Lokal mat systematiseres for å gi større produksjon

Lokal mat systematiseres for å gi større produksjon

kategori: helse

Urban mat kommer for fullt

Les mer: Norsk mat et mirakel.

Først gjaldt det å få i gang dyrking av mat i urbane områder, og her kan du finne et eksempel fra Oslo. Skolehager er også i vinden som aldri før, og frø og planter kan man få kjøpt overalt.

Urban dyrking er ideelt. Det er lokalt, ypperlig egnet for småskala virksomhet og introduksjon av nye spennende tilbud.

I mange byer er folk begynt å selge maten de dyrker, og det er behov for systemer for distribusjon. Noen restauranter og butikker er også begynt å dyrke mat i lokalene sine. Lokale kjøtt- og fiskeleverandører har gode tider.

Det finnes barnehager som har sauer og geiter, så man får innsikt i hvordan kjøttproduksjon foregår. Høner med egg er populært.

Det finnes også fiskemuligheter i mange byer, og i Oslo er Akerselva midt i gjennom byen blitt populær, med fiske av både laks og ørret. Mange steder kan man fiske fra kaiene i byen.

Øke tilgjengeligheten er et mål

Nå gjelder det utvikling av effektive systemer for å øke tilgjengelighet. Flere byer har nå konkrete programmer under utvikling med produksjon og distribusjon fra lokal produksjon integrert. Kortreist er idealet, du kan lettere finne ut hvem som dyrker og hvordan maten er dyrket og det styrker det lokale miljøet.

Begynn å dyrke selv - gjerne nå med en gang. Perfekt timing er nå.

Pallekarm - det er mye som vokser her. Urban matdyrking begynner i det små. Matdyrking i pallekarm er enkelt og ganske billig, og urter, tomater, salat, gulerøtter og mer vokser fint der.

I slik småskalaproduksjon blir det også lettere å introdusere nye og spennende varianter. Her kan alle delta, og har du en grønn flekk eller en plass for plantestativer kan du være med.

Her kan du lese mer om at verdens matvarehåndtering er en skandale.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: