Ny soveteknikk: Sov når du vil

Ny soveteknikk: Sov når du vil

kategori: helse

Bestem selv når du skal sove eller bare sov litt innimellom

Nye tanker om soving er interessante. En idé er at man skal sove litt tidlig på ettermiddagen og få en morgen nummer to når man våkner. Kanskje å sove som en baby er det rette.

Kan vi sove når vi vil, hvis vi fikk lov til det, og ville det gi oss et mer fleksibelt liv med flere våkne timer? Hvorfor prøver ikke voksne om det er slik det virker? Babyer sover litt uregelmessig den rste tiden pa Jorden, men faller snart inn i et mønster med mye nattsoving.

Polyfasisk soving

Det sies at det naturlige er å følge dagslyset, men andre tester ut å sove etter behov og lykkes bra. Polyfasisk soving er å fordele søvnen ut over døgnet i mindre økter, f.eks soving i 20-60 minutter hver 4de time døgnet rundt, eller andre varianter av det såkalte Ubermans opplegget.

Døgnet deles inn i soner slik man selv vil, ikke bare natt og dag.

Ubermans metode er om å sove lite, men nok

Uberman har til hensikt å få til å sove bare 3 timer hvert døgn i stedet for de vanlige 8. Starter du når du er 20 år vil du få omtrent 11 år ekstra i våken tilstand i livet ditt dersom du følger hans opplegg. Det høres ut som en god idé for mange, og idéen synes å få stadig flere tilhengere. Metoden går inn i begrepet polyfase søvn der man sover flere korte perioder i stedet for en lang, eventuelt en lang og en kort etter siesta prinsippet.

I en annnen metoden, den såkalte Everymans sovemetode, har man en lang soveperiode på 3-4 timer og 3 korte blundeperioder - se link.

Amerikaneren Buckminster Fuller skal ha praktisert en sovemetode med 30 minutter søvn hver 6. time. Han praktiserte dette i 2 år før han fikk beskjed av sine forretningsforbindelser å sove som andre folk.

"Mamma og pappa, jeg er ferdig å sove nå". Våken om natta er sosialt vanskelig - man blir bedt om å gjøre som andre folk.

Mange dyr og barn sover polyfasisk med mange små søvnperioder. Det er ennå ingen som har laget en praktisk metode som har fått noe omfang, men det er kjent at enkeltpersoner kan greie seg med ekstremt lite søvn, bare noen få timer i døgnet, over lange perioder.

Vakt og beredskap

I militær- og beredskapsituasjoner har søvnmekanismene vært studert nøye. Folk som sovner på jobb eller vakt er et problem som ennå ikke er løst, og som ofte løses med stimulerende midler for å holde folk våkne.

Test selv og forleng livet ditt

Det kreves praktiske tilpasninger og tilvenning, samt sosiale vrier dersom dette skal virke. Her gjelder det å prøve sjøl, og kanskje du slutter på jobben for å teste ut et opplegg. Fri for jobb og fri søvn er en god kombinasjon.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

How to Keep Your Body Clock on Track

[Ubermans sovemetode](http://www.supermemo.com/articles/polyphasic.htm#The Uberman's Sleep Schedule)

Everymans soveplan

Les også: