Rå mat en smakshimmel

Rå mat en smakshimmel

kategori: helse

Lev et fantastisk rått liv med rå mat

Tartarbiffen på bildet er rå, og et lite eksempel på hva som lages av rå matvarer. En vanlig påstand er at rå mat er smakløs i forhold til det som nå kalles vanlig mat som kjøtt, fisk, supper, kokte grønnsaker og sukrede desserter. Et utsagn som går igjen er at man gir opp gleden ved å spise ved å gå over til rå mat, at man begrenser seg og legger restriksjoner på seg selv.

Mange urfolk i de nordlige deler av verden har spist all mat rå. Inuitter og indianere i Canada og på Grønland har tradisjonelt spist grønnsaker, kjøtt og fisk rå fordi koke- og stekemulighetene var begrenset - det ble en leksjon i enkelhet og sunnhet.

Les mer: Bibelens manna fra himmelen var rått brød.

Råvarer i mengder økologisk lokal norsk frukt og grønnsaker er ypperlig egnet

Les mer: Utviklingen i økologisk landbruk nær heimen er viktigst.

Rå mat har god, ny og variert smak i mengder

Restriksjoner finnes ikke og virkeligheten er en helt annen, for de som spiser rå mat sier de er kommet inn i en smakshimmel, og den utvikler seg stadig mot et utrolig mangfold. Det er rett og slett en ny måte å spise på. Restaurantverdenen har skjønt dette også, og nye rå mat restauranter kommer mange steder - se linker nedenfor.

Carpaccio av rå tunfisk beholder alle de naturlige smakene og næringsstoffene.

Man gir seg ut på en ny og spennende reise

Å gå fra tradisjonelt kosthold med kjøtt, fisk, kokt og stekt i alle salgs former, alkohol og kaffe over til kosthold basert på rå mat er som å begi seg ut på en reise. For mange begynner det med dyrevelferd og motstand mot industrielt ubarmhjertig dyrehold, økologi, etikk, lyst på noe nytt, læring om matens effekt på helsa, smaker du kunne tenke deg å prøve - og så en dag er du hekta. Ting henger sammen når det blir klart at rå mat er mye mer enn salat, gulerøtter og "kaninmat". Det er et helt kulinarisk univers og en måte å spise på som bringer deg nærmere naturen, og noen sier også helheten i vår verden.

Les mer: Med mengder gode bakterier i tarmen blir du sunn og tenker klart.

Rå sushi er en populær rett visuelt og smaksmessig.

Uendelige muligheter uten koking og steking

Kreativiteten i å lage rå mat er endeløs, og kommer fra å finne råvarer, blande og kombinere disse, bløtlegge, marinere, skjære opp, kutte i biter og terninger, tørke på lav temperatur, bruke krydder og friske urter, alt uten koking, steking eller grilling. Ville planter er stadig mer aktuelt og ta i bruk gammel kunnskap om spiselige planter og deres blader, blomster, frø, stengler og frukter. Enzymene og aminosyrene får overleve, og fordøyelse og næringsopptak forbedres.

Rå mat mister ingenting har alt med seg inn i munnen din og ned i magen

Ved å spise rå mat bevarer man alle smakene, næringsstoffene og de fine fargene på råvarene. Man bruker ferske varer som er økologisk dyrket, kan velge kortreist som kommer fra steder som er maksimum 300 km. borte, eller du kan dyrke ditt eget. Fersk usprøytet mat inneholder mer av vitaminer, mineraler og andre stoffer enn mat som er sprøytet, transportert, lagret og lagt i butikk i mange uker.

Lasagne lages i mange varianter, prøv den som rå.

Rå mat knytter oss til skaperverket

Mange retter nå oppmerksomheten mot lyset, klorofyllet i de grønne plantene, fotosyntesen og sammenhengen med det som skjer i menneskekroppen. Vitamin K som finnes i mange grønne planter henger sammen med klorofyll og hemoglobinet i røde blodlegemer. Vi kan via rå mat knytte forbindelsen med økosystemene, sollyset og plantenes prosesser, regnet, jordas næringsstoffer, mineralene i maten og det som skjer i kroppen.

Koking og steking er en ide som er utgått på dato

Koking bryter ned enzymene, aminosyrene, vitaminene og gjør maten mindre næringsrik. Du blir det du spiser og det stedet maten kommer fra. Når vekstene kuttes eller plukkes begynner forfallet i plantene du skal spise, og etter 6 timer har de mistet halvparten av sine vitaminer og mineraler. I rå mat dempes ikke råstoffet under tilberedelsen, men beholder ingrediensene og smakene, teksturer og smaker er naturlige og du kan utvikle sansene dine.

Rå mat legger grunnlaget for god helse, du kan bygge menneskelig potensiale, energi, det du vil, og bli dypt komfortabel i din fysiske kropp.

Feiring av store anledninger med rå kake. Ikke bruk tilsatt sukker.

Hold selv rede på hva maten inneholder, spør om noe er uklart

En god ide er å alltid sjekke hva som finnes i maten, bli kjent med hva du spiser og søke etter mat som smaker godt, ser flott ut, inneholder mange næringsstoffer og vitaminer - alt kan kombineres hvis en legger litt innsats i det. Begynn og bygg kunnskap etterhvert for det er virkelig spennende.

Rå mat lages i dag basert på oppskrifter med de gamle betegnelsene som pizza, kremkaker, sushi, supper, sauser, soufflé etc., men det vil forandre seg i den revolusjonen som nå er i gang. Rå mat er framtida. Prøv rå egg.

Rå retter kan være:

Rå sjokolade er full av smak, lett å lage og kan bli som du vil. Ikke bruk tilsatt sukker.

Rå gulrot ingefær suppe kan varmes til 40 grader om du vil det og er fremdeles rå

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Seal Meat and Caribou Offer a Taste of Canada’s Inuit Identity.

Les også: