Reiser skaper verdensborgere

Reiser skaper verdensborgere

kategori: natur

Reis og få innsikt i verdens virkelighet

Vi lever alle i det daglige i en liten verden, som en frosk nede i en brønn med begrenset utsikt. Men vi kan flytte på oss, og mulighetene for reiser er heldigvis bedre enn noen gang. Vi er alle kjent med ferieturer til det såkalte Syden, våre naboland og etterhvert kjappe reiser over hele kloden. Det er lettvint med slike reiser, og de er populære, det er blitt en kjempeindustri.

Å reise inn i stridsområder, omstridte områder, steder med ekstreme værforhold og land med svært forskjellig kultur fra vår er opplysende, men husk at det også kan være forbundet med fare for liv og helse.

Les mer: Moder Ayahuasca helbreder hode, kropp og sjel. Helende effekt av ayahuasca.

Men i mange hundre år er det flere og flere som har reist for å få innblikk i hva det er å leve, hva verden egentlig er og for å utvide sin horisont, det vil si lære mer, forstå mer og kunne bidra til at verden blir et bedre sted å leve.

Opp på alle fjell, ned i alle daler, treffe folk, lære fra dem og til dem.

Tenk dannelse og læring ved å reise

Den britiske adelen sendte sine unge på reiser i verden for å lære og se seg selv i en verdensdekkende rolle. De reiste ofte i det som den gang het det britiske samveldet, og fikk et skjevt bilde av verden, et britisk sentrert bilde. Man trenger mer, man trenger å danne sitt eget bilde, og da reiser man etter sitt eget hode etter den rute man selv legger opp. Da blir man også lenge på de steder man besøker, så man forstår hva som foregår.

Det handler om å se sammenhenger, finne ut hvordan andre gjør saker og finne ut om ens egen posisjon og stilling.

Les mer: Sør-Amerika har alt mysterier surf karneval tango mektig natur. Mektige Moder Jord viser seg fram i full bredde.

Kina er et must for en reisende. Den kinesiske mur dekker halve verden, og og det er ufattelig at en slik konstruksjon er laget.

Sex hører med

Det handler også om å skaffe seg seksuelle opplevelser, kanskje for første gang når man er ung. Treffe andre i uforpliktende forhold, ta rede på skikker og moral, hva som er lett og hva som er vanskelig er en del av det hele. Kanskje man kan komme tilbake med gode minner, et smil om munnen og nyttig kunnskap om gleden omgang med det annet kjønn kan gi. Andre mennesker ser annerledes på relasjoner, og det kan være nyttig lærdom.

En havgrøft på Samoa noe for deg

Temaene spenner vidt

Interessen for slike bevisstgjørende reiser er økende. Nye temaer for reisene kommer nå opp, og den kjente Sydenturismen får en konkurrent. Mange vil ha en utvidelse av seg selv når de reiser, og en ny dimensjon skal legges til deres personlighet. Det kan være trening, filosofi, kultur, musikk og dans, utviklingshjelp, språk eller kulturforståelse. Noen er med på fellesprosjekter i god norsk dugnadsånd. Atter andre vil ha litt tid for seg selv, tenke og gjøre det som faller dem inn.

Bli der en lang stund

Dannelsesreiser etter residensmodellen øker i popularitet. Det er reiser der du bor et sted en god stund og deltar i stedlige aktiviteter. Et eksempel er Nordisk Kunstnersenter på Dalsåsen, der du få anledning til å tenke, lære og arbeide.

Dannelse er mange forskjellige ting, her aktivitet i norsk vinter på Dalsåsen

Andre slike reiser kan være til Japan eller Kina for å lære kampsport, til Hollywood for å lære om film, India for å meditere eller Spania på pilgrimsvandring. Kanskje steder få har hørt om er noe. Mulighetene er legio.

Fyll og horer er ute, dypere forbindelser, lærdom og innsikt er målet, og den nye tid kommer. Språk hører med, og lokal læring er ofte raskere. Reis og bli vis, bruk lang tid og la saker og ting bli modne. Kanskje få du et nytt syn på hvor du vil være, hva du vil gjøre, hva som er viktig og hvor du hører hjemme.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Reiser med ACEM

REIS OG BLI VIS - HVORFOR DANNELSESREISER.

Hjelp meg selv blogg

Les også: