikke vil lære nå, kan læres en annen gang om det trengs.

Håndlaget må være med også

Sette sammen ting, spikke, file, skru, klatre, plante, rulle - her er mye å holde på med for et lærende barn, og se til at barnet får nok å holde på med, og blir stolt av seg selv. Teknikken i ballspill kan læres tidlig, med griping, rulling, kasting, retning, kontroll og kombinasjoner i lagspill med andre.

Alt som foreldrene gjør kan barn være med på.

Fagkretser og pensum bestemt av andre er uinteressant

Barnet eller den unge bestemmer selv hvor mange og hvilke språk hun skal lære, om hun skal programmere, være rørlegger eller elektriker, kunstner, ha matte, lære å ri, spille et eller flere instrumenter, reise til sjøs eller noe annet. Mulighetene er enorme, og en kan ikke vente med å leve "til en er ferdig med pensum". Sett barnet i førersetet, og la henne kjøre på.

Vanlige rutiner og progresjon behøver ikke følges, for det barnet vil gjøre og det hun trenger er viktig. Utdannelsesbyråkratiet og karakterjaget trengs ikke, la barnet lære det hun vil for det livet hun har tenkt seg, og vær bevisst på hva hun trenger. Trenger hun mer kan hun lære det etterhvert.

Parolen er å bruke tida på livet ditt

Barnet skal ikke vente på å begynne på livet og å gjøre det han vil, og han skal ikke rote bort tida på såkalt utdannelse der det meste er bortkastet oppkok. Å la barn gå på skole så lenge og bare være sammen med bare sin egen aldersgruppe inne i et faglig fengsel må jo være verdens største læremessige feilgrep.

Øynene lyser av forventning.

Begynn i barnevogna og senga og gi henne plass til å bevege armer og bein så hun kan forske - løs opp dynene og teppene.

Et selvstendig lærende barn har gode forutsetninger for å bli et selvstendig og kontinuerlig lærende menneske. Husk å gjøre det praktisk med ting å ta i, verktøy, materialer og naturoppdagelser. Teknologien kommer best etterpå.

Lær barnet å gjøre livet interessant for seg selv helt fra hun og han er bevisst.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: