Naturlig tradisjonell økologisk såpe

Naturlig tradisjonell økologisk såpe

kategori: helse

Såpe fra evig tid og helt til nå

For noen generasjoner siden laget man såpe selv i mange norske heimer. Det er ikke vanskelig, ingrediensene er få som olje/fett og lut/soda, og på gårder rundt i landet hadde man det man trengte. Her setter vi fokus på noen av de store kjente natursåpene fra rundt i verden.

Ett av Syrias store tradisjonelle produkter er såpe fra byen Aleppo. Dette er en en såpe som har vært produsert i flere tusen år etter samme oppskrift, som er en stor eksportartikkel, som gir gode inntekter, er økologisk og som har tusenvis av kunder over hele verden. Mange kunder har i den siste tiden ikke fått fatt i såpen de har vent seg til og som de liker, og det sies at krigen har ført til at produksjonen er falt til 20% av det som er normalt. Dette er ikke viktig i forhold til en krig med død og elendighet, men det viser hvor hardt en krig kan ramme på mange måter.

Samtidig viser det at disse såpene overlever fordi virkningen av såpene er god, og kanskje er det også en mistillit til moderne kjemiske såper som ofte har dusinvis av ingredienser blandet sammen, og der skadelige ingredienser, eksempelvis parabener, kan finnes.

Naturlige ingredienser olje/fett og lut/soda.

Vann og kaustisk soda brukes til naturlig såpe laget i heimen, og man vet nøyaktig hva som går oppi. Ellers oljer til såpemassen: oliven, mandel og kokos, eterisk olje, her lavendel, vann, kaustisk soda, glass til å mikse dette sammen, eddik for eventuelt å nøytralisere kaustisk soda, vernebriller, hansker, vekt, stavmikser, kjele til å varme opp oljene og blande i, form til å ha massen i over natta.

De 4 store

Det er særlig 4 såper som har et gammelt og godt navn blant såpe entusiaster, og som har vært handlet og brukt i opp til flere tusen år. At produkter blir så gamle basert på enkle tradisjonelle oppskrifter er bemerkelsesverdig i seg selv, og viser produktets varige kvalitet. De 4 mest kjente såpene er Nabulsi såpe fra Nablus i Palestina, Marseilles såpe fra Marseilles i Franktike, kastiliansk såpe fra Kastilia i Spania og Aleppo såpe fra Aleppo i Syria.

Nabulsi såpe

Nabulsi såpen er kun produsert i Nablus på Vestbredden i Palestina, og er laget av olivenolje, vann og natriumhydroksid. Palestinerne er stolte av sin tradisjonelle såpe og den unike lukten som indikerer naturlighet og renhet. Dette kvalitetsproduktet har vært brukt i den arabiske verden og Europa siden det 10. århundre. I 1967 ble Nablus okkupert av Israel og antall såpefabrikker er redusert fra tretti i det 19. århundre til bare to i dag, men de fortsetter arbeidet med å bevare denne viktige delen av den kulturell arven i Nablus og Palestina.

Det sies at palestinske kvinner har avsatt deler av hvert års olivenhøst til produksjon av olivenolje såpe i godt over et årtusen. Tradisjonelt er det eldre kvinner som lager olivenolje såpe for husholdningen, og da ved hjelp av olje igjen fra fjorårets avling etter at den nye avlingen bringer nypresset olivenolje til familiens kjøkken. En analyse av Nabulsi såpen utført av britiske myndigheter i 1934, fant at såpen kun besto av naturlige materialer og ikke inneholdt skadelige kjemiske stoffer.

Pakking av såpe i Nablus Palestina

Marseilles såpe

Å lage ekte Marseilles såpe er en kompleks prosess med flere trinn. Først blir olje blandet med alkali og havsalt i en stor kjele som kan inneholde opp til 8 tonn såpe. Olivenolje vil gi en grønnfarget såpe og kopra med palme oljer vil gi en hvitfarget såpe. Blandingen når så kokepunktet og koker i omtrent 8 timer og da blir blandingen til såpe.

Såpeblandingen blir deretter kokt ved 100 ° C i omtrent 4 timer, såpemakeren må røre i blandingen, og det må ikke koke over. Han samler også jevnlig opp avviste alkalier som samler seg på toppen av blandingen. Ved slutten av dette trinnet blir blandingen vasket med saltvann for å bli kvitt alle urenheter. Såpemakeren smaker på blandingen, og hvis det er for salt, må han vaske det igjen. Hvis det er søtt er den klar. Blandingen blir deretter dekket og får kjøle seg ned og tørke i 36 timer.

