Mediebransjen forvandles

Mediebransjen forvandles

kategori: teknologi

Norske medier forsvinner egne valg lettes medienes grep styrkes

Det er brytningstider i mediebransjen. Mulighetene for egne valg øker, samtidig som hovedmediene jobber hardt for å stoppe det. Kontantstrømmene av penger fra kundene må ikke stoppe opp.

Bildet viser verdens største kontinuerlige skjerm som kan lages så stor man vil ha den. Teknologien gir oss nå alle størrelser og varianter, og vi venter bare på holografiske bilder i kommersiell kvalitet. Mobile medier er det hotteste, og utvalg av innhold er stort. Apple kommer med News, Google samler alt så man lett får oversikt, Facebook kommer med Notify, egne videoprodusjoner, YouTube får bedre tilbud og så videre. Endringene er store og drevet fram av andre enn oss her omkring, og de setter premissene for alt. Våre egne medier forsvinner gradvis, og det er beklemmende.

Les mer: Holografisk 3D projeksjon snart en virkelighet

Nye medier utvidet til kunst og museer velg selv hva du vil se.

Tendensen er helt klar - man kan tilsynelatende selv velge hva man vil se, og ikke minst blir det mer og mer slik at man virkelig gjør det. Nettet overtar, direkte utveksling av innhold fra person til person øker og de tradisjonelle mediene sliter med krevende omstilling. Våre såkalte almenkringkastere er utgått på dato, men lever et slags liv ennå. Nå er det underholdning inklusive spill som dominerer og skyver alt annet unna.

Vi amerikaniseres fullstendig

Internasjonale eller mer korrekt amerikanske medier spiser oss langsomt opp. Norske hovedmedier er ikke kilde til noe lenger, og alt er nettbasert og innkjøpt. Grepet til agenter, mediehus, forlag, plateselskaper, TV-kanaler og andre mellommenn svekkes. Nyheterom det virkelige lokale livet får vi lokalt direkte fra kilden, mens hovedmediene sprer noe som helt riktig kalles falske nyheter. Musikk jobber med stor omstilling, og litteratur og filmer også. Avisene er døende og TV-kanalene sliter, kabelselskapene likeså. I de nye mediene blir det direkte kontakt med produsentene.

Et eksempel på utviklingen er Grupper på Facebook. Mer enn 925 millioner mennesker bruker nå Grupper, og i noen land er halve befolkningen med på Grupper, noen i mange grupper. Facebook er for mange hovedkilden til nyheter om verden.

Lokale medier sliter, nettet er ikke nok, nytt innhold må til for å overleve i mediebransjen.

Det blir mulig for mange å delta

Amazon, Vook og Apple går nå ut med selvpubliserings-kampanjer for forfattere, indie filmprodusenter går rett ut til forbrukerne og kvalitetsblogger vokser fram.

Interaktivitet mellom innhold (program, spill, film) og bruker er voksende, man styrer mer selv hva som skal skje. Produksjonsverktøyene blir stadig bedre og billigere, det er mange som produserer innhold. Nye muligheter åpner seg for alle. En stille revolusjon er i full gang.

Mange nye medie verktøy av alle slag, podcast er det beste for noen, kjapt, informativt og ofte billig å lage.

Lineært TV er på vei ut

Såkalt lineært TV er ikke relevant lenger, spesielt ikke de som har reklame man ikke kan blokkere. De gamle TV-kanalene setter opp kveldens program for deg, med primærtid for gode programmer og repriser i resten av tida. De taper stadig terreng. Amazon Prime TV, Google Chromecast, Apple TV, YouTube er noen aktører som er i gang som innholdsaggregatorer, og Apple satser nå på apper og mener det er framtida. Uttrykker lineært TV er brukt om det gamle og tendensen er klar: Velg selv hva du vil se til enhver tid.

YouTube frisker seg opp, NETFLIX og HBO er inne, kabelselskapene leverer mer og mer nettstoff - det er store muligheter for egne valg.

Nyheter er ikke til å stole på (fake news?), men teknikken bedres

Facebook formidler nyheter, Apple News er under utrulling og mange nye nettjenester innen mange områder som spill, sport, aksjer, kunst, osv. med tilhørende apper finnes.

Det blir mange apper å holde rede på, men det går helst bra.

Musikk streames

Spotify har mer enn 30 millioner kunder som betaler, Apple, Amazon og flere har også millioner og kampen er hard. Menneskelige kuratorer hjelper til med å personalisere innholdet. Livekonserter er større enn noen gang.

Ny distraksjonsteknologi gjør alt mulig

Skjermer i alle størrelser, nettbrett og smart-telefoner og -klokker oversvømmer oss så vi snart tror det er dette som er livet. Virtuelle realitetsmasker og spill kan også nevnes, og seiler opp som de store underholderne.

Les mer: VR virtuell virkelighet selger godt har potensiale til å legge samfunnet øde

Den glitrende teknologien har en bakside. Vi kommer ikke til å bry oss om det som skjer i verden for vi er alle opptatt med vår underholdning, og har ikke tid til ekte informasjon om virkeligheten. De kan snart gjøre hva de vil for vi klarer ikke å følge med lenger for vi alltid i gang med underholdning.

Velkommen til framtida der de nye mediene lever i beste velgående, men vi holder på å miste oss selv.

Man blir lett trett av jobb og et moderne mediebasert liv, men hun er fremdeles våken.

Les også: