Vin har en viktig rolle som mat og kulturbygger
Vinens rolle i samfunnet: respekten for folkene som bor der, den lokale naturen, bærekraftig jordbruk, vinens egenskaper.
Mange vinmakere ser en utvidet rolle for det arbeidet de utfører når de er seriøse i sitt arbeid. Her er et sitat fra vinmakeren - ønologen - Lauren Rosillo Marhuenda som blant flere områder har en vingård i fjellbyen Sedella i Andalucia Spania, .
Ønologi er læren om vin, vindyrking og vinfremstilling.
Målet med vinen fra Seddella
"Vårt mål er å lage vin med den største respekt for landet, klimaet, landskapet og menneskene som bor der. Dette handler om å kommunisere gjennom mat, og dette er vårt primære mål.
Det innebærer også å utvinne lokale druer gjennom økologisk landbruk, generere sosial aktivitet i vinmarken og vingården, og promotere regionen gjennom bærekraftig utvikling av småbruk.
Sedella er ikke bare en vin; det er et klima, et landskap, et land, mennesker, en årgang – til syvende og sist et uttrykk for et sted i en flaske som taler gjennom druesorten og terroiren. Dette er magien med vin; det skjer ikke med annen mat, og det lar oss forestille oss et landskap gjennom et glass vin."
For full tekst om tankene bak vinen fra Sedella - om vingården fra 1940, jordsmonnet, klimaet år fra til år, vinproduksjonen med minimal inngripen i de naturlige prosessene - kan slå opp linken under. Det er lesing om bærekraftig jordbruk, bygdekultur og mat.
Spania har over 4000 vingårder, og har verdens største areal for vindyrking med over 13% av verdens areal for vindyrking.
Link
Vingården på fjellet i Sedella - Andalucia
Bilde Jill Wellington Pexels