Bunnen av gryten er knyttet til sementgolv i første etasje. Blandingen helles langsomt mens det fortsatt holder 60 ° C ut over sementgulvet og får tørke i 48 timer. Når såpen er tørr blir den merket og kuttet i 35 kg blokker, deretter i 2,5 kg stolper, deretter i 300 g, 400g, 600g og 1 kg kuber.

Såpen blir deretter stemplet og får tørke på trebrett med avstand i mellom stykkene. Det tar opptil 15 dager å tørke et såpestykke som er 1 cm tykt. Det siste trinnet er stempling av såpe, og såpemakeren bruker en gammel håndstempel for tradisjonell stempling av Marseilles såpe.

Marseilles såpe til tørking

Kastiliansk såpe

Opprinnelsen til kastiliansk såpe kan spores tilbake til Levanten og Aleppo såpe der man laget harde såper av oliven og laurbær olje. Det er grunn til å tro at korsfarerne brakte Aleppo såpe tilbake til Europa med seg i det 11. århundre. Etter korstogene, ble produksjonen av denne såpen utvidet til hele middelhavsområdet. De første europeiske såpefabrikker ble skapt av muslimer i det 12. århundre i Spania (Alicante, Malaga, Carthago og Kastilia) og i Italia (Napoli, Savone, Genoa, Bologna og Venezia), og deretter, i midten av det 15. århundre, i Marseille Frankrike, og fødte Marseille såpe. Men såpemakerne i Europa har ikke hatt lett tilgang til laurbær olje og derfor falt det ut man skapte en olivenolje såpe som nå er kjent som kastiliansk såpe.

Det hevdes at barilla som er en uren form av natriumkarbonat laget av halofytt plante asken som inneholdt mye natrium ble kokt med lokalt tilgjengelig olivenolje, i stedet for talg. Ved å tilsette saltlake til den kokte luten fløt såpen opp til overflaten der den kan skummes av ved såpekjelen, slik at den overskytende lut og urenheter synker ned. Dette ga det som trolig var den første hvite harde såpe, som herdes ytterligere når den aldres uten å miste sin hvithet og blir til Jabón de Castilla, også på latin Sapo hispaniensis (spansk såpe) eller Sapo castilliensis (kastiljansk såpe).

Tradisjonell kastillasåpe

Aleppo såpe

Legenden vil ha det til at dronning Kleopatra av Egypt var blant dem som stolte på kvaliteten til Aleppo såpen, eller 'sapun ghar "på arabisk. Aleppo såpe er sett på som Syrias "grønne gull", sies å være den eldste såpe i verden og noen av de tradisjonelle produksjonsprosessene kan dateres tilbake tusenvis av år. Den håndlagde såpen har fått navnet sitt fra byen Aleppo som ligger i Nordvest-Syria, og hvor den er produsert i gamle underjordiske kjellerlokaler.

Alepposåpens spesielle egenskap er at den er et helt organisk produkt. I forhold til de fleste konvensjonelle vestlige såper som inneholder en rekke forskjellige bestanddeler eller kjemikalier så har ‘sapun ghar’ en enkel og naturlig sammensetning. De to viktigste komponentene er fuktighetsgivende olivenolje og rensende laurbærolje, og ved tilsetning av vann og lut er listen av ingredienser komplett. Aleppo såpe har et vidt bruksområde og kan brukes til vasking, sjamponering og barbering, samt mot akne, sår, insektbitt eller allergier.

Alepposåpe i butikken i Syria - rikt utvalg

Såpen er altså en multifunksjonell syrisk skatt, og Alepposåpe kan bare lages i de kjøligere årstider fra omtrent november til mars. Olivenolje blandes med vann og lut og oppvarmes til opp til 200 ° C, og så settes det til en spesiell ingrediens som er laurbær oljen. Når massen av såpe har nådd den riktige konsistensen blir den avkjølt over natten. Deretter helles den ut over fabrikkgulvet. Arbeiderne går over såpen med tresko/planker festet til føttene for å klippe den i stykker samt å fordele massen jevnt. Alepposåpe kan sammenlignes med en god vin, jo eldre den er, jo bedre. Dette er grunnen til at såpen må modnes i minst seks måneder før den kan selges. Ved hjelp av oksydasjon endrer såpen farge fra grønt til blek gull, men på innsiden forblir såpen grønn.

Linker

Nabulsi såpe

Kastiliansk såpe

Aleppo såpe

Marseilles såpe

Norsk såpekoking i heimen i liten skala fungerer.

Såpe med kaldpresset kokosolje hos Fitjar Islands.

Les også: