Skolen i Norge for livet ditt

Skolen i Norge for livet ditt

kategori: frihet

Du blir presset inn i en form

Spikking er godt å kunne for barn: de kan for eksempel lage seg fiskestang, de kan lage fløyte, stenger til å holde plantene de dyrker oppe eller spikke teltplugger. De barn som vil, skal selvsagt spikke med kniv - og gjøre andre ting de selv velger å lære.

All læring skal handle om å lære for livet, og dagens pensumbaserte skole begynner på feil sted. Pensum inneholder mengder med uinteressant og utgått stoff, og det er noen andre enn barna og deres familier som har bestemt pensum. Det finnes ikke brede valgmuligheter, bare mer spesialisering når barna blir eldre. Et godt prinsipp er at lærestoffet finner barna selv ut fra det livet de selv ønsker seg.

Les mer: Våre ufrie nervøse barn leker ikke lenger.

Få bort plikten, introduser lyst og glede

Det hevdes at barn vet ingenting, og et sted må man begynne. Det er helt riktig, men så snart som mulig skal barna selv bestemme. Samfunnet skal ikke ha en form som alle skal passe inn i. Da ender vi opp med et ulykkelig samfunn. Det er mange som ikke gidder være tilstede i det pliktløpet skolen blir, og som man prøver å gjøre samfunnet til.

nytt_norge_nordahl_grieg_videregående_skole Dette er en moderne skole i all sin skrekk og gru, og her lærer man pensum som er evig oppgulp fra planmakerne som ikke vet noe om dine subjektive ønsker.

Les mer: Hjemmeskole er opplæring for livet.

Målene i enhetsskolen er klare: Elevene skal bli nyttige for samfunnet

Barn skal tilpasse seg til samfunnet, det er oppgaven deres i livet. De skal alle inn i en og samme form, for man blir ikke akseptert som den man er. De skal bli såkalte dannede mennesker. Noen få - eller kun de beste - skal ha individuelt tilpasset opplæring, resten blir til masseopplærte voksne.

Barn og deres foreldre styres nå av de mange autoriteter, lærere, politikere, religiøse lærere, som alle vet bedre enn barnet selv og foreldrene. Lærerne vil til og med holde foreldrene unna det som skjer på skolen. Gjennom slike prosesser mister man viktige dimensjoner og livet blir flatt og kjedelig, og ikke det eventyret i verden det kan bli.

Barn vil bli seg selv og ha et spennende liv de selv lager

Barn vil lære selvstendighet, få inspirasjon til mer læring, lære å lære selv, til kreativitet og til lyst på livet. Kanskje ordene livskompetanse, frihet til læring, individualitet og mangfold gjør at brikkene kommer litt nærmere hverandre.

Mye av det som er viktig å lære finnes opp mens man lever, og et statisk pensum blir alltid mer uaktuelt for hver dag som går. Læring for livet er en livslang prosess rettet mot nye oppdagelser. Den prosessen skal man holde i gang selv, søke og finne og leve i tiden man er i. Livets skole tar aldri slutt, og det er akkurat det som er sjarmen med å leve: Man blir aldri ferdig med å finne ut nye ting, oppdage hemmeligheter og delta i en rik utvikling.

nytt_norge_skole Læring begynner med mamma og pappa, ikke overlat alt til zombie-skolen.

Les mer: Selvbestemmelse gir frihet.

Styr unna autoritetene for man skal selv bli den ene som bestemmer alt

Det er nå mange som mener noe om skolen på andres vegne. De er så grenseløst frekke at de bestemmer hva andre mennesker skal lære, og siden vil de bestemme hvilke yrker som er passende. Men man kan lære det man vil hvis man overhører andres støy og gjør som man vil. Alt man selv er interessert i er viktig, for det er basis for ens eget liv. Det man drømmer om og tenker på kan bli det man gjør. Da får man et bra liv.

Les mer: Personligheten og virkeligheten er nøyaktig slik tankene er.

Alle fag er valgfag

Hvis faget ikke eksisterer lager man det selv. Dette er ikke lett, men det er interessant og enormt givende - for man blir selv en forsker i selve livet, og livets mange gåter.

Vent aldri på politiske løsninger, for de er utenpåklistret og ikke laget av en selv. Krev enkle løsninger som er basert på retten til å lære selv det man vil. Skole er utvikling av personlighet og dannelse, og man bestemmer selv hvem man vil være.

Les mer: Skole i Norge er indoktrinering.

Linker

Les også: