Norsk crowdfunding skaffer deg penger

Norsk crowdfunding skaffer deg penger

kategori: økonomi

Skaff penger til det du vil ha gjort

Crowdfunding er en ganske ny ide i Norge, og er en ypperlig metode til å skaffe penger til det du vil ha gjort. Mange går sammen og sier "Vi blir med". Svenskene kaller det grasrotfinansiering eller folkefinansiering, men vi har ikke noe godt norsk ord ennå, kanskje vi kan kalle det spleiselag? Men ikke la deg lure av ordene, enkelte prosjekt har samlet inn millioner av kroner og er svært omfattende! Crowdfunding lar deg gå direkte til venner og likesinnede i steden for å gå via grådige investorer eller kompliserte kontrakter. Ved aksjekjøp og lån er det straks mer formelle krav man følger.

Man kan drive sin egen crowdfunding site og invitere andre til å delta med sine prosjekter eller man kan gå inn i prosjekter på andre sine crowdfundsites. Tillit er av grunnleggende betydning for enhver vellykket crowdfunding operasjon.

Det finnes ulike typer crowdfunding

nytt_norge_penger Få penger til det du vil ha gjort fra mange andre, litt fra hver så det blir nok.

Presentér saken din på en crowdfunding site

Hvis man har en kampanje, sak, prosjekt eller ide som man vil ha gjennomført, men trenger hjelp, kan man presentere det på en crowdfunding side, markedsføre det og få det til med bidrag fra andre velvillige mennesker.

Crowdfunding spesialister eller generalister

Noen crowdfunding-siter spesialiserer seg: Permakultur, sosiale formål, filmproduksjon, dataspill, musikkprosjekter eller er mer generelle. Det norske spillselskapet Red Thread samlet inn 9 millioner kroner via crowdfunding til sitt nye spill.

nytt_norge_crowdfunding Mange små og noen ganger store beløp samles inn.

Store eller små penger

Beløpene kan være små eller store, man bidrar med så mye man vil. Pengene overføres til kampanje-eier når pengene er samlet inn. Du kan selv eie og drive en crowdfunding site, du kan legge inn dine kampanjer eller du kan være bidragsyter. Mange har ekstra belønninger til de som bidrar og noen crowdfunding sider lar deg bidra med ting eller tid i stedet for penger.

Det er mange forskjellige strategier når man crowdfunder

Alene eller sammen med andre

Hvis man driver en side selv kan man la andre registrere seg og lage egne prosjekt eller kampanjer, eller man kan være den eneste som driver prosjekt eller kampanjer, alt ettersom hvilke behov man har. Samler man inn penger til et formål kan det holde å bare ha en side gående.

Kart viser at USA og Europa (noen få land) dominerer i crowdfunding. Kan vi oppmuntre flere til å bli med?

Flere typer målsetting

Målet for kampanjen må nås innen en gitt tid, man får de pengene som er kommet inn, man har fortløpende innsamlinger eller kombinasjoner. Varianter hvor man kan bidra med timer eller tid, ting du har eller noe du kan finnes.

Bruk CrowdfundHQ

Du kan få din egen crowdfunding side ved hjelp av plattformer som nå er på plass. En god en er Crowdfund HQ der du kan få ditt eget opplegg for kun USD 69 pr. måned. Du får da din egen side med eget domene og alt kan tilpasses:

Få noen med og det blir suksess.

Mange amerikanske

Listen over crowdfunding sites begynner å bli lang, og blant de kjente er amerikanske Kickstarter, IndieGogo eller mer spesialiserte We The Trees.

En aktiv markedsføring må til enten du er side-eier eller kampanje-eier

Det viktigste for å samle inn penger er at folk får vite om prosjektet ditt. Begynn gjerne med venner og kjente, men hvis prosjektet er stort, må man utvide rekkevidden (reach). Her er en artikkel om hvordan du bør gå frem for å lage en suksessfull crowdfunding side.

Lave eller ingen kostnader

For kampanje-eiere koster det ingenting å være med. Sikre betalingsløsninger er en forutsetning og de fleste sitene beholder en prosentsats av beløpet, og 3-8% synes å være vanlig. Dette bestemmes ofte selv av den som driver siden.

Helt rolig dette er trygt

De som ikke har greie på det og føler seg truet av konseptet, sier at svindel har vært et tema, men sies å ha liten betydning fordi folk følger med. Alle som er seriøse etablerer godkjenningsordninger, og er generelt påpasselige. CrowdfundHQ har dette innebygget i softwaren. Alle prosjekter går gjennom en godkjenningsprosess og kan ikke endres etter at de har blitt godkjent. Hvis kampanjen ikke er pålitelig og presenteres på en dårlig, lite overbevisende måte vil folk naturligvis avstå fra å bidra.

De som deltar i crowdfunding blir ofte oppmuntret med en oppmerksomhet, gave eller takk. De har mest gleden ved å se at prosjektet blir virkelighet.

Sett deg inn i dette for utviklingen går raskt nå. Sjekk ut CrowdfundHQ for å få din egen site kjapt og billig.

Delta i crowdfunding og man får innflytelse, hvem som helst kan bidra, og man blir en sosial entreprenør. Crowdfunding er ekte demokrati i praksis.

Linker

NORSK CROWDFUNDING FORENING

Plattform for å lage sin egen crowdfunding side

Crowdfundingsider der du kan lage dine egne prosjekter

Mikrodonasjoner/mikrofinans:

Sider som har laget sin egen innsamlingsside:

Presseomtale av crowdfunding Huffington Post

Les også: