Norsk økologisk frukt er kortreist lokal

Norsk økologisk frukt er kortreist lokal

kategori: helse

Lokal er fra en gård nær deg og som regel god

La oss gjøre det enkelt for oss selv: I Norge spiser vi norsk økologisk dyrket frukt. Parolen er enkel: Mer norsk frukt i norske butikker, vi trenger ikke hente frukt vi selv kan dyrke fra andre steder i verden, for den transporten kan vi spare oss. Da blir det mindre forurensning i verden. Dette er kanskje et simplistisk syn på saker og ting, men slik kan vi få det beste som finnes, og samtidig spare miljøet. Et annet resultat av en slik metode at vi kan få sunne kropper.

Les mer: Norsk mat er et mirakel med framtid.

Økologiske epler dyrkes uten lettløselig kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. De har et høyt innhold av vitaminer og antioksidanter, og er ikke vokset. Voks som brukes på industriepler kan ha animalsk opprinnelse, og veganere bør passe på hva slags voks som brukes.

nytt_norge_gode_lokale_bær Gode lokale bær selges i kort hektisk sesong. "Plastbærene" som kommer fra utlandet hele året er ikke så bra. Heia Norge, og spør om bærene er økologiske.

Norske jordbær blir dårlige samme døgnet de høstes. Det er et godt tegn for da må høsting være rask og håndtering/transport kjapp/kort, slik at du får dem straks. Da er de friske, lokale og helt rå, og krever du naturlig dyrking fra selgeren får du perfekte bær.

Les mer: Lokal mat er den beste mat å bruke.

Det tilbys minst 12 forskjellige sorter jordbær i markedet - Bounty, Corona, Florence, Polka, Frida og Sonata er noen av dem. Lærer man seg sortene kan man få en dypere og mer bevisst smaksopplevelse, og jordbærspisingen blir mer interessant.

nytt_norge_lokale_epler Fristende våte lokale epler med fantastisk smak.

Norske epler i verdenstoppen

Norske epler er det mange sorter av heldigvis, mange titalls og enda flere kan du finne hvis du går inn for det. Gode kjente sorter er Gravenstein, Torstein, Åkerø, Summerred, Discovery, Transparent, Filippa, Rosenstrips, Prins, Jemes Grieve og mange fler - mangefoldet finnes i rikt monn. I Norge var det for vel 150 år siden talt opp over 600 norske eplesorter. Mange vil ha dem tilbake nå, i hvertfall noen, for det gir sterke smaksopplevelser. Spør vi etter navngitte sorter kan vi faktisk få dem - bare prøv.

Mataktivister får god mat

Mange er nå aktive overfor sin matbutikk og ber om norsk økologisk frukt. Sommeren og høsten betyr at man kan få tak i lokale fruktfristelser, og i juni har vi norske jordbær og litt senere kommer alt det andre.

nytt_norge_lokale_epler_grønn Ny-plantinger med norske epler i eplelandet Norge i passende format, epler er ikke industri.

Aktivister får det de vil ha, så å bli en mataktivist gir deg god mat. Da vet du hvor den kommer fra, hva de har gjort med den, kanskje til og med hvem som har dyrket den.

Industrifrukt mangler ofte smak og er vokset

Industriell dyrking er stilen nå, fra store - kjempestore - gårder i mange land, og antallet sorter er alle steder i kraftig reduksjon. Industrifrukt skal sendes over store avstander, og må derfor ha hardt skall slik at den holder seg.

nytt_norge_lokale_kirsebær_frisk Kirsebær og moreller lær deg forskjellen ved å smake selv.

Egen dyrking er mulig

Tenk over om du kan dyrke dine egne bær, og epletrær er jo lett å plante, og hva med plommer? Mer lokalt og økologisk kan det neppe bli.

nytt_norge_lokale_plommer_sunn Edda er en fin plomme, og er nå en av hovedsortene. Spør i butikken etter navngitte plommer, eller få deg et slikt plommetre selv.

Linker

Njøs: Økologisk Frukt og Bær

Sogn Jord- og Hagebruksskule: Den einaste 100% økologiske landbruksskulen i Norge.

Les også: