Shoppingsenternes forbannelse stor økende

Shoppingsenternes forbannelse stor økende

kategori: økonomi

Storsenterfeberen har tatt oss de store dominerende investorene gjør som de vil

I Norge har vi nå passert hundre kjøpesentre, og de har endret samfunnet totalt. Et shoppingsenter har mer enn 10 butikker. Endringene er sosiale, geografiske og handelsmessige.

Vi er nå inne i en av de største arkitektoniske omformingsprosessene noensinne, og flere kjøpesentre kommer. Ingen kan stoppe det kjøpetoget som nå er satt på skinner. Det blir mer bilbruk, offentlig kommunikasjon er ikke koordinert med senterplasseringene, mangfoldet forsvinner, gir dårlige vilkår for myke trafikanter, er negativt for mangfoldet, og drepende for bysenternes torg, parker, lekeplasser og andre møtesteder i samfunnet. Kjøpesenterne er seg selv nok. Shopping er nå konge på haugen.

Begrepet regionsenter er kommet - sjela og kontakten er borte, hjelpe og trøste oss alle.

Sporene fra andre land skremmer

I USA har The Mall eller kjøpesenteret lagt byene øde, og ført sosial aktivitet ut av byene. Det sosiale livet lider, og det er flere tilfelle der byer er fraflyttet og innbyggerne skaffer seg bolig i spredt villabebyggelse. Ikke alle kan dette, og det danner seg urbane ghettoer i de gamle bydelene. Denne utviklingen ser man nå overalt, også her omkring.

Vi beveger oss inn i underholdningens verden

Her er vi kommet langt i utviklingen av kjøpesentere, og det konkurreres åpent om å lage det største shoppingsenteret. Gamle shoppingstrøk tømmes, og kjedenes inntog følger med. Kjedene har brakt fram mange gode og billige varer, men likheten i utvalg og mellom senterne er et økende klagemål: De har de samme kjedebutikkene overalt, de selger jo det samme over helle verden. Dette er gørr kjedelig.

Namsos som mange andre steder: storsenteret er bra, men resten er ødelagt.

Fremmedgjøringen vokser du kjenner ingen

Lokalbutikkene som man kan gå til forsvinner, spisestedene, klubbene, underholdningen og småfirmaene likeså. Bilen tar over, alle må i bil, og enorme parkeringsplasser tar store arealer. Når senteret lukker er alt lukket. Byen er ikke det den var og mangfoldet forsvinner. Den sosiale dimensjonen er det folk savner mest: De folka man kjenner er aldri på Storsenteret, og i hvert fall ikke på Regionsenteret.

Sandvika Storsenter er mye større nå, men har kanskje nådd sin grense.

Nye løsninger kommer

Nye og større shoppingsentere gir bare mer plager, og integrert planlegging av yrkes-, bo- og fritids-miljøer er blitt det nye temaet. Det minner faktisk litt om å vende tilbake til sine røtter og forbedre det som var. Et godt samfunn er et samfunn der man kan gå fra og til alt man skal gjøre: Daglige privat gjøremål, jobb, handel, lek og spill og sosiale funksjoner.

I spanske hvite byer med noen tusen innbyggere går man fra sted til sted fremdeles. Her fra julefeiring i Frigiliana, Malaga provins.

Løsningen er igjen å støtte lokalmiljøet, og bruke de lokale butikkene og småbedriftene. Kjøp blomster der du bor, gå til skomakeren, bokhandelen, brødbutikken, klesbutikken og fastlegen. Start ditt liv som aktivist og jobb fram mot din løsning.

Kjøpesentere er forbundet med store ulemper. Det er for mye nå.

Les også: