Med mengder gode bakterier i tarmen blir du sunn og tenker klart

Med mengder gode bakterier i tarmen blir du sunn og tenker klart

kategori: helse

God tarmfunksjon bidrar til energi god hjernefunksjon

Mikroorganismene inne i kroppen din kan beskytte deg og utvikle hjernen din. Det er en melding som kommer fram med øket forståelse av sammenhengen mellom tarm og hjerne. Sett deg inn i dette, for det kan gi deg et bedre liv, kanskje lenger også. Bakterier er ikke alltid farlige, de kan hjelpe deg og holde deg frisk.

Forståelsen av de fysiske prosesser i kroppen går framover, men områder som ernæring er ennå ikke fullt allment forstått. De offentlige kostholdsråd spriker i alle retninger. Vi lever i en karbohydratkultur som anbefaler mat som korn, rotvekster og ris som basismat og som helt klart er usunn for de fleste. Prosessert mat med kjemiske tilsetninger dominerer kjøpematen i butikkene. Forståelsen av fett som mat mangler nesten fullstendig, og vi serveres en løgn om hvor farlig kolesterol er.

Les mer: Ketogen diett er ernæring for sunnhet, god helse, utholdenhet og styrke. Spis mest fett, lite proteiner og nesten ingen karbohydrater.

nytt_norge_tarm Tarmbakterier finnes i tusenvis av varianter, skaff deg så mange gode du kan.

Alt dette reduserer vår mentale og fysiske kapasitet, kroppen blir syk og hjernen fungerer ikke optimalt, for en sunn og skarp hjerne inngår for tiden ikke i sunnhetsbegrepet. Men arbeidet med forståelse av sammenhengen mellom kosthold og en frisk og klart tenkende, våken, logisk hjerne med godt minne er i gang. Lær deg ordene gastrointestinal anatomi for den har stor betydning for helsa og hvor klart du tenker.

For nevrologiske plager som hodepine, migrene, autisme, ADHD, depresjoner, multippel sklerose, demens, Parkinson og Alzheimer er vi ikke kommet langt i forståelse av sammenhenger i forhold til maten vi spiser. Det er store antall mennesker som lider og blir inhabile eller dør for tidlig som følge av dette, og kostnadene er store og de øker.

Men det er håp om å finne løsninger, og det er allerede påvist sammenhenger mellom alle de mentale plagene og vårt kosthold som gir håp for framtida. Det blir stadig klarere at mange av disse forholdene kan ha sammenheng med prosessene i vårt tarm- og fordøyelses-system. Det blir stadig mer klart at det som skjer i innvollene våre har mye å si for vår nevrologiske tilstand. Tarmen er det største sensoriske organet i kroppen og man blir fortsatt det man spiser.

nytt_norge_tarm Mage, tynntarm, tykktarm skal summe av liv. Pass på at alt går bra inni der for hjernen din preges av det som skjer der.

Maten vi spiser brytes ned i magen og tarmene så den kan føres inn i blodet og videre til cellene så vi får nok energi. Riktig kosthold og balanserte prosesser gir best resultat. Prosessene er mulige å styre inn på riktig spor med riktig spising og livsstil. Det som skjer i tarmene betyr mye for vår totalhelse. Mange mener nå at den interne økologien med sine mikroorganismer, spesielt bakteriene, har alt å si for totalhelsa. Man har funnet ut at et vanlig menneske har omtrent to kilo mikroorganismer i kroppen, og antallet er hundrevis av millioner.

Ditt såkalte mikrobiom eller mikrobiota, mikroflora, mikrofauna - som er alle mikroorganismene inne i deg - kan bli en stabilisator og en hjelper med riktig støtte. Vi snakker da om de gode bakteriene. Vi må ha mange bakterier, og flere gode bakterier enn dårlige. For mange mennesker er det for lite bakterier i tarmen, de mangler et rikt og allsidig bakterieliv inne i seg. Tarmsamfunnet til slanke mennesker inneholder mange typer bakterier og hos fete mennesker er det mange færre.

Dette er kjent fra mange gamle kulturer. Mat som yoghurt, kefir, melkesyregjærete grønnsaker, pickles og flere har vært kjent for å gi bidrag til lite sykdom og langt liv. I Asia har melkesyregjærede kombucha drikker i alle tider vært ansett som en livsforlengende drikk. Kunnskapen som nå kommer fram er kjent, men vi har ikke fullt ut sett sammenhengene før nå.

nytt_norge_ Kombucha er en melkesyregjæret drikk med bakterier som gjør tarmen god.

Mikrobiomet inneholder mengder med mikrober, omtrent 10000 arter eller kanskje det er 30000 arter, og de fleste lever i fordøyelseskanalen i symbiotiske forhold med kroppen vår. Når vi samhandler med dem får vi et godt liv. Kronisk tretthet kan forsvinne med et godt mikrobiom, likeså kan diabetes, søvnløshet, stresshåndtering og høyt blodtykk påvirkes. Listen over ting som berøres er mye lenger.

Alle bakteriene i mikrobiomet deltar i mange funksjoner som immunsystemet, fjerning av giftige stoffer, reduksjon av betennelser, regulering av sult- og metthetsfølelse, samt opptak av fett og karbohydrater. De har betydning for allergier, astma, kreft, demens og mer. De har til og med betydning for vår oppfatning av verden, klare tanker og tretthet. De bidrar i å bestemme om vi er tykke eller tynne, energiske eller slappe samt hvordan vi føler oss.

Derfor er det i alles interesse å lære hvordan man får et godt mikrobiom. Da slipper man unna medisinbruk og kan gjennom kostholdet legge inn elementer som bidrar til en god tarmfunksjon og god tarmhelse med mange positive effekter. Mat er viktig - mat er (nesten) alt.

nytt_norge_tarm Tenk litt på tarmen også, denne kjemikalieblandingen av kosmetikk kan bli for sterk for tarmbakteriene dine.

Eksempler og kommentarer:

nytt_norge_ Karbohydrater, her brød og poteter driver opp blodsukkeret og stresser tarmens bakterier.

Gjør tarmen til din venn og tenk bedre

Vårt jeg består av hode/hjerne og tarm/mage og de påvirker hverandre. Undersøkelser foregår hvor man prøver å finne hvor i hjernen signalene fra tarmen havner. Tarmen kan påvirke tankene våre og antallet stresshormoner.

Den gode helsen på innsiden er det ingen som ser, men du vil stråle utvendig når tarmen er god. Følelser vil styrkes, man får mer energi, og evnen til å få ting gjort vil øke. En omlegging til en god tarm tar en uke eller litt mer avhengig av tilstanden din.

Dette er ganske nytt, og bare en indikasjon på det som er mulig. Her må man selv finne ut hva som fungerer, sette seg inn i saken og skaffe seg kunnskap. Grunnlaget er lagt, og et godt mikrobiom, også kalt mikrobiota, mikroflora, mikrofauna, kan gi bedringer i helsa inkludert hjernefunksjonen. Vi er ennå i en tidlig fase i vår kunnskap om mikrobiomet.

Dette må testes og prøves - finn egne fakta - ikke stol på andre. Gå forsiktig fram, begynn med velkjente sauerkraut, kombucha, yoghurt og mer. Husk fett er best.

Les også: