Overvinn frykten for døden ved å tenke på den hver dag

Overvinn frykten for døden ved å tenke på den hver dag

kategori: helse

Bruk sinnets egne mekanismer til å bli glad

Frykten for døden har holdt oss tilbake. Denne frykten er satt i gang og styrt av våre religiøse ledere av alle slag for å skremme oss, men den kan overvinnes. Husk hele tiden at livet ikke er farlig og det er naturlig å dø. Vi skal alle dø, så nyt livet mens du har det, og anstreng deg hver dag, hver time for å gjøre livet ditt godt.

Man skal ikke vente på noe for det eneste livet man har er nå - og slutten kan komme uventet. Så gjør det du skal gjøre nå. Ikke ha hastverk for livet kan gi mange muligheter hvis du tar dem hele tiden - alltid de nære først.

Den menneskelige situasjon er overfladisk sett døde kropper, sykdom, sår, ting som råtner. Når vi skal dø, må vi være klare - da slutter vi å eksistere slik vi kjenner det. Kroppen vår skal da bort. Døden kan komme helt uventet og uten forvarsel, og mange lever med en stadig frykt som kan skape depresjon, redsel, sykdomstegn i kroppen som hjertebank og pusteproblemer, tretthet. Alt er innbilt engstelse, unntatt for noen som blir syke og har plager.

nytt_norge_trist_liv_glad Livets skyggesider går man inn i og kommer ut derfra igjen, alt går videre.

Tenk på døden noen minutter hver dag

I Bhutan med omtrent 800.000 innbyggere har de løst problemet ved å tenke på døden noen minutter hver dag, noen gjør det opptil 5 ganger daglig. De hevder at dette gjør livet lettere og de blir lykkeligere.

Psykologer har studert dette og lignende emner og sier at tenker man på slike psykologisk truende emner vil det automatiske systemet i sinnet pense en inn på lykkeligere tanker. Konfronterer man problemene - eksempelvis ved å tenke på døden litt hver dag - starter sinnets mekanismer med å produsere løsninger for å hjelpe deg ut av knipen din. Kroppen din med ånd og sjel vil deg vel.

Les mer: Performancekunst gir mental vekking

nytt_norge_ Døden er ofte trist, men ikke alltid, og den kommer uansett.

Lykke krever bevisst jobbing

Døden finnes blant oss, den kommer en dag til alle og å la være å tenke på den kan gjøre en stresset og fryktsom. Å tenke på døden setter fart i deg, gir rom for de store tanker om livet og hva man gjør her, så tenk på døden hver dag. Tror man på reinkarnasjon og et liv etter døden blir det enda lettere, for da har man flere sjanser til gode liv.

På den andre siden gjelder det å være trist når det er krevet, akseptere tristheter og nedturer, og si til seg selv at det er normalt på samme måte som å være glad er normalt. Livet har slike normale svingninger som man håndterer ved å gå inn i dem.

Lykke er ens egen konstruksjon - alle bestemmer selv hva lykke er

I Bhutan har de tenkt ut en løsning

Bhutan er blitt kjent som landet med en lykkeindeks som måles i stedet for bruttonasjonalprodukt og lignende målinger. De sier de nå er nummer 8 i verden i lykke. Hvor vi ligger er det ingen som vet, og det er heller ikke viktig. Livet er nå og det er det viktigste, men tenk litt på døden hver dag et minutt eller to også. Det tar vekk frykten for livet, og gode tanker vokser fram.

Les mer: Kunstneren Picasso gir ennå folk en vekker - en grunn til sinne og ettertanke.

Les også: