Selvkjørende bil

Selvkjørende bil "olli" er på veien bruker data i skyen

kategori: teknologi

Med småskala tenking blir det fort klart: Smarte "olli" kjører nå

Teknologien går framover, og for selvkjørende biler er det mange prosjekter i gang. Også i Norge skjer det noe: OBOS er med på et prosjekt.

Vi velger å snakke om Olli. De hadde det første selvkjørende kjøretøyet "olli" i drift, og en ny dimensjon ble lagt til hvordan vi opplever verden. Det teknologiske samfunn formes raskt, og datastyrt transport er et stort område. "Alle" utvikler teknologi for selvkjørende biler. Google er mest kjent eller mest publisert, Apple har et prosjekt Titan på gang, Tesla har en selvkjørende funksjon, og BMW og Mercedes utvikler teknologi, kjøper kart og dataforbindelser. Det summer av jobbing med saken. Selvkjørende kjøretøy i et nettverk der man deler all kjøring og ikke har bil selv er en kraftig kombinasjon. Slik blir det nok etterhvert.

Avanserte dataprogrammer skal styre det hele med data i skyen, og alt er koblet til nettet i tingenes internett IoT. Bilene er ikke kjernen, det er det datasystemene som er, for de kan brukes til negative formål også.

Les mer: Vi lever i en datasimulering og alle skaper sin egen verden.

Lite amerikansk firma har bilene på veien

Local Motors som er den ledende kjøretøy integrator og skaperen av verden første 3D printede biler har introdusert det første selvkjørende elektrisk drevne kjøretøyet som bruker den avanserte muligheten som ligger i IBMs kognitive datasystem Watson.

Smarte byer med smarte biler: Hvor blir mennesket av i smarte byer med smarte biler. Se IBMs video om Watson IoT.

Les mer: Vi skal alle chippes, og mikrochip tvungen teknologi oppleves som frivillig.

Det elektriske kjøretøyet kan ta opp til 12 passasjerer, og er utstyrt med verdens mest avanserte kjøretøy teknologi. For styring brukes IBMs internett for ting IOT for å lage en god passasjer opplevelse og muliggjøre en naturlig samhandling med kjøretøyet. Alle passasjerene kan gi naturlig formede beskjeder til kjøretøyet, og datasystemet Watson vil kontinuerlig jobbe med å finne de optimale løsningene for alle passasjerene.

Hvor mye av datakraften som ligger i kjøretøyet og hva som hentes fortløpende hos Watson er ikke kjent. Siden kjøringen skal foregå i kjente lokale miljøer, er kommunikasjonen via WIFi, muligens 4G. Det vil finnes en app for bestilling av kjøring.

Kommer til Danmark også

Bilene er allerede på veien i USA utenfor Washington DE, og senere utplasseres de i Miami-Dade County og Las Vegas. Et prosjekt for Danmark er også satt i gang, i kommunen Vesthimmerland.

Olli bruker skyen

Olli er det første kjøretøyet som bruker den sky-baserte kognitive data muligheten i Watson til å analysere og lære fra et system med store mengder transport-data som kommer fra mer enn 30 sensorer som er satt inn overalt i kjøretøyet. Sensorene vil bli lagt til og justert kontinuerlig etter behov etterhvert som de lokale behov og preferanser blir identifisert. Watson har fire APIer for utviklerne av systemet som kan håndtere tale, tekst, signaler og data uttrekk for å lage en sømløs samhandling mellom passasjerene og kjøretøyet.

3D printing av del til kjøretøy i gang. Teknikken blir stadig mer avansert.

3D printing av store deler av bilen

Local Motors har laget biler basert på karosserideler printet i storskala 3D printere, og jobber videre med å utvikle denne teknikken. Med eksisterende teknikk kan de printe alle delene til en bil pa 24 timer. De jobber også med forbedring av programmene for 3D printing.

Teknologien raser fram drevet av det økonomiske system. Tenk etter om man virkelig trenger alt dette.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

IBM Watson Internet of Things: Cognitive Internet of Things will transform the way every person experiences the physical world.

Local Motors hjemmeside.

Les også: