Sosial bading i arabisk hammam

Sosial bading i arabisk hammam

kategori: helse

Hammam fra fortiden kan gi plass til ny sosial kontakt og åndelighet

Badeanstalter etter arabisk/tyrkisk modell finnes overalt - mange i Spania, Tyrkia, Egypt, Syria ... osv. og også her hos oss finnes de.

Et eksempel er den ganske nybyggede hammamen i Malaga i Spania som er basert på kunnskapen om Nasrid kulturen som araberne brakte med seg til Andalusia. Flere steder i Spania - Jaen, Madrid, Barcelona, Cordoba, Granada - har man nå muligheter til å gå i bad som er basert på gamle skikker og ritualer. Her kan du nyte bad og massasje i en varm og gjennomlyst atmosfære i et sosialt ritual som igjen har fanget folks interesse.

Araberne har alltid ment at vann er hellig og vist det stor respekt, for vannet gir liv. Romerne var opptatt av samfunnets bruk av vann, og også de tilla badet viktige åndelige og sosiale funksjoner.

I dag har vi glemt alt dette og ser på hammam som en grundig spabehandling uten annet innhold enn det. Men slik behøver det ikke være, og vi kan legge de sosiale og hellige funksjonene inn igjen - til glede for oss alle.

Innbyr til ro og fordyping med vann som bærende element.

Vannet skal vises respekt - det gir liv

Essensen i disse badene kommer fra en sivilisasjon som var sentrert om vann. Araberne i Spania sørget for vann til alle bygninger og menneskene som bodde der, offentlige plasser, vann til jordbruk og vann til sine badeanlegg. Vannet ble ofte ledet lange veier, fra fjell, sjøer og fra undervannskilder via avanserte kanalsystemer. Mange av anleggene i Andalusia i Spania brukes den dag i dag, over 1000 år etter at de ble bygget.

Badets sosiale rolle

Vannet var det viktigste elementet i det fysiske og åndelige livet i Nasridkulturen. Den hadde å gjøre med fysisk og åndelig renhet, og hadde samtidig en viktig sosial funksjon.

Hammamen var på den tiden samlingsstedet for mennesker hvor man kunne bli ren og få massasje, ha samtaler, gjøre avtaler, spise og hvile. Den sosiale funksjonen var bred, og både kvinner og menn deltok. I det store oppholdsrommet kunne folk samles og man kunne ha samtaler om politikk, avtaler, religion og filosofi i timevis.

God vask er viktig og sosialt samkvem like viktig.

I dag er hammamen for mange igjen i ferd med å bli et sted hvor man kan få et brudd med de travle rutinene vi alle har laget oss. Vi kan slippe unna og nyte skjønnheten i arkitekturen og fornemme naturens dufter og smaker. På slike steder kan du fornye kropp og sinn, samtidig som du får en fornemmelse av de historiske tider og rik anledning til å sette i gang sosiale prosesser - slik som araberne gjorde det. Det som er viktig er å ta med det åndelige element også - husk at du har en ånd, og start arbeidet med å forene den med kroppen din.

Et åndelig sted

Stemningen er flott i et slikt bad: Rolig andalusisk musikk i bakgrunnen, varmen og det bløte lyset omgir deg når du gjennomfører baderutinen. Først absolutt avslapping i et hett rom, og etter dette damprommet er du så klar for massasje der man bruker olje med lavender, sjasmin, rose eller fiol. Så blir det stimulering og bading i et kaldt rom, og deretter går du til det varme rommet som er det største og der alle har tilgang sammen med de andre som er i badet.

Samling omkring badet med mange muligheter til kontakt.

Badeteknikk

Den første badstuen har en temperatur på 30 grader og brukes til tyrkisk massasje. Den neste badstuen er varmet opp til 45 grader med høy luftfuktighet og har marmorbenker med plass til mange personer. I den tredje badstuen ligger temperaturen omkring 40 grader og den er innrettet med en 8-kantet marmorplade til å hvile seg på. Det finnes fellesrom med tepper og madrasser på gulvet, og dette er beregnet til å slappe av etter badstuen. Man kan også få tradisjonell og orientalsk massasje.

Det er åpnet for at kvinner og menn kan være i samme rom eller bad, og man må alltid være påkledd. Gjestene skal ha på seg håndkle hele tiden og har forbud mot å ta det av. Sex er et stadig tilbakevendende tema og må holdes under kontroll i slike badeanlegg, da det ellers blir noe annet. I islamske bad er det alltid skille mellom kvinner og menn.

Gammel terapi

Dette er en eldgammel terapi som skaper balanse i kropp og sjel. Den fuktige varmen åpner porene i huden og renser de indre organer for syrer og andre avfallstoffer - svette reduserer pHen din. Luftfuktigheten stimulerer blodsirkulasjonen og spente muskler løses opp.

Badekultur finnes overalt, men er svak hos oss

Arabisk og romersk bad er nevnt og tyrkere (tidligere osmanene) og japanere har en sterk badekultur. I islam henger bading sammen med religion, og brukes til å gjøre seg ren før man går i moskeen. For alle er renheten viktig, for andre er det sosiale også viktig.

Japansk onsen er en fellesaktivitet med sosiale funksjoner.

Moderne bruk av badet

Massasjeteknikker, duft og velvære er viktig, men kanskje det viktigste er det sosiale der man i en uformell setting kan snakke i timevis, så lenge man vil eller til man er ferdig, om det du og dine samtalepartnere er opptatt av. Hammam har tidligere spilt en viktig rolle som sosial møteplass og sted for rituell rensing.

Arkitektur signalbygg for samfunnet vi lever i

Badehus kan ha en monumental utforming og representere høydepunkter i arabisk og osmansk arkitektur – eller de kan være enkle og praktiske innretninger. Hammamene kombinerer funksjonaliteten til sine forløpere, de romerske termene, med den arabisk-tyrkisk-muslimske tradisjonen for bading, rituell rensing og respekt for vannet. Çemberlitaş Hamam i Istanbul, bygd i 1584, regnes som et fint eksempel på et vel utført hammam.

Badets rolle i dag fornyes

I dag ser vi på bad som en kjapp dusj om morgenen. Vi har knapt tid til mer for pliktene venter. Et standard bad i en hammam tar omtrent to timer, og kan ta lenger med en god samtale og hvile. Det religiøse elementet er forsvunnet nå, men moderne sjamanisme kan hjelpe til å med trekke ny åndelighet sammen med det kroppslige i en ny kultur.

Her kan du lese om moderne sjamanisme

Gjennom badet kan vi igjen se fysisk og åndelig renhet hos mennesker der kropp og ånd er samlet i en enhet. En god samtale med andre mennesker om de åndelige sider av tilværelsen gir god mening i dette miljøet. Det kan bli dype og intime samtaler i et intimt miljø.

Bad med dem og snakk med dem er parolen.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: