Pass deg: Nettinformasjon om deg selges

Pass deg: Nettinformasjon om deg selges

kategori: frihet

Du spores hele tiden 24/7/365 for data til profilbygging analyse

Elektroniske spor finnnes overalt: mobilen, meldinger av alle slag, nettaktivitet, kortbruk, og de samles og brukes bevisst av både av myndigheter og kommersielle aktører i et slags "samarbeid" for å følge med på hva alle gjør. Informasjonen samles og brukes bevisst - ikke på positiv måte, og ofte mot oss uten samtykke.

Les mer: Ny smart iPhone X teknologi blir totalovervåking med din medvirkning.

Etterretning og overvåking for mulig såkalt terrorisme og kriminalitet foregår i alle land og er en koordinert aktivitet som er koblet til medienes propagandadrevne meldinger om "terror" og falske flagg aktiviteter.

Det er også best å sette seg inn i hva data cookies er - sjekk på nettet selv - ta et søk.

Vi vet ikke klart hvem som styrer det

Regn med at alle land er med, og som et eksempel fikk amerikanske myndigheter ved NSA National Security Agency liksom-pes fordi de henter informasjon om deg som brukes for etterretningsformål fra nettselskaper som Google, Microsoft, Apple, Yahoo og kanskje til og med norske Opera. Alle lands myndigheter er med i denne datahentingen, men støyen har lagt seg. Amerikanske myndigheter har uttalt at det jo bare de farlige man er ute etter, og i Frankrike og Tyskland lot man som om man ble overrasket.

Folk som har sagt opp sin Facebook konto, brukere som er logget ut, brukere som har sagt nei til sporing blir alle fulgt av FB.

Meningene dine og handlingene dine har derfor interesse for etterretningsmyndighetene som i Norge er Politiets Sikkerhetstjeneste PST, og de er med i et sammenkoblet nettverk over hele verden. Passet ditt har fingeravtrykk som er digitalisert og som lett kan kobles mot andre fingeravtrykksdatabaser. Alle digitale spor eller data er tilgjengelige for de som driver etterretning, og det er best å regne med at dette allerede er gjort. Nettverket dekker alle land.

Men husk at dataene dine også har kommersiell verdi og påvirkningsverdi

Dataene kan brukes til markedsføring av alle slags produkter og tjenester overfor deg. Noen synes dette er plagsomt og at det går ut over privatlivets fred, men andre synes det er akseptabelt. Er man klar over hva som foregår så kan saken styres.

Fingeravtrykkene dine har de allerede. De er biometri, ikke la dem få ta bilde av øynene dine uten at du vil det. Fjeset ditt, vekta di, høyden din, stemmen din er alle biometriske markører.

Les mer: Åpent internett skaff privat tunnel med VPN Virtual Private Network, for med VPN kan man privat gjøre det man vil der man er.

Du blir solgt hele tiden

Det finnes mye detaljert informasjon om deg som er interessant og det er den kommersielle siden av deg, deg som konsument, hvilke ord du klikker på på nettet og hva du kjøper av varer og tjenester. Du blir fulgt i detalj på nettet, analysert og profilert: Søkeordene du bruker, hvilke nettsteder du er innom, hva du liker, hva du ikke liker, hva du kjøper, hva du selger, hvor du har vært og hva du mener på blogger, Facebook, Twitter, bilder på Flickr etc.

Du og alt ditt er lagret i skyen

Ethvert søk blir registrert for alltid og systematisert. Alt du skriver blir lagret. Søker du på porno vet de hva du liker, hva som tenner deg. Er du syk og søker på medisiner vet de det også. Hvor du reiser vet de. De vet hva du tenker i det du tenker det, i sanntid. Nettlesere er det perfekte overvåkningsinstrument, og over tid vet de mer om deg enn du vet selv, uten at de løfter en finger. Hvis du ikke beskytter deg gir du uvitende fra deg alt du tenker til ukjente bakmenn som gjør hva de vil med informasjonen din. Husker du hva du gjorde på nettet i forrige uke? Det gjør de.

Les mer: Slik beskytter du deg mot overvåkning.

Mobile overvåkingsenheter er under utvikling - profilen din kan kompletteres med hvordan du oppfører deg og detaljerte lokasjonsdata. Kanskje blir du fulgt av et kamera når du er på tur.

Profilen din: Du har ikke sett dataene de har og du får aldri se dem

Alt dette kobles sammen i analyseprogrammer så de kan finne ditt sanne jeg i kommersiell sammenheng. Tilpassede tilbud om varer og tjenester kommer akkurat som de tror du vil ha dem. De har laget en søke eller filterboble rundt deg slik at de kan styre deg dit de tror du vil, dit de tror du vil kjøpe eller mot det de tror du vil vite. Du er ingen nøytral søker for profilen din styrer det søkeresultatet du får. Analysen blir dypere og dypere, psykoanalyse og prediksjon er forlengst tatt i bruk, og informasjonsbyrårene former deg videre. Du er gull verdt og du får ikke provisjon eller rabatt en gang. Resultatet er at privatlivets fred er truet, og egen frihet kan gå tapt.

Privatlivets fred

Hvis du setter pris på din frihet og privatlivets fred er det tiltak du kan gjøre for å ha full kontroll. Du kan anonymisere deg selv så ingen vet hva du gjør, du kan stoppe sporing av det du gjør og du kan holde uønskede annonser og andre salgsfremmende tiltak borte. Du kan velge riktige søkemotor og gode add-ons til browseren du bruker. To søkemotorer som hevder å ikke følge med på hva du søker på er Duckduckgo og Startpage som hjelper deg med å være trygg, selv om man kan ikke være helt sikker her heller. Nettlesere som Google Chrome som ikke er åpen kildekode kan send alt av data til skyen, slik som Microsoft gjør med alt du gjør in Windows 10. Den eneste måten å være 100% sikker er å ikke bruke internett.

Datasentre med data i skyen: Her lagres profilen din, mer og mer detaljert og tilgjengelig for flere og flere: de som vil selge til deg, din partner, dine venner, dine fiender.

Det nye nå er sporing av nummerskilt på bilen din, hvor du er, hva du gjør, bilder tas hele tiden og koordineres. Det er snart helt normalt, og man kan kun spørre seg hva det neste blir. Det jobbes nå med et nasjonalt system - som selvsagt kan kobles mot alle de andre systemene i verden - for å ta inn bompenger, styre trafikken, lage trafikkprognoser. Skiltet ditt er med, og selv om du bruker leiebil er du med. Du bestemmer ikke noe selv. Teknologien er konge på haugen, og systemene bygger mer og mer data om deg, dag for dag.

Det er to dimensjoner: Etterretning og kommersiell aktivitet

Vet de mye om deg vet de hva du vil ha, hva du har, hvor du er sårbar, de kjenner din psykologi, om du kan brukes og rekrutteres i aksjoner og om hvordan du kan påvirkes av medier, spill og annet innhold. De vet alt og de er flinke og dyktige, og de styrer alt om vi lar det skje. Skap balanse ved å ta bevisst stilling i saken - lær deg alltid si nei og verden blir bedre.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

GOOGLE: Welcome to the Google Privacy Policy: This is important; we hope you will take time to read it carefully.

FACEBOOK: No, we don't sell any of your information to anyone and we never will. Facebook doesn’t share information with advertising partners or advertisers that personally identifies you unless you give us permission.

Shopping: De vet hva du er ute etter.

Duckduckgo

Startpage

What they know

Data havner i mange slags hender og miljøer

Les også: